Раніше я часто готувала оладки на йогурті. Ну, це, знаєте, як — йогурт зіпсувався, викинути шкода, тому калатаються оладки до чаю. Таким чином у мене рятується і молоко, і кефір, термін споживання якого сплив. Спеціально йогурт для випічки я ніколи не купувала. Але цього літа, дякуючи сину, який «підсів» на йогурт «Растішка», в мене в холодильнику постійно йогурту стільки, що одними оладками не обійдешся. Справа в тому, що малий збирає магнітики і наклейки з колекцій растішок, але при цьому сам йогурт він не їсть! Ніхто з дорослих теж не хоче його їсти, зате пиріг з персиками (та й з будь-якими фруктами і ягодами) на йогуртовому тісті виходить божественний… Йогурт для цього пирога можна використовувати теж будь-який. Купувати «Растішку» необов’язково.
Інгредієнти для йогуртового пирога з персиками
- 230-250 грамів йогурту (я беру дві «Растішки» – це 230 г, але якщо ви купите йогурт у фасовці 250 г, 20 г зайвими не будуть);
- 300 грамів пшеничного борошна;
- 200 грамів цукру;
- 3 яйця;
- 120 г вершкового масла;
- дрібка солі;
- 1 ч.ложка розпушувача для тіста;
- 1 ч.ложка ванільного цукру (якщо йогурт ароматизований, як «Растішка», то ванілін не потрібен);
- 4-5 середні персики.
Спосіб приготування йогуртового пирога з персиками
- Вершкове масло кімнатної температури перетираємо з цукром. Я цього разу забула дістати вчасно масло з холодильника, тому нагріла його в мікрохвильовці. Пиріг це не зіпсувало. Додаємо до цукру і масла дрібку солі і ванільний цукор.
- Розбиваємо в майбутнє тісто на йогурті по одному курячі яйця, збиваючи після кожного масу міксером. Вона має бути однорідною.
- Додаємо наш йогурт, вмішуючи його до однорідності в цукрово-яєчну масу.
- В окремій мисці розмішуємо борошно з розпушувачем. А потім змішуємо міксером до однорідності борошно і суміш яєць з маслом, цукром і йогуртом. Тісто на йогуртовий пиріг готове!
- Я використовую для випікання силіконову форму, її змащувати непотрібно. Якщо у вас інша, змастіть її маслом і присипте борошном, струсивши зайве, щоб пиріг на йогурті не пригорів. Викладаємо тісто у форму, вмикаємо духовку на 180 градусів і готуємо фрукти. У мене сьогодні — йогуртовий пиріг з персиками, але, взагалі, я печу такий пиріг і з яблуками, і з малиною, і навіть з чорницями. Підійдуть будь-які фрукти і ягоди. Ба, навіть більше — можна спекти пиріг на йогурті і без нічого. Все-одно буде смачно, бо йогуртове тісто дуже ніжне і просто тане в роті! Саме те, що треба, до чаю.
- Персики миємо, розламуємо на дві половинки, викинувши кісточу, і кожну з половинок трохи вдавлюємо в наше тісто. Виходить дуже красиво!
Ставимо наш йогуртовий пиріг з персиками у духовку і випікаємо приблизно 50 хвилин — до золотистої скоринки.
Спробуйте також приготувати:
- Тарт з персиками — ніжна начинка, хрумка скоринка
- Оригінальний пиріг з фруктами «Літнє розмаїття»
- Шарлотка з яблуками — традиційний пиріг до чаю
Дістаємо пиріг з персиками з духовки, даємо йому хвилин десять охолонути, посипаємо цукровою пудрою (дуже зручно це робити через ситечко) і подаємо до столу.
Смачного чаювання!
Наталка Гурман.