Багато хто з нас любить голубці. З м’ясним або овочевим фаршем, з різними соусами… Традиційно, обраний фарш загортається у капустяне листя. Але іноді немає потрібної капусти за розміром, або обмаль часу на її підготовку. В такому випадку можна зробити ліниві голубці. Вони трохи відрізняються від традиційних способом приготування (і, як правило, готуються значно швидше, бо не треба пропарювати капусту), але смак залишається незмінним.
М’ясний фарш можна брати будь-який, тут справа смаку. Але мені подобається додавати у свино-яловичий фарш трохи курячого.
Рис, як і завжди, промиваємо та відварюємо у солоній воді до напівготовності.
Моркву нарізаємо брусочками та обсмажуємо на олії, потім додаємо гриби. Гриби можна брати будь-які. Якщо використовуєте сухі, то їх треба попередньо відварити. Відвар потім можна використовувати при приготуванні соусу для лінивих голубців.
А тепер додаємо на сковороду і дрібно порізану цибулю — нехай об’єднаються аромати.
Подрібнюємо капусту.
Кладемо у фарш капусту, овочі і гриби з сковорідки, яйце та спеції. Додаємо томатний сік, помідор і болгарський перець, нарізані кубиками. Добре вимішуємо наші ліниві голубці. Солимо. За бажання, додаємо дрібно порізану зелень.
Готуємо томатно-сметанний соус. Для цього томатний сік, томатну пасту з невеликою кількістю рослинної олії проварюємо до загустіння. Можна додати грибний відвар, якщо використовували сухі гриби. Наприкінці додаємо сметану та добре перемішуємо.
Мокрими руками формуємо наші голубці у вигляді котлеток і викладаємо в змащену олією жаростійку форму. До речі можна обваляти їх у борошні або сухарях. Відправляємо наші ліниві голубці у попередньо нагріту духовку на 10 хвилин. За цей час вони трохи зарум’яняться і будуть краще тримати форму.
Заливаємо ліниві голубці соусом та відправляємо в духовку ще хвилин на 20-25. Можна накрити кришкою або фольгою.
Якщо ви з якоїсь причини не можете приготувати ліниві голубці в духовці, то просто обсмажте їх на рослинній олії з двох сторін. Потім помістіть в каструлю з товстим дном, залийте томатно-сметанним соусом і протушіть до готовності.
Спробуйте також наш рецепт «Фарширований перець без шкірки».
Смачного!
Людмила Воропаєва,
ЗЕЛЕНА САДИБА.