Правила весняної обрізки плодових

Обрізка плодових деревДосвідчені садівники знають, що найкраще обрізати плодові дерева навесні. Але для чого це робити? Чому всі, без виключення, плодові дерева полюбляють обрізку? На це є кілька причин. По-перше, занадто густа крона дерева не дозволяє плодовим брунькам отримувати стільки світла, скільки їм потрібно. По-друге, загущені гілки плодових – чудове місце для розмноження шкідників. Воно вам треба? І, по-третє, обрізка плодових дерев допомагає регулювати розмір дерева. Відомо, що чим більше дерево, тим менше воно плодоносить. Тож обрізка в садівництві – дієвий метод збільшити плодоношення саду. Як правильно обрізати плодові, щоб їм не нашкодити, розкажемо у цій статті.

Зміст

Визначаємо найкращий час для весняної обрізки

Садівники-початківці не завжди звертають увагу на те, коли саме наступає найбільш сприятливий час для весняної обрізки плодових. І через це дуже часто шкодять своїм рослинам. Щоб цього не трапилося, запам’ятайте: найкращий час для обрізки плодових наступає, як правило, в березні. Вже відступили морози, і встановилася стала температура вище нуля, але бруньки поки не прокинулися.

В нашому календарі робіт на березень обрізка плодових – обов’язковий захід.

Як правило, першими в саду починають обрізати яблуні і груші, бо вони прокидаються раніше інших дерев. Поступово за ними і всі інші. В залежності від погоди, весняна обрізка плодових може тривати до початку, а то і до середини квітня. Важливо обрізати молоді саджанці, посаджені рік-два тому, до того, як почнеться рух соку по дереву. Інакше обрізка може їх дуже сильно ослабити.

Дорослі здорові яблуні, груші, вишні, сливи і інші плодові дозволяється обрізати і на початку червня, коли вже закінчився весняний сокообіг. В цей час рани зрізів затягнуться навіть швидше, ніж під час весняної обрізки, бо дерево вже готове до цього. Але найкраще дерева будь-якого віку ставляться до весняної обрізки, коли сокообіг ще не почався, але дерево вже повністю готове до цього.

Важливо! Не можна обрізати плодові культури, якщо вони вже майже цвітуть! Особливо це стосується рослин, у яких плодові бруньки закладаються тільки на пагонах минулого року. Обрізка під час цвітіння погубить і квіти, і врожай.

Необхідний садовий інструмент для обрізки

Це той випадок, коли економити на інструменті не варто. Що може знадобитися для обрізки плодових?

  • Садовий секатор. Він має бути простим, зручним і гострим. А ви, до того, як почнете з ним працювати, маєте натренуватися на будь-якому гілляччі робити ідеально рівний зріз.
  • Садова пилка. Звичайна ножовка, яка дещо нагадує шаблю, бо звужується на кінці. Стандартна будівелька пилка не підіде, ні в якому разі. Тільки спеціальний інструмент!
  • Секатор для обрізки верхніх гілок з кріпленням для довгої палки. Він діє за допомогою важелів і мотузки. Ця конструкція – ваш помічник для того, щоб дістатися до гілок з самого верху дерева.
Обрізка високих плодових дерев

Обрізка високих плодових дерев

Придбавши інструмент, підготуйтеся до того, що його треба тримати в чистоті, адже він може стати джерелом зараження рослин грибковими інфекціями. І, звичайно, вчасно гострити.

Види обрізки плодових дерев

Умовно обрізку плодових можна поділити на наступні види:

Формуюча обрізка, яку використовують для формування крони дерева. Проводять, як правило, на початку березня, поки рослини ще сплять. Якщо з нею забаритися і обрізати дерево, коли почався його сокообіг, це може значно загальмувати його розвиток.

Регулююча обрізка. Застосовують для дерев, до яких раніше вже була застосована формуюча обрізка, з метою підтримання крони у сформованих об’ємах та позбавлення від зайвої молодої порослі.

Омолоджуюча обрізка застосовується для старих плодових дерев, які, помічено, дають дуже малий річний приріст гілок – менше 10-15 см. Така обрізка приводить до інтенсивнішого пробудження бруньок і стимулює ріст молодих пагонів старого дерева.

Санітарна обрізка спрямована на очищення рослини від сухих, хворих, пошкоджених морозом гілок, які повністю видаляються.

Будь-яка обрізка стимулює ріст пагонів дерева. І тут важливо витримати «золоту середину». При занадто інтенсивній обрізці ріст пагонів стає надзвичайно активним, що приводить знову ж таки до занадтого загущення крони.

Особливості обрізки старих плодових дерев: яблунь, груш, вишень і т.д.

Старі плодові дерева, особливо груша і яблуня, як правило, періодично багаті на врожай. Тобто один рік родять добре, а наступного – їхніх плодів можна і не дочекатися. При цьому їх крона з часом стає рідкою, бо частина скелетних гілок відмирає, що також впливає на рівень врожаю.

Щоб забезпечити старим плодовим щорічний пристойний врожай, для них використовують омолоджуючу обрізку, яка має свої правила.

Обрізка плодових дерев

Обрізка плодових дерев

Дуже старі і запущені плодові, які, як правило, ростуть в покинутих садах, чекаючи на нових господарів, вимагають глибокого омолодження. Воно створюється за допомогою обрізки сухих гілок на рівні 1-2 метри від верхівки дерева. Обрізати глибше, ніж на два метри, не рекомендується, бо дерево може постраждати. Цей процес потрібно проводити тільки над плодовими гілками чи ростовими пагонами, щоб не залишати обрізані гілки повністю голими.

Якщо гілки почали відмирати, а в нижніх частинах виникли жирові пагони, то обрізку проводять до самих вовчків. Чим запущеніше дерево, тим сильніше його обрізають. Щоб нові пагони відростали швидше, грунт в пристовбуровій зоні дерева треба гарно удобрити азотними добривами.

Всі пенькові утворення треба вирізати геть, як тільки з’явиться молодий приріст гілок. Сліди зрізів – обробити масляною фарбою.

Омолодження старих яблунь, груш і інших плодових досвідчені садівники радять проводити поступово, не за один рік. При цьому верхні гілки обрізаються значно більше, ніж нижні.

Про технологію зрізу

А як саме треба обрізати плодові? В якому місці і який робити зріз? Розглянемо основні варіанти.

Зріз на бруньку. Цей метод дозволяє вібрати правильний напрямок росту гілок – саме в той бік, як треба садівникові. Для цього обрізають тільки ростові річні пагони, на яких вибирають бруньку, що росте в потрібному напрямку.

Секатор тримають так, щоб його ріжуча частина знаходилася біля гілки, що залишається, а не біля кінця, що зрізається. Зріз роблять під кутом, щоб місце прикріплення до гілки бруньки лишилося незайманим. Якщо його відрізати, брунька залишиться без поживних речовин і засохне.

Кільцевий зріз – це повне обрізування гілки, що росте в неправильному напрямку. Вона тільки забирає поживні речовини у пагонів, що подоносять, а сама не приносить ніякої користі. Якщо така гілка не дуже товста, можна використати секатор. Зріз роблять в тому місці, де з’єднуються гілки.

Зріз для утворення бокового відгалуження гілок роблять у випадках, коли потрібно досягнути перехід росту однієї гілки на іншу. В цьому випадку непотрібну гілку видаляють повністю.

Після будь-якої обрізки плодових рани потрібно обробити жовтою глиною, садовим варом чи масляною фарбою.

Як правильно обрізати плодове дерево – відео

Кажуть, краще один раз побачити… Тож пропонуємо подивитися невелике відео, яке наочно продемонструє, як правильно обрізати плодове дерево. Приємного перегляду!

Натхнення!

ЗЕЛЕНА САДИБА.

Tagged . Bookmark the permalink.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *