Ліниві голубці в томатному соусі

Багато хто з нас любить голубці. З м’ясним або овочевим фаршем, з різними соусами… Традиційно, обраний фарш загортається у капустяне листя. Але іноді немає потрібної капусти за розміром, або обмаль часу на її підготовку. В такому випадку можна зробити ліниві голубці. Вони трохи відрізняються від традиційних способом приготування (і, як правило, готуються значно швидше, бо не треба пропарювати капусту), але смак залишається незмінним.

Ліниві голубці в томатному соусі

Ліниві голубці в томатному соусі

Інгредієнти для лінивих голубців

  • М’ясний фарш — 500 г;
  • Капуста — 200 г (що стосується капусти для лінивих голубців, то її кількість можна змінювати і навіть брати в рівних пропорціях з м’ясним фаршем);
  • Рис — 1/2 склянки;
  • Яйце — 1 шт.;
  • Цибуля — 1 середня;
  • Морква — 1 середня;
  • Гриби — 100 г;
  • Помідор — 1-2 середніх;
  • Перець болгарський — 1 середній;
  • Сік томатний — 700 мл;
  • Томатна паста — 2 ст. ложки;
  • Сметана — 200 г;
  • Рослинна олія;
  • Сіль, спеції;
  • Зелень.

Інгредієнти для лінивих голубців

Інгредієнти для лінивих голубців

Спосіб приготування лінивих голубців

М’ясний фарш можна брати будь-який, тут справа смаку. Але мені подобається додавати у свино-яловичий фарш трохи курячого.

Рис, як і завжди, промиваємо та відварюємо у солоній воді до напівготовності.

Моркву нарізаємо брусочками та обсмажуємо на олії, потім додаємо гриби. Гриби можна брати будь-які. Якщо використовуєте сухі, то їх треба попередньо відварити. Відвар потім можна використовувати при приготуванні соусу для лінивих голубців.

А тепер додаємо на сковороду і дрібно порізану цибулю — нехай об’єднаються аромати.

Моркву обсмажуємо на олії, додаємо гриби та цибулю

Моркву обсмажуємо на олії, додаємо гриби та цибулю

Подрібнюємо капусту.

Подрібнюємо капусту

Подрібнюємо капусту

Кладемо у фарш капусту, овочі і гриби з сковорідки, яйце та спеції. Додаємо томатний сік, помідор і болгарський перець, нарізані кубиками. Добре вимішуємо наші ліниві голубці. Солимо.

За бажання, додаємо дрібно порізану зелень.

Змішуємо інгредієнти та вимішуємо наші ліниві голубці

Змішуємо інгредієнти та вимішуємо наші ліниві голубці

Готуємо томатно-сметанний соус. Для цього томатний сік, томатну пасту з невеликою кількістю рослинної олії проварюємо до загустіння. Можна додати грибний відвар, якщо використовували сухі гриби. Наприкінці додаємо сметану та добре перемішуємо.

Мокрими руками формуємо наші голубці у вигляді котлеток і викладаємо в змащену олією жаростійку форму. До речі можна обваляти їх у борошні або сухарях. Відправляємо наші ліниві голубці у попередньо нагріту духовку на 10 хвилин. За цей час вони трохи зарум’яняться і будуть краще тримати форму.

Формуємо голубці у вигляді котлеток і відправляємо їх у духовку на 10 хвилин

Формуємо голубці у вигляді котлеток і відправляємо їх у духовку на 10 хвилин

Заливаємо ліниві голубці соусом та відправляємо в духовку ще хвилин на 20-25. Можна накрити кришкою або фольгою.

Заливаємо ліниві голубці соусом та відправляємо в духовку ще хвилин на 20-25

Заливаємо ліниві голубці соусом та відправляємо в духовку ще хвилин на 20-25

Якщо ви з якоїсь причини не можете приготувати ліниві голубці в духовці, то просто обсмажте їх на рослинній олії з двох сторін. Потім помістіть в каструлю з товстим дном, залийте томатно-сметанним соусом і протушіть до готовності.

Спробуйте також наш рецепт «Фарширований перець без шкірки».

Смачного!

Людмила Воропаєва,

ЗЕЛЕНА САДИБА.

Метки: . Закладка Постоянная ссылка.