На перший погляд, може здатися, що кекс, рецепт якого розкажу в цій публікації, складний в приготуванні. Ну бо, по перше, він з фініками, по-друге… Немає ніякого «по-друге», бо цей смачний кекс готується не складніше інших, а те, що він з фініками замість цукру, робить його не тільки смачнішим, а й кориснішим. При цьому на смак і на вигляд він, як шоколадний кекс, хоча в ньому немає ні граму шоколаду. До того ж кекс за цим рецептом — ідеальний бісквіт для тортів! Якщо розрізати його на дві-три частини і перемазати їх сметанковим чи заварним кремом, ви отримаєте надзвичайно смачний вологий шоколадний торт.
Спочатку підготуємо фініки. Вибираємо з них насіння і ріжемо кожен приблизно на чотири частинки. Заливаємо холодною водою, доводимо до кипіння і варимо хвилин десять на маленькому вогні, поки фініки не перетворяться на щось схоже на варення. Тоді додаємо до цієї маси цукор і проварюємо ще хвилину-дві, помішуючи. Знімаємо з вогню.
Вершкове масло ріжемо на шматки і додаємо в гарячу фінікову масу. Помішуємо, щоб масло повністю розчинилося. Туди ж додаємо сметану чи кефір, яйця. Все гарно розмішуємо. Якщо шматочки фініків дуже помітні, можна перебити масу блендером до рівномірної консистенції.
До борошна додаємо ванільний цукор, розпушувач і соду і висипаємо борошно в миску з фініковою масою. Гарно розмішуємо. Тісто на кекс має бути, як на коржі торта — в міру густим, але таким, що виливається, а не викладається у форму.
Виливаємо тісто у форму. У мене силіконова. Дуже раджу такі форми для випічки, економиться час на підготовці форми до випікання виробів. В іншому випадку форму треба змастити маслом і присипати борошном, щоб кекс, рецепт якого я вже майже розкрила до кінця, не прилип до форми.
Ставимо фініковий кекс випікатися в розігріту до 180 градусів духову приблизно на 40 хвилин. Перевіряємо зубочисткою готовність, щоб не перепекти.
Спечений кекс трохи охолоджуємо, дістаємо з форми і посипаємо для краси цукровою пудрою.
У нас також є інші чудові рецепти кексів:
Як я вже казала, якщо кекс порізати на коржі і змастити їх улюбленим кремом, вийде дуже смачний торт. А горішки, додані до тіста заздалегідь, зроблять його ще цікавішим!
Смачного!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.