Смачний кекс — рецепт майже без цукру!

На перший погляд, може здатися, що кекс, рецепт якого розкажу в цій публікації, складний в приготуванні. Ну бо, по перше, він з фініками, по-друге… Немає ніякого «по-друге», бо цей смачний кекс готується не складніше інших, а те, що він з фініками замість цукру, робить його не тільки смачнішим, а й кориснішим. При цьому на смак і на вигляд він, як шоколадний кекс, хоча в ньому немає ні граму шоколаду. До того ж кекс за цим рецептом — ідеальний бісквіт для тортів! Якщо розрізати його на дві-три частини і перемазати їх сметанковим чи заварним кремом, ви отримаєте надзвичайно смачний вологий шоколадний торт.

Кекс — рецепт з фініками

Смачний кекс — рецепт на сметані та з фініками

Інгредієнти для смачного кексу з фініками

  • 250 г фініків без кісточок;
  • 200 мл води;
  • 2 ст. ложки цукру (можна збільшити до 4-х, але я роблю з меншою кількістю цукру, тішу себе думкою, що так отримую менше калорій в цій смачнющій випічці);
  • 200 г вершкового масла;
  • 2 яйця;
  • 120 г нежирної сметани, або натурального йогурту, або кефіру. Якщо сметана дуже жирна, її можна розвести з водою.) Так, наприклад, я беру для цього рецепта кексу 80 г сметани 20% жирності і додаю до неї 40 г води, виходить саме такий молочний продукт, який треба для цього кексу;
  • 260 г пшеничного борошна;
  • 1 ч. ложка розпушувача;
  • 1 ч. ложка ванільного цукру;
  • 2 ч. ложки соди (оцтом гасити непотрібно);
  • цукрова пудра для посипки.

Фініковий кекс — рецепт приготування

Спочатку підготуємо фініки. Вибираємо з них насіння і ріжемо кожен приблизно на чотири частинки. Заливаємо холодною водою, доводимо до кипіння і варимо хвилин десять на маленькому вогні, поки фініки не перетворяться на щось схоже на варення. Тоді додаємо до цієї маси цукор і проварюємо ще хвилину-дві, помішуючи. Знімаємо з вогню.

Вершкове масло ріжемо на шматки і додаємо в гарячу фінікову масу. Помішуємо, щоб масло повністю розчинилося. Туди ж додаємо сметану чи кефір, яйця. Все гарно розмішуємо. Якщо шматочки фініків дуже помітні, можна перебити масу блендером до рівномірної консистенції.

До борошна додаємо ванільний цукор, розпушувач і соду і висипаємо борошно в миску з фініковою масою. Гарно розмішуємо. Тісто на кекс має бути, як на коржі торта — в міру густим, але таким, що виливається, а не викладається у форму.

Виливаємо тісто у форму. У мене силіконова. Дуже раджу такі форми для випічки, економиться час на підготовці форми до випікання виробів. В іншому випадку форму треба змастити маслом і присипати борошном, щоб кекс, рецепт якого я вже майже розкрила до кінця, не прилип до форми.

Ставимо фініковий кекс випікатися в розігріту до 180 градусів духову приблизно на 40 хвилин. Перевіряємо зубочисткою готовність, щоб не перепекти.

Спечений кекс трохи охолоджуємо, дістаємо з форми і посипаємо для краси цукровою пудрою.

У нас також є інші чудові рецепти кексів:

Як я вже казала, якщо кекс порізати на коржі і змастити їх улюбленим кремом, вийде дуже смачний торт. А горішки, додані до тіста заздалегідь, зроблять його ще цікавішим!

Смачного!

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.