На сьогодні існує безліч варіантів приготування ризото, чи різотто, як ще часто називають в Україні цю популярну італійську страву. Вона не має ні точного співвідношення інгредієнтів, ні їх конкретного складу. Різотто в італійській кухні — як червоний борщ в українській. Кожна господиня має свій рецепт, який вважає самим правильним. В статті пропонуємо вашій увазі рецепт ризото з куркою. Такого смачного рису ви ще не їли!
Інгредієнти для ризото з куркою:
- куряче філе — приблизно 300 г (для різотто підійдуть також гриби чи морепродукти);
- цибуля — 1 середня;
- рис — 150-170 г. Обирайте круглий рис. Готова страва має бути трохи клейкою і соковитою. З довгозернистим пропареним рисом справжнє ризото не приготуєте;
- вершки — 150-200 мл. Рецепт різотто замість вершків може використовувати біле сухе вино (200 мл). Але, як на мене, з вершками страва смачніша, хоч і калорійніша, звичайно;
- сіль, чорний перець — на смак, твердий сир і трохи зелені — для подачі;
- оливкова олія (можете замінити на соняшникову без аромату) — для смаження курячого філе.
Різотто — рецепт приготування
Спочатку нарізаємо філе курки на шматочки та смажимо на добре розігрітій сковорідці до золотистого кольору. Опісля додаємо цибулю, а як тільки вона набуде прозорості, висипаємо до них рис.
Рис потрібно добре просмажити упродовж 3-4 хв. Далі за бажанням — заливаємо рис вершками або білим сухим вином і добре випаровуємо (в обох випадках). Зменшуємо вогонь. Додаємо черпак окропу чи курячого бульйону. Помішуючи, чекаємо, поки рис вбере в себе вологу. Далі — ще один, а потім — і ще один черпак.
Тут все залежить, знову ж таки, від вашого смаку. Якщо ви полюбляєте рис аль-денте в ризото, цього буде досить. Якщо ж вас цікавить більш вологий та мʼякий — додаємо ще окріп та випаровуємо його, допоки різотто не набуде потрібної вам консистенції. Солимо і перчимо в кінці приготування.
Наша страва готова. Викладаємо порційно в глибокі тарілки, посипаємо твердим сиром і зеленню і подаємо до столу.
Приготуйте також інші страви італійської кухні:
Смачного!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.