Салат з чорної редьки і оселедця

Салат з чорної редьки й оселедця — моє відкриття минулого року. Завжди сприймала чорну редьку як ліки, якими можна ефективно лікуватися від кашлю. Але щоб їсти! Ви що? Вона ж гірка і пекуча! Виявилося, що чорна редька втрачає гіркоту і пекучість приблизно за пів години після того, як її почистили й нарізали соломкою чи натерли на тертушці. Лишається тільки величезна користь і пікантний смак. В поєднанні з оселедцем цей смак відкривається ще яскравіше.

Салат з чорної редьки і оселедця

Салат з чорної редьки і оселедця

Увага! Чорну редьку треба їсти дуже обережно людям, які мають проблеми ШКТ. Протипоказанням можна вважати хвороби підшлункової. Про користь редьки, не тільки чорної, читайте в статті за посиланням.

Інгредієнти для салату з чорної редьки

  • 1 середня чорна редька;
  • 1 середній оселедець;
  • 1 середня цибулина (бажано, салатних сортів);
  • кілька ложок оливкової олії;
  • кілька ложок яблучного оцту;
  • сіль — до смаку.

Салат з чорної редьки — рецепт приготування

Оселедець чистимо від кісточок і нарізаємо тонкими смужками. Ви можете взяти оселедця більше, чи менше.  Так само як і редьки. Орієнтуйтеся на свій смак.

Редьку чистимо і також нарізаємо соломкою. Я пропоную саме нарізати соломкою. Натерта на тертушці редька в цьому салаті — зовсім не так смакує, як порізана. Не бійтеся, що вона буде дуже тверда. Вона буде саме така, як треба. Редьку солимо і трохи жмакаємо руками, солимо.

Цибульку ріжемо напівкільцями. Змішуємо всі інгредієнти в салатнику і заправляємо оливковою олією і яблучним оцтом. Я рекомендую використати саме яблучний оцет. Бажано — домашній. Але підійде і з магазину. Краще обирайте в скляних пляшках. А от хімічним столовим 9% оцтом псувати цей корисний салат з редьки я не раджу.

Заправлений салат має постояти мінімум пів години перед тим, як подавати його до столу. Чим довше стоїть салат з чорної редьки і оселедця в холодильнику, чим менш виразним стає смак редьки. Через добу ви в цьому салаті взагалі не вгадаєте серед інгредієнтів чорну редьку.

Заправлений салат з чорної редьки і оселедця має постояти перед подачею на стіл хоча б пів годинки

Заправлений салат з чорної редьки і оселедця має постояти перед подачею на стіл хоча б пів годинки

Такий салатик буде ідеальним доповненням поживного обіду чи вечері, бо чорна редька допомагає нашому організму перетравлювати важку їжу. А ще, чорна редька вважається природним сорбентом. Тож таким салатом буде дуже доречно закусити за святковим столом келишок-другий 🙂

Салат з чорної редьки й оселедця — відео

Ще одним цікавим салатом з чорної редьки поділилася наша читачка в коментарі до публікації про користь чорної редьки. Я його ще не випробувала, але лишу тут рецептик, щоб не забути. Чорну редьку — на тертушку, і розмішати з кисломолочним сиром. Заправити кефіром, йогуртом чи сметаною. Додати улюблені духмяні трави — сухі чи свіжі, сіль, перчик.

Їжте смачну і корисну їжу!

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.