Останнім часом шампіньйони на моїй кухні не переводяться, бо ми почали їх вирощувати. Про це я якось розкажу окремо, а сьогодні поділюся тим, як можна маринувати шампіньйони – швидко і дуже просто. Раніше гриби шампіньйони мариновані за цим рецептом я ніколи не закривала залізними кришками і навіть банки не стерилізувала, бо ми їх з’їдали за пару днів. Але коли печериці почали рости у нас вдома, і ми зібрали перший врожай (6 кг!), я вирішила поповнити свої запаси консервації на зиму ще й за їх рахунок. То ж задля довгого зберігання закривала банки залізними кришками після стерилізації.
Продукти для маринування печериць
Фотографії до цього матеріалу я робила, коли готувала мариновані шампіньйони з двох кілограм грибів. В мене вийшло три літри готової продукції. Але, якщо ви купуєте шампіньйони на ринку чи в магазині, то для першого разу вистачить і одного кг. Отже, перед тим, як замаринувати шампіньйони, переконайтеся, що у вас є наступний набір продуктів:
- 1 кг шампіньйонів;
- 2 середніх цибулини;
- 50 мл оцту (я використовувала натуральний яблучний 5%);
- 1 невеличкий болгарський перчик (бажано, червоний – для краси);
- 1 чайна ложка зерен гірчиці;
- 1 чайна ложка духмяного перцю (можна замінити чорним горошком);
- 3-4 лаврових листочки;
- 1 чайна ложка коріандру;
- 3 столових ложки солі;
- 1 столова ложка цукру.
Шампіньйони мариновані – покроковий рецепт
Якщо вирішите приготувати шампіньйони, як я цього разу, для довгого зберігання, то попередньо помийте і простерилізуйте банки та кришки для консервації. У мене з двох кілограм грибів вийшло 3 літри маринованих шампіньйонів, але я їх досить тісно поклала в банки, бо в мене на них зараз дефіцит)
Чула, що при консервуванні грибів важливо, щоб їх кількість у кожній банці не перевищувала 60%. Тобто, 40% простору банки займає маринад. Тоді з кілограма печериць має вийти приблизно 2 літри маринованих грибочків.
Покроковий рецепт маринованих шампіньйонів:
- Миємо і чистимо гриби від землі, але не знімаємо з шапочок плівку (купуючи шампіньйони, вибирайте найсвіжіші);
- Кладемо гриби в каструлю, додаємо дві столові ложки солі і заливаємо водою настільки, щоб вони нею повністю покрилися, якщо на них натиснути;
- Коли вода закипитить, зменшуємо вогонь і варимо печериці 10 хвилин;
- А поки нарізаємо цибулю, трошки її жмакаємо, щоб пустила сік, і заливаємо оцтом;
- Шинкуємо перець;
- В одному літрі води «замішуємо» маринад: лавровий лист, перець духмяний, коріандр, гірциця, перець болгарський, ложка солі і ложка цукру;
- Зливаємо воду з грибів (вони значно зменшилися у розмірі), заливаємо їх маринадом, додаємо замариновану раніше цибулю і знову ставимо на вогонь.
- Доводимо до кипіння і розкладаємо шампіньйони по банках, заливаючи маринадом;
- Закриваємо кришками і, коли схолонуть, ставимо наші мариновані гриби шампіньйони до холодильника. Їсти їх можна практично одразу (тільки дайте вихолонути). Але, якщо вони хоч добу постоять в прохолодному місці, стануть ще смачнішими.
Я не знаю, скільки можна зберігати такі гриби в нестрилізованих банках під пластмасовою кришкою, бо, як вже казала, ми їх практично озразу з’їдаємо. Але, думаю, тиждень-два їх можна тримати в холодильнику.
А гриби шампіньйони мариновані за цим рецептом в стерилізованих банках можуть стояти в холодильнику хоч і до весни. Чого в холодильнику? Бо там мало оцту, і в теплому приміщенні вони можуть зіпсуватися. Ризикувати не варто.
Такі мариновані грибочки гарно смакуватимуть зі стравами з картоплі, та й будь-якими іншими гарнірами.
Споживайте на здоров’я!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.
Сохранить
Сохранить
Сохранить
Сохранить