Влітку хочеться чогось освіжаючого, легкого та поживного одночасно. Спека… Холодник з буряка цілком відповідає цим вимогам. За цим білоруським рецептом холодний суп у нашій родині готують вже 4 покоління, хоча, звичайно, деякі зміни до рецепту були внесені.
Інгредієнти для білоруського холодника
- Буряк — 400 г;
- Морква — 1 середня;
- Картопля молода — 400 г;
- Сметана — 150 г;
- Лимон — 1 шт.;
- Яйця — 5 шт.;
- Сіль, зелень, спеції, гірчиця — за смаком;
- Свіжий огірок — 3 шт.
Рецепт розрахований на 4 літри води.
Спосіб приготування білоруського холодника
Буряк та моркву добре миємо та не очищаючи відварюємо у підсоленій воді. Яйця так само відварюємо та залишаємо всі продукти охолоджуватися.
Молоду картоплю чистимо, нарізаємо на шматочки та відварюємо до готовності.
Відварені овочі та яйця дрібно нарізаємо та відправляємо у каструлю до картоплі. Додаємо сіль та сік лимону. На цьому етапі ставимо холодник з буряка у холодильник, нехай настоюється та охолоджується.
Для того щоб колір холодника був насичено яскравим, раніше додавали лимонну кислоту. Дістати лимон в ту пору було нереально. Зараз, за бажання, можна використовувати і просто лимонний сік.
Порційно у кожну тарілку додаємо дрібно порізану зелень, огірок та нежирну сметану. Тепер можна замінити її і на йогурт без добавок. Я люблю додавати для гостроти гірчицю та чорний мелений перець. Прикрасьте також ваш холодник великим шматочком відвареного яйця. А ще краще використовувати для цих цілей половинку перепелиного.
Наш білоруський холодник з буряка готовий. У спекотний літній день він стане повноцінним обідом або легкою вечерею.
Якщо полюбляєте влітку готувати холодні супи, приготуйте ще такий варіант холодника з буряка. Він готується з м’ясом, тому може більше сподобається м’ясоїдам.
Спробуйте також ще один літній рецепт першої страви «Суп-пюре зі шпинату і стрілками часнику».
Смачного!
Людмила Воропаєва,
ЗЕЛЕНА САДИБА.