Здавалося б, ну кого можна здивувати голубцями? А як щодо голубців з начинкою з м’ясного фаршу, родзинок, горіхів і грибів? До того ж, рецепт голубців, яким я сьогодні поділюся, має ще один незвичний інгредієнт — грибний бульйон, в якому голубці і будуть варитися. Бульйон з лісових грибів — це дуже важливо. Тоді наші голубці матимуть відвертий аромат лісу з ледь відчутною ноткою родзинок і горіхів…
Інгредієнти для голубців з м’ясним фаршем, горіхами, родзинками і грибами
- Свинина — 400 г;
- Яловичина — 400 г;
- Цибуля — 2 середні головки;
- Рис — 100 г;
- Печериці — 150 г;
- Родзинки — 50 г;
- Горіхи — 70 г (я використовувала суміш лісових і волоських);
- Качан капусти;
- Сіль;
- Спеції;
- Зелень.
Для соусу:
- Бульйон грибний — 500 мл;
- Гриби сухі лісові — 20 г;
- Борошно пшеничне — 2 ст. ложки;
- Томатний сік — 200 мл;
- Сметана — 150 г;
- Вершки — 80 г;
- В’ялені помідори — 30 г.
Що стосується капусти, то можна брати як звичайну білокачанну, так і савойську, від цього смак голубців тільки виграє. Але я в цей раз не змогла купити савойську і довелося трохи довше повозитися з білокачанною. Діяла традиційно: відокремила листя, видалила грубі частини, відварила в злегка підсоленій воді до м’якості.
Голубці з м’ясним фаршем і грибами — рецепт
Приготуємо бульйон з сухих грибів. У мене сьогодні білі гриби. Нехай поки стоїть осторонь, холоне.
Додаємо в фарш обсмажені гриби та цибулю, відварений рис, спеції, помиті родзинки, подрібнені горіхи, трохи бульйону і добре перемішуємо.
Якщо полюбляєте голубці, перегляньте рецепт м’ясної запіканки з савойською капустою, інгредієнти ті ж самі, але клпоту значно менше.
Викладаємо по столовій ложці фаршу на підготовлений капустяний лист і акуратно загортаємо.
Послідовно загортаємо конвертиками решту фаршу.
Обсмажуємо капустяні конвертики на рослинній олії з двох боків до золотистої скоринки.
На суху сковорідку кладемо борошно та обсмажуємо до золотистого кольору, додаємо вершкове масло, добре розтираємо, прибираємо усі грудочки і після цього обережно додаємо грибний бульйон і відварені лісові гриби, томатний сік, вершки, потім — сметану. Додаємо спеції і в’ялені помідори, регулюємо за смаком. Якщо раптом соус вийшов з грудочками, просто процідіть його через сито.
Треба сказати, що томатний сік можна замінити на 2 столових ложки томатної пасти, тоді колір соусу буде яскравішим.
Тепер просто складаємо наші голубці у зручну ємність і заливаємо соусом.
Прикриваємо нашу ємність фольгою або кришкою і ставимо в попередньо нагріту духовку при температурі 180 °C, мінімум, на 40 хвилин.
Зверху можна покласти свіжі помідори або помідори з морозильної камери. Дуже добре виглядатимуть у цьому випадку помідори черрі.
Готові голубці прикрашаємо зеленню, за бажанням додатково подаємо сметану.
Ось такі незвичайні звичайні голубці вийшли. У них аромат лісових грибів і ледь помітна солодкість родзинок, горіхи та зелень, і все це просякнуте ніжним соусом… Приготуйте і ви не пошкодуєте!
Людмила Воропаєва,
ЗЕЛЕНА САДИБА.