В добрий час живемо — фрукти можна купити і в міжсезоння. Натрапила на дешеві сливи в «АТБ» і вирішила приготувати своїм близьким ще раз в цьому році пиріг з сливами. Пиріг цей готується просто і швидко, але виглядає дуже святково, дякуючи мерензі, якою прикрашений. Меренга — це ніжний і смачний, білосніжний і повітряний, білково-цукровий крем, який звичайну домашню випічку здатен перетворити на маленький шедевр кондитерського мистецтва.
Борошно, цукор і масло змішуємо в міксері до крихт. Додаємо пару ложок крижаної води і ще трохи прокручуємо міксером, поки тісто не з’єднається в грудку.
Завертаємо його в плівку і кладемо в холодильник приблизно на півгодини.
Тим часом підготуємо сливи: миємо, видаляємо кісточку, ріжемо на четвертинки, додаємо цукор за смаком. Можна додати мелену корицю та 1 столову ложку коньяку.
Тісто розгортаємо, розкатуємо і вкладаємо в форму. Проколюємо його виделкою в кількох місцях і відправляємо в духовку хвилин на 10 до зарум’янення.
Дістаємо нашу заготовку пирога з духовки, злегка посипаємо крохмалем, укладаємо сливи, кілька листочків м’яти, можна ще трохи додати цукру і знову відправляємо у духовку хвилин на 35-40. Температура випікання — 180 градусів.
Крохмаль можна і просто перемішати зі сливою, таким чином ми прибираємо зайву вологу з начинки. Вона з’являється від сливового соку, який виділяється при випіканні.
Тим часом збиваємо охолоджені білки в стійку піну з дрібкою солі або крапелькою лимонного соку. Продовжуючи збивати, поступово додаємо цукрову пудру.
Дістаємо пиріг і викладаємо зверху нашу меренгу. Відправляємо назад в духовку ще хвилин на 15 до моменту, коли верхівка меренги «схопиться», стане трохи золотистого кольору.
Приготуйте також легендарний пиріг за рецептом «Нью-Йорк Таймс».
Наш пиріг зі сливами і меренгою готовий. Не забудьте його красиво прикрасити. У мене сьогодні – це малина і листочки м’яти.
Прошу до чаю!
Людмила Воропаєва,
ЗЕЛЕНА САДИБА.