Корисні, гострі, пікантні корені імбиру незамінні у сезон застуд. Їх привозять до нас з Індії та Китаю, де імбир вирощується у надзвичайних промислових масштабах. Та його можна вирощувати і вдома. Як кімнатна, однорічно-теплична рослина, імбир може здивувати не лише врожаєм, а й красою та дуже особливим характером. Як росте імбир, та чи можна його виростити в домашніх умовах — розповімо у цьому матеріалі.
Імбир (Zingiber officinale) з однойменного сімейства Імбирних — потужна трав’яниста рослина, що одночасно нагадує трав’янисті пальми й осоки, з горизонтальним соковитим кореневищем і метровими псевдопагонами, сформованими згорнутими у трубку основами широко-ланцетного листя. Імбир не росте в природі, це культурна рослина.
Квітка імбиру з пурпуровою облямівкою дуже цікава, асиметрична, в суцвітті з великими прилистниками виглядає екзотично. Цвіте імбир з третього року, тільки при проходженні періоду спокою.
Зміст:
На відміну від того, як росте імбир на плантаціях в теплому кліматі Азії та Океанії, у нас є обмежені варіанти вирощування. Та й вони дуже цікаві.
Найпростіший спосіб — виростити імбир як кімнатну рослину. При цьому, чи буде імбир однорічником, чи багаторічником, вирішуєте лише ви.
Росте імбир в Україні і в ґрунті, та не всюди. Для посадки температура землі має перевищувати +24 °C, тому експериментувати з однорічною культурою можна лише на півдні або в теплицях. Оскільки імбир повинен нарощувати корені від 8, в ідеалі — всі 10-11 місяців до осінніх холодів, його все одно саджають як частково кімнатну рослину в грудні чи січні. І лише з достатнім прогріванням ґрунту обережно перевалюють.
Зустріти в продажу імбир в горщиках майже неможливо. Фактично, єдиний спосіб виростити імбир — почати з «нуля» та укоренити кореневища, які сьогодні є в продажу всюди. Вибрати підходящі неважко: обирайте гладкі, свіжі, не пошкоджені, тверді й соковиті корені з великою кількістю вічок (бугорків). Найкращі корені — довжиною 10-15 см, з тонкою шкіркою.
Будьте готові до того, що проростити імбир може бути важко. Зазвичай знайти дійсно життєздатний корінь вдається далеко не відразу, і кожне висаджування — своєрідна лотерея.
Найкращим часом для експериментів з вирощування імбиру вдома є зима, сезон його найактивнішого використання і найбільшого асортименту на полицях.
Імбир нарощує кореневища горизонтально. Йому потрібні широкі, але плоскі контейнери, а не класичні горщики для квітів. Орієнтуйтеся на місткості об’ємом від 5 л, з дренажними отворами.
Субстрат для вирощування імбиру підійде будь-який універсальний — від звичайного для кімнатних рослин до ґрунту для овочевої розсади. Головне, щоб він був пухким і містив розпушувачі — пісок та перліт.
Перед посадкою корені імбиру потрібно замочити на добу в теплій воді.
Саджати можна і корінь цілком, і поділки — відрізки від 3 до 5 см з вічком або парою у кожній. Зрізи потрібно обов’язково підсушити на повітрі, щоб уникнути загнивання. Щоб прискорити процес, притрусіть зрізи попелом.
На дно горщика закладіть високий дренаж і заповніть його майже повністю пухким субстратом. Поділки імбирного кореня обережно вдавіть у ґрунт, розташовуючи їх негусто, враховуючи положення вічка зверху і потенційний напрямок росту м’ясистого кореневища. Підсипте субстрат, слідкуючи, щоб бруньки залишились на поверхні.
Зволожте ґрунт з розприскувача чи обережно полийте. Контейнери з імбиром потрібно накрити плівкою чи склом і поставити у світлому і теплому місці.
Читайте також як виростити базилік на підвіконні у матеріалі за посиланням.
Звичайні кімнатні температури не нижче +18 °C та яскраве освітлення — ось і все, що потрібно кімнатному імбиру. При падінні температури до +16 °C зупиняється вегетація, а критичними можна вважати показники в +12 °C.
Влітку імбир краще захистити від південного прямого сонця. А взимку, навпаки, зручніше тримати рослину на південному вікні. Нормально розвивається імбир лише за умови тривалості світлового дня не менше 12 годин. Відхилення краще відразу компенсувати за допомогою фітоламп. А якщо такої можливості немає, перевести імбир у стадію спокою скороченням поливів, за можливості понизивши температуру до +16 °C.
Рослину краще берегти від протягів та обігрівачів.
Імбиру в домашніх умовах потрібні регулярні поливи, що підтримають стабільну вологість субстрату протягом усього періоду активної вегетації. Як тільки підсохнуть 1-1,5 см ґрунту зверху, полийте імбир м’якою водою кімнатної температури та злийте залишки з піддонів за 15 хв. І повне пересихання субстрату, і застій води однаково небезпечні.
З початком осені поливи потрібно зменшувати, підсушуючи субстрат трішки сильніше. Якщо освітлення недостатнє і ви плануєте організувати період спокою, субстрату краще давати підсохнути майже повністю. Якщо ви плануєте зібрати врожай і не вирощувати імбир далі, поступово зупиніть поливи та дочекайтеся висихання листя.
Підживлюють імбир лише в період активного росту, весною та влітку. Підійдуть органічні гумусні чи комплексні мінеральні добрива в дозуванні за рекомендаціями виробника.
Імбир добре росте лише за високої вологості повітря. У звичних нам сухих умовах листя швидко сохне, розвиток сповільнений. Для кімнатного імбиру краще комбінувати встановлення зволожувача чи піддону з мокрими камінцями, мохом з регулярним щоденним обприскуванням.
Провітрювання без протягів кімнатному імбиру лише на користь. На свіже повітря рослину можна виносити, якщо температура вища за +18 °C.
Пересаджують імбир тоді, коли не вистачає місця для росту, найчастіше — з розділенням та збором врожаю.
Імбир буде нарощувати смачні корені стільки, скільки за ним будуть доглядати. Збір врожаю можна проводити починаючи з 10-11 місяця, частинами або повністю. Якщо ви хочете зберегти рослину, можна в будь-який час відгорнути субстрат від коренів по краю ємності, відрізати бажану ділянку, обробити попелом зріз і засипати субстратом знов. Якщо плануєте зібрати весь врожай, підсушіть землю, дочекайтеся висихання листя та викопайте всі корені відразу.
Властивості імбиру не обмежуються лише найпопулярнішими — профілактикою та лікуванням застуд. Адже він незамінний і для відновлення після тяжких хвороб, і для профілактики проблем з серцево-судинною системою, і при цукровому діабеті.
Імбир надзвичайно корисний для травлення, стимулює обмін речовин, є одним з кращих адаптогенів та імуностимуляторів. Лікувальні властивості об’єднують антибактеріальну, тонізуючу, стимулюючу, потогінну, відхаркувальну, протинудотну, знеболюючу дію.
Смачні й корисні не лише корені імбиру. Листя ніжніші на смак та запах, але теж дуже корисні. Всі частини імбиру багаті вітамінами, ферментами, ефірними оліями, іншими корисними сполуками.
Імбир є незамінною приправою і ароматизатором, зокрема, в азіатській кухні, напоїв, чаїв.
Читайте також як зробити корисний імбирний шот у матеріалі за посиланням.
Тетяна Шумовська,
ЗЕЛЕНА САДИБА.