Як виявилося зовсім недавно, я з дитинства дуже люблю національну швейцарську страву рьошті. Може, й ви любите, але не знаєте, що потерта на крупній тертушці картопля і посмажена нашвидкуруч в олії — це рьошті. Я, наприклад, добре пам’ятаю, як вперше спробувала такий варіант смаженої картоплі — прийшла зі школи раніше на годину, і мама, що ще не встигла приготувати обід, почистила пару картоплин, натерла на крупній тертушці і підсмажила на сковороді. Буквально 5 хвилин і готово! Це так смачно! Як на мене, смачніше і дерунів, і класичного варіанту смаженої картоплі. А в піст така страва просто знахідка, бо для приготування поживного обіду нічого, крім картоплі, олії, солі і чорного перцю, не треба. В цій статті розкажу, як можна дещо урізноманітнити класичний варіант швейцарських дерунів і зробити рьошті з грибами і сиром.
Інгредієнти для рьошті з грибами і сиром
На дві порції:
- 3-4 середні картоплини;
- 2-3 шампіньйони;
- 50 г твердого сиру;
- зелена цибуля;
- сіль, перець;
- олія для смаження.
Спосіб приготування швейцарських дерунів на сковороді
Одразу зазначу, що для першого разу ви можете приготувати найпростіший варіант рьошті — почистити картоплю, натерти її на крупну тертушку і викласти рівномірно, формуючи пляцик, на гарячу сковороду і обсмажити з кожного боку до рум’яної скоринки. Чим тонший шар картоплі, тим менше часу у вас забере приготування швейцарських дерунів. В середньому — 5 хвилин.
Рьошті з начинкою, яка, до речі, може бути будь-якою — і фарш, і зелень, і сир (кисломолочний чи твердий), і гриби, і овочі — готується так само, тільки всередину пляцка треба покласти начинку.
Покроково:
- Готуємо начинку: наприклад, як у мене, ріжемо дрібно шампіньйони, зелену цибульку і тремо на тертушку сир.
- Тремо на крупну тертушку картоплю.
- На гарячу сковороду, куди налили олію (не шкодуйте, але і не переборщіть, зайвий жир тут не потрібен) викладаємо половину картоплі і ложкою формуємо з неї тонкий корж.
- Зверху — викладаємо начинку і теж притискаємо ложкою, розрівнюючи по всій поверхні пляцка.
- На начинку викладаємо другу частину картоплі, притискаючи ложкою і розрівнюючи.
- Смажимо з обох боків по кілька хвилин до готовності.
Зазначу, якщо рьошті вийшов занадто товстим, перевернути його буде складніше, він може розвалитися. Тому карще зробити це в два етапи — спочатку викладаєте, перевертаючи підсмаженим боком догори, на тарілку, а потім з тарілки повертаєте на сковорідку, щоб підсмажити інший бік.
Подивіться також наші рецепти:
Подаємо швейцарські деруни зі сметанкою, або зі шкварками…
Смачного!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.