Смажена курочка в кисло-солодкому соусі теріякі — за мотивами японської кухні

Вам іноді теж хочеться приготувати щось таке не звичайне, але просте і з доступних продуктів? Ну, це так, щоб зазирнути в холодильник, а там нема нічого особливого, але ідея йти в магазин не дуже актуальна. Якщо у вас знайдеться свіже чи заморожене куряче філе та ряд спецій, які, в принципі, мають бути на кухні завжди, приготуйте смажену курку в кисло-солодкому соусі теріякі. Напевне, ви не раз замовляли таку страву в японських ресторанах, але вдома таку курочку можна приготувати за півгодини. В оригінальному рецепті до складу соусу для обсмажування входить соєвий соус, цукор і саке. Але ми просто хочемо смачно поїсти, а не дотримуватися суворих японських канонів. То ж візьмемо замість цукру мед, а саке замінимо білим сухим вином. Повірте, такі зміни на смак смаженої курочки не вплинуть!

Смажена курочка в кисло-солодкому соусі теріякі — за мотивами японської кухні

Смажена курочка в кисло-солодкому соусі теріякі — за мотивами японської кухні

Теріякі – це японський спосіб обсмажування м’яса або риби в солодкому соусі. Сама назва походить від японських слів «тері» (блиск), і «які» (смажене).

Інгредієнти для смаженої курочки теріякі

  • 300 г курячого філе;
  • 1 столова ложка соєвого соусу;
  • 1 столова ложка меду;
  • 2 столові ложки білого сухого вина;
  • 1 чайна ложка сухого меленого імбиру або 2 ч.л. свіжого, натертого на тертушку;
  • 1 столова ложка білого кунжуту;
  • сіль;
  • оливкова олія для смаження.

Спосіб приготування смаженої курки в кисло-солодкому соусі

Наливаємо в миску соєвий соус, додаємо рідкий мед (якщо у вас густий, нагрійте його). Насипаємо в миску сушений імбир. З свіжим буде смачніше. Взагалі, відкрила останнім часом для себе корінь імбиру для маринування м’яса. Будь-яке м’ясо і птиця будуть значно м’якішими, якщо замаринувати його на годинку в натертому на тертушку корені імбиру. Спробуйте. Навіть шашлик можно так замаринувати.

Додаємо біле сухе вино, розтираємо інгредієнти, щоб соус вийшов однорідним. На жаль, цього разу в мене не виявилося білого сухого вина. Виручило червоне сухе. Мабуть, японці змусили б мене за це зробити харакірі, але все одно така смажена курка — це дуже смачно! 🙂

Змішуємо продукти для соусу в ємності

Змішуємо продукти для соусу в ємності

Куряче філе обсушуємо паперовим рушником, нарізаємо вузькими довгими смужками поперек волокон.

Куряче філе нарізаємо вузькими довгими смужками поперек волокон

Куряче філе нарізаємо вузькими довгими смужками поперек волокон

Кладемо нарізане філе в соус, ретельно перемішуємо і ставимо миску в холодильник на 20-30 хвилин. За цей час тонкі скибочки курки відмінно замаринується.

Кладемо нарізане філе в соус, ретельно перемішуємо і ставимо миску в холодильник на 20-30 хвилин

Кладемо нарізане філе в соус, ретельно перемішуємо і ставимо миску в холодильник на 20-30 хвилин

Смажити курку краще в глибокій сковороді з антипригарним покриттям. Але підійде будь-яка сковорода з високим бортиком. Наливаємо 2-3 столові ложки оливкової олії в сковороду, сильно нагріваємо, кладемо мариноване м’ясо.

Смажимо на сильному вогні, знадобиться всього кілька хвилин. Як тільки волога випарується, курочка стане золотистою і блискучою, можна додавати кунжут. В середній фазі смажити краще методом струшування, якщо цей віртуозний спосіб вам ще не підкорився, то звичайна лопатка теж згодиться.

Смажимо курку на сильному вогні, знадобиться всього кілька хвилин

Смажимо курку на сильному вогні, знадобиться всього кілька хвилин

Насипаємо насіння білого кунжуту в сковороду. Перемішуємо, обсмажуємо все разом ще буквально хвилину і знімаємо сковорідку з вогню.

Викладаємо смажену курочку на тарілку, за бажання прикрашаємо зеленню і відразу подаємо на стіл. Смачного!

Смажена курочка теріякі готова!

Смажена курочка теріякі готова!

Методом теріякі можна готувати не тільки куряче філе — тонкі скибочки яловичини, нежирну свинину, морську рибу і морепродукти. Принцип приготування один і той же – спочатку маринуємо, потім швидко обсмажуємо до карамелізації на сильному вогні.

Що ще приготувати з курячого філе? Спробуйте:

Смачного!

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.

Tagged , . Bookmark the permalink.