Ліниві голубці в томатному соусі

Багато хто з нас любить голубці. З м’ясним або овочевим фаршем, з різними соусами… Традиційно, обраний фарш загортається у капустяне листя. Але іноді немає потрібної капусти за розміром, або обмаль часу на її підготовку. В такому випадку можна зробити ліниві голубці. Вони трохи відрізняються від традиційних способом приготування (і, як правило, готуються значно швидше, бо не треба пропарювати капусту), але смак залишається незмінним.

linivi-golubci-03-1024x768-2417859

Ліниві голубці в томатному соусі

Інгредієнти для лінивих голубців

  • М’ясний фарш — 500 г;
  • Капуста — 200 г (що стосується капусти для лінивих голубців, то її кількість можна змінювати і навіть брати в рівних пропорціях з м’ясним фаршем);
  • Рис — 1/2 склянки;
  • Яйце — 1 шт.;
  • Цибуля — 1 середня;
  • Морква — 1 середня;
  • Гриби — 100 г;
  • Помідор — 1-2 середніх;
  • Перець болгарський — 1 середній;
  • Сік томатний — 700 мл;
  • Томатна паста — 2 ст. ложки;
  • Сметана — 200 г;
  • Рослинна олія;
  • Сіль, спеції;
  • Зелень.

linivi-golubci-09-1024x768-6597083

Інгредієнти для лінивих голубців

Спосіб приготування лінивих голубців

М’ясний фарш можна брати будь-який, тут справа смаку. Але мені подобається додавати у свино-яловичий фарш трохи курячого.

Рис, як і завжди, промиваємо та відварюємо у солоній воді до напівготовності.

Моркву нарізаємо брусочками та обсмажуємо на олії, потім додаємо гриби. Гриби можна брати будь-які. Якщо використовуєте сухі, то їх треба попередньо відварити. Відвар потім можна використовувати при приготуванні соусу для лінивих голубців.

А тепер додаємо на сковороду і дрібно порізану цибулю — нехай об’єднаються аромати.

linivi-golubci-08-1024x768-6255780

Моркву обсмажуємо на олії, додаємо гриби та цибулю

Подрібнюємо капусту.

linivi-golubci-05-1024x768-4643972

Подрібнюємо капусту

Кладемо у фарш капусту, овочі і гриби з сковорідки, яйце та спеції. Додаємо томатний сік, помідор і болгарський перець, нарізані кубиками. Добре вимішуємо наші ліниві голубці. Солимо.

За бажання, додаємо дрібно порізану зелень.

linivi-golubci-10-1024x768-4557962

Змішуємо інгредієнти та вимішуємо наші ліниві голубці

Готуємо томатно-сметанний соус. Для цього томатний сік, томатну пасту з невеликою кількістю рослинної олії проварюємо до загустіння. Можна додати грибний відвар, якщо використовували сухі гриби. Наприкінці додаємо сметану та добре перемішуємо.

Мокрими руками формуємо наші голубці у вигляді котлеток і викладаємо в змащену олією жаростійку форму. До речі можна обваляти їх у борошні або сухарях. Відправляємо наші ліниві голубці у попередньо нагріту духовку на 10 хвилин. За цей час вони трохи зарум’яняться і будуть краще тримати форму.

linivi-golubci-11-1024x768-6144664

Формуємо голубці у вигляді котлеток і відправляємо їх у духовку на 10 хвилин

Заливаємо ліниві голубці соусом та відправляємо в духовку ще хвилин на 20-25. Можна накрити кришкою або фольгою.

linivi-golubci-01-1024x768-6203904

Заливаємо ліниві голубці соусом та відправляємо в духовку ще хвилин на 20-25

Якщо ви з якоїсь причини не можете приготувати ліниві голубці в духовці, то просто обсмажте їх на рослинній олії з двох сторін. Потім помістіть в каструлю з товстим дном, залийте томатно-сметанним соусом і протушіть до готовності.

Спробуйте також наш рецепт «Фарширований перець без шкірки».

Смачного!

Людмила Воропаєва,

ЗЕЛЕНА САДИБА.

Попередня стаття
Салат з буряка на зиму