Заливний пиріг зі смородиною, або Ідеальний кекс завтрашнього дня

Заливний пиріг зі смородиною, або Ідеальний кекс завтрашнього дня

Цей кекс зі смородиною із серії «з першого разу щось пішло не так, але потім я його розкусила»))) Зараз поясню. Я побачила в Інтернеті рецепт пирога зі смородиною, а в мене ще пару кг її замороженої в морозильній камері (а вже новий врожай на носі). Звичайно, спекла. Одразу почаювали. Здалося, що нічого особливого — пиріг, як пиріг. Пів пирога залишилося на завтра (якщо справді смачно, у нас нічого не залишається), і в обід наступного дня я, щоб не пропав, попила з ним чаю. І я вам скажу, що це було неперевершене чаювання! Пиріг за ніч просочився смородиною, вона віддала йому весь свій аромат і вологість… Звичайний заливний пиріг зі смородиною наступного дня став вишуканим кексом, не гіршим за традиційний різдвяний англійський торт, який випікається зі смородиною, а потім ще тижнів зо три настоюється. Отже, я однозначно рекомендую такий заливний пиріг, і, скоріше, як святкову, а не щоденну випічку — здивувати гостей ним точно можна!

Заливний пиріг зі смородиною, або Ідеальний кекс завтрашнього дня

Інгредієнти для заливного пирога зі смородиною

  • Борошно пшеничне – 400 г;
  • Вершкове масло – 200 г;
  • Цукор – 200 г;
  • Яйца – 4 штуки;
  • Розпушувач для тіста – 2 ч. л.;
  • Ванільний цукор – 1 пакетик (2 г);
  • Молоко – 5 ст. ложок;
  • Чорна смородина (свіжа чи заморожена) – 300 г.

Кекс зі смородиною — рецепт приготування

Збиваємо яйця з цукром міксером (можна і виделкою розтерти) разом з пом’якшеним маслом і молоком кімнатної температури. Взагалі, візьміть за звичку кожного разу перед будь-якою випічкою діставати завчасно продукти з холодильника. Тоді тісто не принесе неприємних сюрпризів.

Збиваємо яйця з цукром міксером (можна і виделкою розтерти) разом з пом’якшеним маслом і молоком кімнатної температури

В просіяне борошно додаємо ванільний цукор і розпушувач, розмішуємо. Вливаємо в борошно яйця з цукром і збиваємо міксером. Можна розмішати массу ложкою, але це непросто — тісто важке. А яке воно смачне! Я ще ніколи не пробувала такого смачного сирого тіста 🙂

Вливаємо в борошно яйця з цукром і збиваємо міксером

Якщо у вас смородина свіжа (до речі, думаю, можна використовувати для цього заливного пирога і інші ягоди, в сезон спробую), то її миємо і даємо просохнути на друшляку. Якщо заморожена — то такою і вмішуємо в тісто. Якщо ягода вже розморозилася (як в мене), то тісто набуде фіолетового кольору, а сама випічка трохи сіруватого. Правда, на смак це не вплине.

Обережно вмішуємо смородину в тісто на пиріг

Готуємо для форми французську сорочку — змащуємо вершковим маслом і посипаємо борошном. Викладаємо тісто для заливного пирога зі смородиною у форму і ставимо у розігріту до 200 °С духовку. Перевіряємо готовність зубочисткою — після того, як ви її встромили в кекс, вона має повернутися до вас сухою.

Викладаємо тісто для заливного пирога зі смородиною у форму і ставимо у розігріту до 200 °С духовку

Як правило, мені вистачає 1 г. 10 хв. для випікання цього кексу, якщо печу в звичайній металевій формі діаметром 18 см. Але коли я його пекла в силіконовій формі з «діркою» всередині, то пішло майже півтори години. Це, мабуть, властивість силіконової форми і те, що пиріг в ній значно вищий, а отже пропікається повільніше. Якщо бачите, що зверху кекс підгорає, а всередині він ще недопечений, накрийте його зверху фольгою чи пергаментом.

Ідеально для цього пирога підійде форма від 22 см і більше в діаметрі. Тоді він пропечеться швидше.

Коли я пекла пиріг зі смородиною в силіконовій формі, у мене час випікання зайняв півтори години

Дістаємо готовий пиріг зі смородиною з форми, посипаємо цукровою пудрою (гарно це робити через ситечко, тоді пудра лягає рівномірно), даємо вихолонути і можна пити чай.

Готовий пиріг зі смородиною посипаємо цукровою пудрою

Але найкраще (пам’ятаєте?) залишити його на наступний день. Завтра він розкриє свій смак наповну!

Приготуйте також:

Смачного чаювання!

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version