Куркума-латте, або «золоте» молоко — для здоров’я і міцного сну

Куркума-латте — традиційний індійський напій з молока, куркуми та інших спецій. «Золоте» молоко зараз дуже популярне серед людей, які притримуються здорового харчування. Вважається, що тепле молоко з куркумою, підвищує імунну систему, покращує стан шкіри, зменшує болі у суглобах та розслабляє тіло для сну. Гаряче «золоте молоко» ідеально підходить для вечора, щоб розслабитися перед сном або для сонного та холодного ранку. Особливо приємно пити таке молоко при простуді. Напій виходить кремовий та з цікавим смаком.

Куркума-латте, або золоте молоко

Куркума-латте, або золоте молоко

Інгредієнти для «золотого» молока

  • 1 стакан рослинного молока (250 мл);
  • ½ ч. л. куркуми;
  • ½ ч. л. кориці;
  • ½ ч. л. сушеного імбиря;
  • 1 ч. л. меду або іншого натурального підсолоджувача.

Кількість інгредієнтів вказана на одну порцію. Пропорції інгредієнтів можна змінювати в залежності від ваших вподобань.

Вид молока обирайте за вашим смаком, можна використати коров’яче або ж рослинне (гречане, вівсяне, мигдальне та інше). У нас сьогодні — рисово-горіхове.

Прянощі можна також змінювати на ваш смак (крім куркуми, звичайно).

Інгредієнти для куркума-латте

Інгредієнти для куркума-латте

Спосіб приготування куркума-латте, або золотого молока

Ми не лікарі, але не можемо не згадати про користь куркуми. У різних джерелах пишуть, що вона знижує ризик запалень, позитивно впливає на травні процеси та діяльність кишкової флори, має детоксикаційний та жовчогінний ефект, вважається природним «антибіотиком». Може допомогти під час дієти, адже куркумин прискорює обмін речовин та уповільнює відкладення жирової тканини. Звучить навпрочуд багатообіцяюче.

В традиціях Аюрведи (система традиційної медицини, що походить з Південної Азії та нині практикується і в інших районах світу як альтернативна медицина) цей напій відомий як засіб для лікування кашлю, простуди та безсоння. За Аюрведою, для засвоєння куркумину напій потрібно вживати теплим, додати чорний перець та масло гхи (топлене вершкове масло). Замість гхи, можна додати кокосову олію, використовувати жирне коров’яче молоко.

Регулярне вживання куркуми обіцяє безліч переваг для здоров’я, тому «золоте» молоко таке популярне.

Куркуму не рекомендують вживати при забитості жовчовивідних шляхів та каменів у жовчному міхурові. Тому перед вживанням краще прочитайте більше про протипоказання та порадьтесь зі своїм лікарем.

Отже, почнемо готувати цей магічний напій! Робиться він дуже просто.

Якщо використовуєте рослинне молоко, як і ми — обов’язково взбовтуємо його.

Насипаємо спеції у маленьку каструльку.

Насипаємо спеції у маленьку каструльку

Насипаємо спеції у маленьку каструльку

Додаємо молоко до спецій.

Додаємо молоко

Додаємо молоко

Беремо вінчик та розмішуємо молоко зі спеціями, ставимо на плиту.

Розмішуємо молоко зі спеціями

Розмішуємо молоко зі спеціями

Нагріваємо молоко, помішуючи вінчиком для утворення пінки, але не доводимо до кипіння. Коли молоко нагріється, відставляємо каструлю.

Наливаємо мед у кожну чашку.

Наливаємо мед у кожну чашку

Наливаємо мед у кожну чашку

Коли молоко трохи застигне та стане теплим — наливаємо молоко зі спеціями до меду. Все!

Наливаємо тепле молоко. Куркума-латте готове

Наливаємо тепле молоко. Куркума-латте готове

Якщо вам сподобається «золоте» молоко, то його приготування стане вашим щоденним ритуалом, особливо у холодні пори року.

А для святкових вечорів спробуйте рецепти з нашого матеріалу «11 святкових алкогольних та безалкогольних напоїв своїми руками».

ЗЕЛЕНА САДИБА.

Tagged , . Bookmark the permalink.