Цього року я вирішила, що мені потрібні абсолютно нові салати до столу на свята. І це мають бути рецепти, які можна швидко зробити з доступних продуктів, не занадто калорійні, корисні та красиві, звичайно ж! Ми ж говоримо про салати на святковий стіл! Я шукала їх, в основному, на європейських та американських сайтах і в цій публікації готова поділитися з читачами рецептами нових салатів, які мені найбільше до вподоби. Запрошую до дегустації!
1. Салат з буряка та м’якого сиру
Інгредієнти
- приблизно 500 г буряка;
- 120 г м’якого сиру з яскраво вираженим смаком;
- 60 г волоських горіхів;
- мікс зелені;
- сіль, перець — на свій смак;
- бальзамічний оцет та оливкова олія для заправки.
Новий салат до столу з буряка — рецепт приготування
Буряк приправляємо спеціями та збризкуємо оливковою олією. Запікаємо його до м’якості будь-яким зручним способом, я запікала в духовці у фользі при температурі 200 градусів приблизно годину і тридцять хвилин (чим менші бурячки, тим менший час запікання). Можна буряк відварити.
Коли буряк охолоне, з’єднуємо його із зеленню, подрібненим сиром і волоськими горіхами. Для заправки змішуємо бальзамічний оцет та оливкову олію у пропорції 1 до 3, приправляємо сіллю та перцем. Додаємо заправку до основних інгредієнтів та перемішуємо.
Бальзамічний оцет в такій заправці можна замінити на винний, біле вино або лимон. Також у заправку для цього святкового салату можна додати невелику кількість гірчиці.
2. Вальдорфський салат
Інгредієнти
- 2 середніх кисло-солодких яблука;
- 1 стебло селери;
- 80 г червоного винограду без кісточок, або 1/4 склянки родзинок;
- 50 г волоських горіхів;
- 6 ст.л майонезу або несолодкого йогурту (можна їх змішати в довільних пропорціях);
- 1/2 ст.л лимонного соку;
- сіль, перець — на смак;
- мікс зелені (за бажанням, для сервірування).
Американський салат «Вальдорф» — рецепт приготування
Подрібнюємо яблука, селеру, горіхи. Розрізаємо ягоди винограду на половинки. Змішуємо майонез/йогурт із лимонним соком, приправляємо сіллю та перцем. Додаємо соус до інгредієнтів і обережно перемішуємо. Перед подачею цей святковий американський салат має настоятися в холодильнику хоча б 30 хв. Для сервірування зазвичай розкладають 100 г міксу салатної зелені на блюді або окремих тарілках.
3. Нові салати до столу з авокадо і помідорами
Інгредієнти
- 2 стиглих авокадо;
- 300 г помідорів чері або звичайних томатів;
- 1/2 головки червоної цибулі;
- сік одного лимону (або лайму);
- 2-3 ст.л оливкової олії;
- сіль, перець на смак;
- свіжа кінза або петрушка (за бажанням).
Салат з авокадо і помідорів — рецепт приготування
Авокадо і помідори нарізаємо великими шматочками (чері — розрізаємо навпіл). Додаємо нарізану напівкільцями цибулю. За бажання — додаємо подрібнену зелень. Заправляємо соком з лайму чи лимону, солимо та перчимо. Перемішуємо інгредієнти.
4. Салат з грушею та дорблю
Інгредієнти
- 200 г міксу зелені;
- 3-4 середніх груші;
- 100 г волоських горіхів;
- 150 г блакитного сиру «Дорблю».
Для заправки
- 4 ст.л оливкової олії;
- 1 ст.л яблучного або бальзамічного оцту;
- 1/2 ст.л діжонської гірчиці;
- 1 ст.л меду;
- сіль та перець на смак.
Салат з грушею та дорблю — рецепт приготування
Нарізаємо груші слайсами, подрібнюємо волоські горіхи та блакитний сир чималими шматочками. Змішуємо із зеленню.
Поєднуємо інгредієнти заправки. Приправляємо салат та перемішуємо всі складові і подаємо до столу приблизно через пів години, коли цей святковий салат трохи настоїться.
Зверніть увагу! Можливо ці, улюблені мною рецепти, для вас також нові салати до столу:
5. Середземноморський салат з нутом
Інгредієнти
- 400 г консервованого нуту;
- 250 г помідорів чері;
- 2-3 середніх огірочки;
- 150 г сиру фета;
- зелень (за бажання та на ваш вибір).
Для заправки
- 4 ст.л оливкової олії;
- 2 ст.л лимонного соку;
- сіль та перець на смак.
Середземноморський салат з нуту — рецепт приготування
Нарізаємо навпіл помідори чері та огірки кубиками. Подрібнюємо фету та зелень. Зливаємо рідину з нуту та змішуємо його з підготовленими інгредієнтами.
Поєднуємо оливкову олію, лимонний сік та приправи. Додаємо заправку до інгредієнтів та перемішуємо. За бажання в такий салат також можна додати оливки, солодкий перець та червону цибулю.
6. Італійський салат Панцанела
Інгредієнти
- 200 г білого хліба;
- 200 г помідорів;
- 2-3 огірки;
- 1/2 головки червоної цибулі;
- зелень базиліку.
Для заправки
- 4 ст.л оливкової олії;
- 2 ст.л червоного винного оцту;
- сіль та перець на смак.
Салат «Панцанела» — рецепт приготування
Наріжте хліб кубиками та підсушіть в духовці. Змішайте хліб, нарізані помідори, огірок і цибулю. Поєднайте оливкову олію та червоний винний оцет, приправте спеціями. Змішайте інгредієнти з заправкою. Додайте свіжий базилік перед подачею.
Приготуйте також до свята фаршировані шампіньйони в духовці. Це смачні й проста в приготуванні закуска.
7. Кані салат, або Крабовий салат в японському стилі
Інгредієнти
- 500 г крабового м’яса або крабових паличок;
- 160 г огірка (використовуйте сорти з маленькою кількістю насіння);
- 2 середніх моркви;
- 100 мл нежирного майонезу (в оригінальному рецепті — японського майонезу кюпі, але можна використати і звичайний);
- 1.5 ст.л лимонного соку або винного оцту;
- 1/2 ч.л солі або соєвого соусу;
- чорний перець на смак;
- 1/2 ч.л гострого соусу чилі — за бажанням, якщо любите гостре;
- насіння кунжуту, скибочки лимона, кінза (або зелена цибуля) — для прикрашання.
Крабовий салат по-японськи — рецепт приготування
Помитий огірок попередньо підсушуємо серветкою (щоб салат не був занадто водянистим). Нарізаємо моркву, огірок і крабові палички тонкою соломкою. Додаємо в миску. Вичавлюємо лимонний сік і змішуємо його з майонезом, сіллю, перцем і гострим соусом (якщо використовується).
Поливаємо інгредієнти заправкою і добре перемішуємо. За бажанням прикрашаємо цей салат до святкового столу насінням кунжуту, кінзою (або зеленою цибулею) і скибочками лимона. Страва смакуватиме найкраще, якщо ви дасте ароматам «подружитися» протягом 30-60 хвилин перед подачею.
Смачного!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.