Троянда — вишукана, тендітна і яскрава одночасно… Що не кажіть, а саме вона – королева квітів і, звичайно ж, наших садів. Перші троянди в Україні зацвітають вже в середині травня та згодом передають естафету наступним видам, щоб їх квіти радували нас до самої осені. Але, власне, ця публікація не про троянди, а про їх пелюстки. А точніше, про рецепти з пелюсток троянд. Мабуть, варення з троянди ви вже пробували, а, може, й самі готували. А чи знаєте, що з пелюсток троянд можна приготувати ароматний сироп (його додають в коктейлі, десерти і ін.) або корисний лосьйон для обличчя? Якщо ні, то зараз ми вам про це розкажемо. І покажемо красиві фото процесу, що зробила Людмила Воропаєва, яка, власне, і поділилася з нами рецептами.
Читайте також нашу статтю Помилуватися і з’їсти — троянди для варення та іншого використання на кухні.
Рецепти з пелюсток троянд — сироп
Якщо в вашому саду багато кущів троянд, а серед них — ще й чайні, то сироп з пелюсток троянд має бути однією з ваших обов’язкових літніх заготовок. По-перше, сироп з пелюсток троянд – це красиво 🙂 По-друге, він надзвичайно ароматний! По-третє, це смачно. Його можна додати в чай, просочити ним коржі бісквіту, надати ароматні нотки будь-якому десерту чи навіть магазинному морозиву. Трояндовий сироп можна використати в приготуванні алкогольних чи безалкогольних коктейлів.
Пелюстки яких троянд можна використовувати для приготування сиропу?
Людмила Воропаєва: «Конечно, сироп из лепестков розы, как и лосьон, лучше делать из лепестков чайной розы. Но если таковой не оказалось в вашем саду или вы не смогли их купить? (У нас на рынке бабульки продают лепестки роз – 10 грн за 150 грамм.) Не беда! Можно использовать любую ароматную садовую розу, лучше, если ее лепестки будут не белыми. Собираем лепестки утром (но без росы) или вечером.»
Інгредієнти для приготування сиропу з пелюсток троянд
• Пелюстки троянди – 200 грам;
• Цукор – 900 грам;
• Лимон – 1 шт. (або чайна ложка лимонної кислоти);
• Вода – 2 літри.
Спосіб приготування сиропу з пелюсток троянд
Беремо 70 грамів пелюсток, додаємо до них 70 мл води, сік одного лимону чи чайну ложку лимонної кислоти і проварюємо на невеликому вогні 5 хвилин. Ось такий колір, як на фото нижче, має вийти. Цей колір повинен зберегтися в кінцевому продукті.
Беремо трилітрову банку, насипаємо в неї цукор. Кип’ятимо воду, що залишилася.
Додаємо в банку з цукром пелюстки, які ще не використали.
Заливаємо цю красу гарячою кип’яченою водою (вона якраз вже схолола до 70-80 градусів). І додаємо пелюстки троянди, які перед цим проварили. Все гарно перемішуємо і відправляємо на сонечко на 5-7 днів. Кришкою при цьому банку не закриваємо. Пелюстки повинні дихати. А щоб в банку нічого не потрапило зовні, прикриваємо її марлею, зібраною в кілька шарів.
Спочатку аромат троянди зникне, але через 5-7 днів (в залежності від погоди), він повністю сформується, і наш сироп з пелюсток троянд буде просто божественно пахнути!
Поява стійкого запаху – сигнал, що сироп готовий. Проціджуємо його через кілька шарів марлі. Розливаємо в пляшки з корками. Зберігаємо ОБОВ’ЯЗКОВО в холодильнику! Такий домашній сироп з пелюсток троянд може зберігатися до року. Якщо, звичайно, ви не використаєте його раніше.
Рецепт сиропу з лаванди читайте в матеріалі Сироп з лаванди — аромат літа.
Лосьйон з пелюсток троянд
Пелюстки троянди містять багато корисних речовин, які гарно впливають на стан шкіри, тому вони часто входять до складу різних косметичних засобів. Деякі з них ми можемо зробити своїми руками, наприклад, лосьйон для шкіри з пелюсток троянд. Особливо корисним для шкіри буде лосьйон з пелюсток дамаської троянди.
Такий лосьйон має поживні, зволожуючі і тонізуючі властивості. А головне – домашній лосьйон з пелюсток троянди дуже гарно пахне! Доглядаючи за вашою шкірою зранку чи ввечері, він ще й підніматиме вам настрій, нагадуючи про улюблену квітку.
До речі, про троянди. Збір пелюсток для лосьйону треба проводити так само, як і для сиропу – зранку або ввечері. І краще, щоб це була чайна троянда, але не обов’язково. Підійдуть запашні троянди яскравих кольорів.
Важливо! Для приготування будь-яких продуктів з пелюсток троянд не можна використовувати троянди, куплені в квіткових магазинах! Такі квіти для довшого зберігання товарного вигляду обробляють різними хімічними засобами, які нам в сиропі чи лосьйоні ні до чого. Звичайно, власні троянди, квіти чи бутони яких оброблялися фунгіцидами чи інсектицидами проти хвороб і шкідників, теж не підійдуть.
Спосіб приготування лосьйону з пелюсток троянд
А готується домашній лосьйон з пелюсток троянди ще простіше, ніж сироп. Для цього просто беремо баночку і щільно наповнюємо її пелюстками. Заливаємо горілкою. Закриваємо кришкою і ставимо в холодильник. Періодично дістаємо баночку з пелюстками і гарно струшуємо.
Чекаємо, поки рідина не змінить колір. Він має стати насиченим темно-коричневим у випадку, якщо ви використовували садові троянди темних кольорів, і світлішим, як чай – якщо брали пелюстки чайних троянд. Приблизно на це піде днів десять.
Проціджуємо лосьйон, переливаємо в гарну пляшечку і користуємося з задоволенням!
Лосьйон на основі горілки міцністю 40 градусів гарно підійде для жирної шкіри. Для сухої – його варто розвести кип’яченою водою (на стакан лосьйону – 2-3 столові ложки води) і додати кілька крапель гліцерину.
А, взагалі, методом проб можна підібрати склад лосьйону саме для своєї шкіри. І буде у вас ексклюзивний і практично безкоштовний засіб для догляду за шкірою.
Зберігаємо лосьйон в холодильнику. Протираємо обличчя зранку і (або) ввечері, а залежності від індивідуальних особливостей шкіри.
Будьте красиві і щасливі!
Більше рецептів зі смаком літа шукайте на нашій літній кухні.
Рецепти і фото Людмили Воропаєвої,
спеціально для ЗЕЛЕНОЇ САДИБИ.