8 продуктів, які псують нам настрій і можуть привести до депресії

Хоч вересень і тішив нас по-літньому теплою та сонячною погодою, все ж осінь вже вступила у свої права — день став відчутно коротшим. Саме зі стрімким скороченням світлового дня пов’язані зміни гормонального фону, що викликають сумний настрій, який ми звикли називати осінньою хандрою. І добре, коли це просто тимчасові приступи меланхолії, але все частіше психологи діагностують осінню депресію. Згідно з останніми даними, від неї потерпає приблизно 20% населення земної кулі. Щоб не допустити такого серйозного стану, варто потурбуватися про своє здоров’я. І один з важливих аспектів – те, що ми їмо. Їжа може приносити радість, а може й сприяти поганому настрою. Тому сьогодні поговоримо про продукти, яких варто уникати.

8 продуктів, які псують нам настрій і можуть привести до депресії

8 продуктів, які псують нам настрій і можуть привести до депресії

1. Цукор

Результати одного з останніх досліджень, опублікованих у відомому журналі «Діабетологія» (Diabetologia), стверджують, що при підвищенні рівня глюкози в крові падає рівень білка, який стимулює ріст нейронів і синапсів. Простими словами, вживання цукру змушує ваш мозок знижувати працездатність. І чим більше ми їмо цукру, тим більше ризикуємо отримати депресію. Ну, а про діабет і зайву вагу ми і так знаємо.

2. Солодка вода і пакетовані соки

Речовини, які містяться в таких продуктах, як солодка вода, блокують вироблення нейромедіатора серотоніну. Це може викликати всілякі неврологічні захворювання, включаючи головні болі, безсоння, зміни настрою і навіть депресію. Дослідження довели, що люди, які випивали літр і більше лимонаду та фруктових напоїв в день, впадали у депресію на 30 % частіше, ніж ті, хто їх взагалі не пив. Ще вищий відсоток ризику був у тих, хто пив дієтичні солодкі напої.

Але це стосується не лише солодкої води, а й соків. Пакетовані соки можуть бути навіть натуральними. Здається, що поганого у їх вживанні, адже у фруктах так багато вітамінів? Але, на відміну від свіжих фруктів, соки позбавлені повільнозасвоюваної клітковини та містять багато рафінованої фруктози, яка може мати різні побічні ефекти в організмі людини. Нещодавні дослідження довели, що фруктоза може викликати здуття кишківника, діарею, абдомінальне ожиріння, тривожність та навіть депресію.

Читайте такодж нашу статтю Осінній депресії — ні! 12 ідей для створення затишного настрою.

3. Алкоголь

Центральна нервова система – основа нашого психічного та психологічного здоров’я та комфорту. Вона відповідає за мислення, розуміння, міркування, контроль рухових функцій та отримання інформації через п’ять органів чуття. Також центральна нервова система контролює, як ми обробляємо емоції. Алкоголь пригнічує працездатність центральної нервової системи та загострює симптоми, пов’язані з депресією.

Незважаючи на те, що келих вина чи пива може тимчасово допомогти позбавитися пригнічення чи тривожності, дослідження показують, що короткочасні полегшення можуть призвести до довгострокових наслідків. Згідно з американським дослідженням (Alcohol Research Current Reviews), люди з тривожними розладами, які намагалися полегшити свій стан за допомогою алкоголю чи наркотиків, мали до чотирьох разів більше шансів розвинути залежність протягом трьох років, ніж група, яка не вживала цих речовин. Навіть короткий період вживання алкогольних напоїв може спричинити проблеми зі сном, підвищення цукру в крові та зневоднення.

Алкоголь пригнічує працездатність центральної нервової системи та загострює симптоми, пов’язані з депресією

Алкоголь пригнічує працездатність центральної нервової системи та загострює симптоми, пов’язані з депресією

4. Трансжири

Трансжири – це ненасичені жири, які, зазвичай, створюються штучним способом і мають дуже шкідливий вплив на організм людини. Їх містить у небезпечних кількостях весь фаст-фуд, маргарин, тістечка, майонез, напівфабрикати, попкорн для мікрохвильовки тощо. Усі ці продукти становлять загрозу не лише вашій фігурі, а ще й здоров’ю.

Їжа, що містить трансжири, може збільшити ризик депресії на цілих 48 відсотків, згідно з дослідженням, опублікованим в PLoS One. І навпаки, багато досліджень показали, що середземноморська дієта, в якій почесне місце займає оливкова олія, а не трансжири, може знизити ризик численних захворювань, включаючи серцево-судинні хвороби, ожиріння, онкологію та депресію.

5. Знежирені молочні продукти

Протягом десятиліть знежирені продукти вважали чудовим рішенням для тих, хто хоче схуднути, але дослідження лікарів привели до неочікуваних результатів. Річ в тім, що виробники, позбавляючи продукт від жиру, додають туди багато цукру та крохмалю, щоб покращити його смак, інакше ми б його не захотіли їсти. Все це відкладається на наших фігурах у вигляді зайвого жиру.

Але найбільша шкода полягає у тому, що нестача тваринних жирів погіршує психічний стан людей. Вони необхідні для цілого ряду біохімічних процесів, а від їх дефіциту страждає наша гормональна система. Перш за все, наднирники зменшують вироблення гормонів, що протидіють стресу, це приводить до поганого настрою, розвиває дратівливість та депресію.

6. Кава

Багато експертів стверджують, що навіть невелика кількість кофеїну може сприяти депресії. Кава – реактивне паливо для тривожного мозку. Дослідження показують, що люди з соціальною тривожністю особливо схильні до побічних ефектів з боку нервової системи від навіть невеликої кількості цього напою.

Кофеїн також мітиться у великих кількостях в енергетичних напоях та в чорному чаї. Він також може погіршити засвоєння важливих поживних речовин, що впливають на наш настрій, таких як вітамін D та вітаміни групи В. Також кофеїн має руйнівний вплив на сон. Відповідно, кава, чорний чай, енергетичні напої ускладнюють засинання та порушують якісний сон. Це може серйозно вплинути на наш психічний стан.

7. Пшеничні висівки

Вони відомі високим вмістом фітинової кислоти, яка з’єднується з важливими мінералами, такими як цинк, кальцій, магній, та знижує їх засвоєння організмом. Оскільки їх дефіцит може привести до тривожного стану та депресії, не слід зловживати пшеничними висівками. Як варіант –  піддавати їх термічній обробці, після якої лишається незначна кількість фітинової кислоти, що не нашкодить самопочуттю.

Також багато цієї кислоти міститься у цільних зернах, бобових та горіхах. Щоб зменшити її концентрацію, варто замочувати ці продукти перед вживанням.

Згідно з даними BBC News, часте вживання продуктів, що містять консерванти, підвищує ризик виникнення депресії

Згідно з даними BBC News, часте вживання продуктів, що містять консерванти, підвищує ризик виникнення депресії

8. Консерви

Згідно з даними BBC News, часте вживання продуктів, що містять консерванти, підвищує ризик виникнення депресії. Вони здатні накопичувати токсини у нашому організмі, що практично вбиває нервову систему. Щоб знизити такий ризик, варто збагачувати свій раціон овочами, фруктами та рибою.

Теплого вам та сонячного настрою!

Галина Константинович,

ЗЕЛЕНА САДИБА.

Tagged . Bookmark the permalink.