Закритий пиріг з капустою і грибами — кулеб’яка

Закритий пиріг з капустою і грибами – кулеб'яка

За однією з версій, назва пирога «кулеб’яка» має походження від українського слова «куля», хоча цей пиріг на дріжджовому тісті вважається традиційним для російської кухні. Кулеб’яка від інших пирогів відрізняється своєю формою – видовженою, овальною (наче батон), і великою кількістю начинки. Я пропоную читачам ЗЕЛЕНОЇ САДИБИ приготувати кулеб’яку — пиріг з капустою і лісовими грибами, хоча ви можете придумати начинку на свій смак. Пиріг кулеб’яка, приготований за цим рецептом, зберігає м’якість і свіжість і на наступний день. Хоча, як правило, з’їдається раніше, бо дуже смачний!

Закритий пиріг з капустою і грибами – кулеб’яка

Інгредієнти для закритого пирога з капустою і грибами – кулеб’яки

  • 450-500 г борошна;
  • 2 ч. ложки цукру;
  • 1 ч. ложка солі;
  • 200 грамів сметани;
  • 50 мл рослинної олії;
  • 2 яйця;
  • 25 г свіжих дріжджів (або 2 ч. ложки сухих).

Для начинки:

  • 1 велика цибулина;
  • 600 г квашеної капусти;
  • 150 г відварних лісових грибів;
  • Сіль, перець;
  • Рослинна олія для смаження.

Спосіб приготування закритого пирога з капустою і грибами – кулеб’яки

Для початку дріжджі треба розтерти з цукром та додати сметану кімнатної температури і добре все перемішати. Додаємо сіль, яйця, рослинну олію і знову добре все перемішуємо.

Борошно просіюємо і поступово додаємо в яєчно-дріжджову суміш. Вимішуємо тісто. Воно повинно вийти гладким, еластичним.

Ставимо тісто для підходу приблизно на годину. Тісто збільшитися вдвічі.

Ставимо тісто для підходу приблизно на годину

Тим часом приступаємо до начинки. Цибулю чистимо, ріжемо кубиками і обсмажуємо на рослинній олії.

Приступаємо до начинки: цибулю ріжемо кубиками і обсмажуємо на рослинній олії

Додаємо відварені гриби, капусту і обсмажуємо до готовності. Додаємо за смаком сіль, перець і якщо треба — цукор.

Додаємо відварені гриби, капусту і обсмажуємо до готовності

Якщо ви хочете отримати більш яскравий колір начинки, то додайте томатний сік або томатну пасту. Лісові гриби можна цілком замінити на свіжі шампіньйони, або використовувати сухі гриби.

Тісто розкачуємо та розподіляємо начинку по центру. Робимо симетричні розрізи на тісті з обох боків і «заплітаємо» тісто косою.

Заплести тісто з начинкою кіскою

Залишаємо кулеб’яку підходити хвилин на 30. Після цього змащуємо кулеб’яку сумішшю яйця з молоком, посипаємо, за бажання, кунжутом.

Змастити кулеб’яку сумішшю яйця з молоком та посипати за бажанням кунжутом

Відправляємо в попередньо розігріту до 180 градусів духовку на 30 хвилин до зарум’янювання. Готову кулеб’яку відразу змащуємо розтопленим вершковим маслом.

Відправити кулеб’яку в духовку до зарум’янювання

Треба сказати, що тісто можна розділити й на дві частини і сформувати дві кулеб’яки, але мені було зручно зробити одну.

Кулеб’яка добре підійде як до перших страв, так і до чаю. Вибір за вами!

Готово! Кулеб’яка добре підійде як до перших страв, так і до чаю

Можна свіжу капусту протушкувати. Але я вже кілька років роблю саме з квашеної за цим рецептом. Якщо полюбляєте домашню випічку з капусти, вам сподобається рецепт мого пирога з капустою на дріжджовому тісті.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version