Лазанья з шампіньйонами і сиром — найпростіший варіант відомої страви

Мабуть найпростіший варіант приготування лазаньї — зробити її з шампіньйонами і сиром. Хоча, як я вже зізнавалася в матеріалі про лазанью з гарбузом, я ніколи не готувала класичний варіант — з фаршем. Справа в тому, що на моїй кухні переважають пісні рецепти. Червоного м’яса ми вдома завсім не їмо, хіба на дачі — шашлик, буває — курка чи індичка, а частіше овочі, риба, морепродукти та гриби. Лазанья з шампіньйонами і сиром підкорила мене з першого разу — готується швидко, смакує довго. З інгредієнтів, описаних в статті, вийде порцій 6-8 страви, то ж за одну вечерю ви цю лазанью не подужаєте. Зате наступного дня, розігрівши в мікрохвильовці, ви будете мати готову страву на обід. Звичайно, можна зменшити кількість інгредієнтів і, відповідно, вихід порцій.

Лазанья з шампіньйонами і сиром — найпростіший варіант відомої страви

Лазанья з шампіньйонами і сиром — найпростіший варіант відомої страви

Інгредієнти для лазаньї з шампіньйонами

  • сухі листи лазаньї — 15-18 штук;
  • шампіньйони – 500 г;
  • 1 середня цибулина;
  • 3 зубчики часнику;
  • сир моцарелла (у мене сулугуні) – 200 г;
  • вершкове масло – 50 г,
  • сіль.

Для соусу бешамель:

  • молоко – 400 мл;
  • вершкове масло – 50 г;
  • пшеничне борошно — 2 ст. ложки;
  • сіль, перець, мускатний горіх – за смаком.

Спосіб приготування лазаньї з грибами і сиром

Є рецепти лазаньї, які пропонують відварювати листи перед тим, як складати лазанью. Я цього ніколи не роблю. По-перше, завжди економлю час, по-друге, якщо листи гарно промазати соусом перед випіканням, вони будуть м’які і при цьому збережуть ідеальну форму.

Починаємо готувати лазанью з підготовки начинки. Ріжемо гриби, шинкуємо дрібно цибулю, тремо на крупну тертушку сир, подрібнюємо часник.

Ріжемо гриби, шинкуємо дрібно цибулю

Ріжемо гриби, шинкуємо дрібно цибулю

Розігріваємо сковорідку, кладемо в неї 50 г вершкового масла і гриби. Обсмажуємо їх на великому вогні хвилини 3 і додаємо цибулю. Збавляємо вогонь до середнього і смажимо начинку для лазаньї до напівготовності — це ще хвилин 5.

Обсмажуємо шампіньйони на великому вогні хвилини 3 і додаємо цибулю

Обсмажуємо шампіньйони на великому вогні хвилини 3 і додаємо цибулю

Додаємо в сковорідку часник, солимо, знімаємо шампіньйони з вогню і накриваємо сковорідку кришкою. А поки підготуємо соус бешамель. Це дуже просто! Нехай вас не збиває з пантелику французська назва 🙂

В маленьку каструльку кладемо 50 г масла, розтоплюємо його і всипаємо дві ложки борошна. Ретельно розмішуємо. І поступово (постійно помішуючи) вливаємо молоко. Варимо бешамель на маленькому вогні приблизно хвилин 5, доводячи його до правильної густоти. Соус має вийти, як густа сметана. Додаємо до соусу сіль і перець, можна дрібку мускатного горіху.

Соус бешамель має вийти, як густа сметана

Соус бешамель має вийти, як густа сметана

Складаємо лазанью з  шампіньйонами і сиром. Спочатку форму змащуємо соусом, зверху кладемо листи лазаньї і знову змащуємо їх соусом. Викладаємо гриби.

Спочатку форму змащуємо соусом, зверху кладемо листи лазаньї і знову змащуємо їх соусом, викладаємо гриби

Спочатку форму змащуємо соусом, зверху кладемо листи лазаньї і знову змащуємо їх соусом, викладаємо гриби

Посипаємо гриби тертим сиром.

Посипаємо гриби тертим сиром

Посипаємо гриби тертим сиром

Зверху треба знову промастити лазанью соусом, але це робити незручно, бо соус чіпляється за сир і гриби і не лягає рівномірно. Тому я змащую наступні листи лазаньї соусом і викладаю зверху сиру «соусним» боком.

Змащуємо наступні листи лазаньї соусом і викладаємо зверху сиру «соусним» боком

Змащуємо наступні листи лазаньї соусом і викладаємо зверху сиру «соусним» боком

Потім знову — соус, гриби, сир, лист лазаньї, змащений знизу соусом бешамель… І так п’ять чи шість рядів, в залежності від того, як щедро ви будете перекладати листи лазаньї соусом і начинкою. Останній лист лазаньї змащуємо і знизу, і зверху соусом і посипаємо все сиром. Взагалі-то треба зверху лазанью посипати пармезаном, але я не заморочуюся і посипаю тим самим твердим сиром, яким перекладалися листи.

Останній лист лазаньї змащуємо і знизу, і зверху соусом і посипаємо все сиром

Останній лист лазаньї змащуємо і знизу, і зверху соусом і посипаємо все сиром

Через те, що ми не відварювали попередньо листи лазаньї, треба дати їм добре просочитися соусом перед тим, як ставити в гарячу духовку — приблизно півгодини. Ставимо випікатися лазанью з шампіньйонами в розігріту до 180-190 градусів духовку. Випікаємо приблизно півгодини.

Подаємо до столу лазанью гарячою!

Подаємо до столу лазанью гарячою!

Подаємо до столу лазанью гарячою!

Смачного!

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.

 

 

Tagged , . Bookmark the permalink.