Натуральне мило своїми руками — майстер-клас з миловаріння

Останнім часом виготовлення мила своїми руками стало дуже популярним заняттям. І це не дивно, адже хто хоч раз спробував варити мило, швидше за все, закохається у це цікаве та творче заняття. Насправді, миловаріння – справа доволі проста, головне дотримуватися основних правил і включити фантазію. І найкращий час, щоб почати робити мило своїми руками – звичайно, літо. Бо тут вам і м’ята, і лаванда, і троянди… Такий ароматний матеріал не може не надихнути на творчість. Сьогодні ми розкажемо про основні правила варіння мила та поділимося деякими тонкощами цієї справи, щоб у вас все вдалося з першого разу.

Натуральне мило своїми руками — майстер-клас з миловаріння

Натуральне мило своїми руками — майстер-клас з миловаріння

Переваги мила, зробленого своїми руками

Переваги мила, яке ми робимо самі, значні і переконливі. Таке мило натуральне, корисне і задовольняє потреби та особливості конкретно вашої шкіри. Ви самі можете обрати трави, ефірні масла, мед, каву чи інші додатки для ідеального засобу.

Це ще й мистецький процес, який дозволяє проявити свій творчий потенціал, включити фантазію, політ думки та творити. Також, на відміну від магазинного мила, в якому купа хімії, домашнє мило не сушить шкіру та не викликає подразнення. І воно завжди зроблене з душею, а значить, принесе вам більше користі 🙂 .

Інгредієнти і необхідні засоби для мила своїми руками

З основних інгредієнтів це:

  • мильна основа (або звичайне дитяче мило без додатків),
  • базова олія,
  • ефірна олія або харчовий ароматизатор,
  • формочки,
  • пульверизатор зі спиртом для сприскування форм і мила.

Усе решта – за вашим бажанням та потребами: молоко, відвар трав, барвники, мед, сухі трави, глина, кава, вівсяні пластівці для скрабуючого ефекту тощо.

Що потрібно врахувати при виборі інгредієнтів

Розберемось для початку, яку основу обрати і чи обов’язково її купувати. Можна робити основу для мила самому, але це доволі кропітка та навіть небезпечна справа, яка вимагає ретельної підготовки, надзвичайної уваги та обережності. Потрібно підготувати спеціальний одяг, рукавиці, окуляри для захисту, адже основа для мила виготовляється з лугів, які здатні роз’їдати шкіру і слизові оболонки, викликаючи сильні опіки.

Тому для початківців радимо починати з готової мильної основи або дитячого мила. Якщо ж у вас є сміливість, бажання та завзяття виготовити мило «з нуля», пишіть у коментарях, ми розкриємо цю тему у наступних статтях.

Мильна основа буває прозора та біла. З прозорої виходить красиве мило, яке можна прикрасити навіть якоюсь рослинкою, кавовими зернятками чи ще чимось усередині. Для діток це можуть бути якісь блискітки, сердечка, квіточки та ін.

Біла мильна основа практично нічим не відрізняється від звичайного дитячого мила, хіба що не має ніякого запаху. І ще є невеликий нюанс – дитяче мило може довго плавитися, з чим я зіштовхнулась першого разу і довгий період не хотіла повторювати експеримент. Бо те, скільки часу зайняло перше варіння мила, відбило бажання надовго.

Але тепер додаю до мильної основи цукор або мед, які пришвидшують її плавлення. Також для прискорення процесу можна додати молоко у пропорції 1:1.

Спосіб виготовлення мила своїми руками

Спочатку натираємо мильну основу на тертушку (можна порізати на кубики, але тоді вона довше плавитиметься). Початківцям раджу починати зі звичайного дитячого мила, щоб зрозуміти нюанси та тонкощі миловаріння. Важливо обирати мило без додатків, ароматизаторів, одушок.

Спочатку потрібно натерти мильну основу

Спочатку потрібно натерти мильну основу

Додаємо до мила молоко у пропорцїї 1:1, тобто, 100 мл молока на 100 г мильної основи та лишаємо отриману суміш на ніч. Завдяки молоку, мило стає ніжнішим по текстурі, воно прекрасно живить та насичує чутливу шкіру і, як вже говорила вище, мило з молоком швидше плавиться.

Замість молока, можна використати воду або відвар трав.

Додаємо до мильної основи молоко

Додаємо до мильної основи молоко

Зранку ставимо натерту мильну стружку з молоком на водяну баню і постійно помішуємо. Додаємо цукор чи мед для ще швидшого розтоплення основи у кількості 1 ст. л. на 100 г мила. Мед ідеально підійде для сухої шкіри, пом’якшить та наситить її.

Мед пришвидшує плавлення мила

Мед пришвидшує плавлення мила

Головне в процесі миловаріння – розтопити основу, але не довести її до кипіння, бо мило ручної роботи набуде некрасивого запаху та кольору.

Крім основи, потрібна базова олія. Можна брати будь-яку (мигдальну, персикову, абрикосову, жожоба тощо), я почала з тієї, яка була вдома – оливкової, вона дуже добре живить шкіру. Як тільки основа розплавилась, знімаємо її з вогню та додаємо базову олію: 1 ч. ложку на 100 г мильної основи, розмішуємо.

Настала черга додавати ефірні олії, вони теж можуть бути будь-які. Тут треба брати до уваги потреби та особливості своєї шкіри. Додавати ефірні олії треба, коли основа  повністю розплавилась і трішечки схолола, адже при високій температурі вони швидко випаровуються, і наші зусилля можуть виявитися марними.

Намагаючись зробити супер-ароматне мило багато початківців можуть перестаратися і додати надто багато ефірної олії, але це тільки зіпсує ваш результат. Додавайте 5-7 крапель ефірної олії, не більше.

Далі додаємо все, чого душа забажає: чайну ложку гліцерину, барвники, ароматизатори, глину, сухі трави, каву, вівсянку тощо.

Можете збагатити мило різними додатками на свій смак та потреби

Можете збагатити мило різними додатками на свій смак та потреби

Виливаємо дуже швидко отриману суміш у форми, щоб вона не встигла затвердіти та однорідно лягла. Усі нерівності можна буде пізніше обрізати гострим ножем.

Виливати мило у форми потрібно швидко, щоб не застигло

Виливати мило у форми потрібно швидко, щоб не застигло

Які обрати формочки для мила своїми руками

У якості формочок підійдуть будь-які ємності на ваш смак та фантазію. Наприклад, я взяла форми-сердечки для кексів, пластикову ємність з-під печива та пластикові склянки від йогуру.

Форми спочатку треба обприснути спиром, щоб не з’являлися пухирці на милі. Якщо у вас немає спирта у спреї, не засмучуйтеся, можна просто змазати форми невеликою кількістю рослинної олії без запаху.

Коли вже вилили мило у форми, намагайтеся вирівняти низ мила, бо воно не розтічеться рівномірно, а, швидше за все, застигне саме так, як ви його вилили. Але, якщо все ж низ вийде кривим та непривабливим, можете обережно обрізати його гострим ножем. Головне, усе наготувати завчасно, робити швидко і послідовно, бо основа доволі швидко застигає і може некрасиво лягти, утворивши пустоти та горби.

Кавове мило-скраб з олією чайного дерева

Кавове мило-скраб з олією чайного дерева

Рецепти мила своїми руками

Сьогодні поділюся двома рецептами мила ручної роботи, які раджу спробувати для початку.

Кавове мило-скраб з олією чайного дерева для жирної та схильної до подразнення шкіри

Інгредієнти для мила ручної роботи з кавою і олією чайного дерева:

  • мильна основа (або дитяче мило) – 100 г;
  • молоко – 100 мл;
  • оливкова олія – 1 ч. л.;
  • олія чайного дерева – 5 крапель;
  • гліцерин – 1 ч. л.;
  • вітамін Е – ½ ч. л.;
  • мед (або цукор) – 1 ст. л.;
  • мелена кава – 1 ч. л;
  • спирт.

Спосіб приготування кавового мила-скрабу своїми руками

Спочатку натираємо мильну основу на терці, додаємо 100 мл молока, змішуємо та лишаємо на ніч (якщо немає стільки часу, дайте суміші постояти хоча б кілька годин). Потім додаємо 1 ст. ложку меду або цукру і розтоплюємо основу на водяній бані. Коли основа повністю розплавилась, вимикаємо вогонь, додаємо 1 ч. ложку оливкової олії, всипаємо каву, перемішуємо. Даємо кілька хвилин основі схолонути, вливаємо вітамін Е, гліцерин та олію чайного дерева. Далі швидко виливаємо мило у готові формочки та лишаємо на день, щоб застигало.

Зайдяки додаванню олії чайного дерева, мило доглядає та очищає проблемну жирну шкіру. Воно має антисептичні властивості, знімає запалення і підсушує ранки та гнійнички. Кава у складі мила добре чистить шкіру. Гліцерин створює на поверхні шкіри захисну плівку, робить шкіру гладкою, еластичною та свіжою. Вітамін Е – хороший антиоксидант та протизапальний засіб, живить клітини та зміцнює судини. Якщо ви користуватиметеся милом для миття рук, вітамін Е допоможе також зміцнити нігті.

Мило з олією іланг-іланга та трояндового дерева для сухої та чутливої шкіри

Ефірна олія іланг-іланга заспокійливо діє на шкіру, глибоко проникає у неї та оновлює клітини, омолоджує, робить шкіру більш пружною. Кажуть, що ця олія є потужним афродизіаком, можете перевірити та поділитися в коментарях 🙂 . А олія трояндового дерева має антисептичні та заживляючі властивості, підвищує еластичність, пружність шкіри, тонізує та освіжає її, насичує та живить суху шкіру.

Інгредієнти для мила ручної роботи з олією іланг-іланга та трояндового дерева

  • мильна основа (або дитяче мило) – 100 г;
  • молоко – 100 мл;
  • оливкова олія – 1 ч. л.;
  • олія іланг-іланга – 4 краплі;
  • олія трояндового дерева – 4 краплі;
  • мед (або цукор) – 1 ст. л.;
  • харчовий барвник – 1/3 ч. л.;
  • спирт.

Спочатку натираємо мильну основу на терці, додаємо 100 мл молока, змішуємо та лишаємо на ніч чи хоч на кілька годин. Потім додаємо 1 ст. ложку меду або цукру і розтоплюємо основу на водяній бані. Коли основа повністю розплавилась, вимикаємо вогонь, додаємо 1 ч. ложку оливкової олії, перемішуємо, даємо кілька хвилин основі схолонути, вливаємо олію іланг-іланга та трояндового дерева.

Додаємо харчовий барвник кольору, який вам подобається (я беру сухий, гарно дає колір). Оскільки я не змогла визначитися, то розділила розтоплене мило на дві частини, одну зафарбувала у червоний колір, іншу – в оранжевий. Далі швидко виливаємо мило у готові формочки, попередньо змазані спиртом, і сприскуємо саме мило зверху ще спиртом. Лишаємо наше мило на день, щоб застигало.

Ось як виглядає моє мило:

Натуральне мило своїми руками

Натуральне мило своїми руками

Корисні поради щодо виготовлення мила своїми руками

  • Якщо ви не хочете використовувати готовий барвник, а прагнете досягнути бажаного кольору за допомогою натуральних продуктів, це чудово. Але будьте обережні, щоб не зіпсувати милу колір, а собі настрій. Майте на увазі, що пелюстки троянд, червоне вино, каркаде, свіжі фрукти не варто використовувати як фарбники, бо вони дають зовсім не той колір. Вино та каркаде зроблять мило сірим, а пелюстки троянд в милі стають зеленими.
  • Свіжі фрукти, ягоди та трави можуть швидко зіпсуватися та запліснявіти усередині мила.
  • Для зеленого кольору можна використати люцерну, зелень петрушки чи свіже листя кропиви. Для яскраво-жовтого – обліпихову олію або куркуму, оражевого – сік моркви.
  • Каву та будь-які інші наповнювачі для скрабуючого ефекту потрібно додавати у злегка схоловшу основу, щоб вони не осіли на дно. Сіль з цією метою взагалі не варто використовувати.
  • Не змішуйте харчові ароматизатори з ефірними оліями, використовуйте їх окремо.

Бажаю приємного процесу та відмінного результату. Любіть себе та балуйте! Ви у себе одна 🙂 !

Галина Константинович,

ЗЕЛЕНА САДИБА.

Tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Натуральне мило своїми руками — майстер-клас з миловаріння

  1. Альона says:

    дуже цікава тема! Давно хочу спробувати робити мило. Чи можна замість молока/води додавати настояні трави? Або коли додають всі ці інфузи та мацерати? Було б цікаво обговорювати цю тему

  2. Константинович Галина says:

    Замість молока та води можна додавати трави, але не настої, а відвари, тобто, не просто заливати гарячою водою, а кип’ятити. Це порібно, щоб мило не розшаровувалося. Пропорція: 2 ст. ложки на 100 г мильної основи.
    Щодо інфузів та мацератів, хотілося б пояснити читачам, що це – екстракти корисних речовин з квітів та трав. Простими словами, в олії упродовж місяця-півтора настоюються рослини, з яких нам потрібно витягнути ефірні олії. Збагачена таким чином олія стає дуже корисною, ароматною, запашною. Її використовують для виготовлення мила, але не більше 1/2 чайної ложки на 100 г мильної основи.
    При бажанні можна ними замінити ефірні олії, додавати тоді, коли вже зняли основу з вогню і дали їй хвилинку охолонути.
    Взагалі, тема мацератів та інфузів дуже цікава, якщо бажаєте, можемо розглянути в окремій статті.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *