Запасаємось вітамінами на зиму — як правильно заморозити ягоди і фрукти

Незважаючи на те, що в наш час більшість ягід і фруктів доступні в магазинах цілий рік, вони все ж є сезонними продуктами. І,  звичайно, смачніші, корисніші та дешевші саме влітку. Не секрет, що імпортні фрукти, як правило, зривають зеленими, і вони достигають на прилавках.  При цьому їх невідомо чим обробляють для тривалого зберігання. Тому зрозуміло, що НЕ сезонні ягоди та фрукти – не є оптимальним джерелом вітамінів. Щоб забезпечити себе вітамінами на всю зиму, саме час зайнятися заморозкою ягід та фруктів. Як це робити правильно, розкажемо у статті.

Запасаємось вітамінами на зиму — як правильно заморозити ягоди і фрукти

Запасаємось вітамінами на зиму — як правильно заморозити ягоди і фрукти

Зміст:

Чому варто заморожувати ягоди і фрукти

Заморожування – це один з найоптимальніших способів зберегти усі вітаміни, антиоксиданти, мікроелементи та інші корисні речовини, що є в ягодах і фруктах. Холод виступає у ролі натурального консерванту, і ягоди практично стовідсотково зберігають свою користь. А чорниця та ожина, наприклад, після заморозки стають ще кориснішими, бо антиоксиданти з них легше засвоюються.

Перевага заморожених ягід також у тому, що вітаміни з них на 90% надходять в організм людини, тоді як вітаміни «з таблеток» засвоюються всього на 30-50%, в кращому випадку.

Також на користь заморожування говорить те, що, у порівнянні з варінням варення чи сушкою, цей процес набагато легший, а вітамінів при цьому зберігається в рази більше.

Заморожувати можна усе, що хочеться. Зазвичай, це полуниця, чорниця, ожина, малина, шовковиця, смородина, обліпиха, червона смородина, навіть кавун.  Із фруктів — абрикоси, сливи, груші, персики, виноград.

Способи заморозки

Заморожувати ягоди можна по-різному:

  • міксами та окремо;
  • у вигляді пюре;
  • порізані шматочками чи пом’яті;
  • з цукром, сиропом чи без.

Як бачите, варіантів багато. І хоча справа, на перший погляд, доволі проста, при заморозці ягід і фруктів можна допустити помилку, яка зіпсує усю вашу працю. Тому далі поговоримо про деякі нюанси процесу.

Ягоди, заморожені у вигляді пюре

Ягоди, заморожені у вигляді пюре

Заморозка подрібнених ягід або у вигляді пюре

Помиті та висушені ягоди можна порізати на частини, пом’яти давилкою для картоплі або збити блендером чи кухонним комбайном. Додайте до них цукор, обережно змішайте, щоб цукор розтанув. Викладіть у контейнери чи пластикові пакети для заморозки, лишаючи сантиметр-два порожнього простору. Щільно закрийте ємності та покладіть у морозильну камеру.

Кількість цукру залежить від ваших уподобань та виду ягід. Особисто я надаю перевагу солодкому, тому на 1 кг полуниці беру 200-250 г цукру, для малини – 300-350 г.

Можна не змішувати ягоди з цукром, а пересипати їх пошарово. Покладіть шар фруктів (цілих або частинами) у контейнер чи пакет для заморозки та посипте трохи цукром. І так повторіть кілька шарів. Лишіть трохи місця, не наповнюйте контейнер до верху. Накрийте, дайте ягодам пустити сік, потім запечатуйте і кладіть у морозильну камеру.

Суха заморозка ягід

Сухі чисті ягоди покладіть в один шар на таці чи деко, застеленому пергаментним папером. Помістіть їх у морозильну камеру та залишіть на ніч. Якщо хочете швидше, можете перевірити через години 4. Якщо ягоди замерзли, можна перекладати їх. Заморожені ягоди розфасуйте по спеціальних харчових контейнерах чи пакетах, підпишіть та покладіть назад у морозильну камеру. Робіть усе швидко, щоб ягоди не встигли розмерзнутись.

Окремо заморожені ягоди найкраще додавати до пирогів, різної випічки, каш.

Сухе заморожування ягід та фруктів

Сухе заморожування ягід та фруктів

Заморожування ягід у сиропі

Спочатку треба підготувати сироп. Змішайте у каструлі 1 л холодної води з 300 г цукру (для більш кислих фруктів можна брати 400-500 г цукру), доведіть до кипіння і кип’ятіть хвилини 3, постійно помішуючи. Дайте сиропу схолонути.

Складіть ягоди у контейнери або пластикові пакети, залийте сиропом, лишаючи сантиметр-два до верху порожнього простору, щоб при заморожуванні він не вилився. Використовуйте приблизно склянку сиропу на кілограм ягід або стільки, щоб рідина повністю покривала фрукти або ягоди.

Протріть краї ємностей, щільно закрийте та покладіть їх у морозильну камеру.

Який спосіб заморозки обрати

Спосіб заморозки та наявність чи відсутність рідини та цукру залежить від потреб, вподобань та бажань кожного. Якщо правильно та швидко все виконувати, від заморожених продуктів отримаємо максимум користі.

Але не всі фрукти однаково смачні при заморожуванні. Наприклад, полуниця та кавун значно втрачають свої смакові властивості, стають менш солодкими. Персики, заморожені цілими чи частинками, темніють та втрачають вітамін С, тому варто враховувати деякі нюанси при заморожуванні цих фруктів.

Персики можна заморожувати цілими з кісточками, обернувши у папір та поклавши в герметично закриті пакети, щоб вони не набирали стороннього запаху. Але для них характерно те, що вони темніють після заморозки, тому їх частіше заморожують у вигляді пюре (з цукром або без) чи під сиропом.

Якщо хочете зберегти персики гарними та у їх природньому кольорі, зніміть з них шкірку і покладіть у воду, підкислену лимоном у пропорції 1:1 на 10-15 хвилини. Це не вплине на їх смак, лише зовнішній вигляд. Щоб легко зняти шкірку з персиків, треба їх бланшувати (опустити в киплячу воду) 30 секунд, потім швидко перекласти у холодну воду на кілька секунд і дістати, шкірка має легко відійти.

Можна заморожувати навіть кавун, але він повністю втратить свою структуру і не буде більше хрустким. Зате його можна буде використовувати для десертів, смузі, охолоджувати напої замість льоду. Щоб він був солодким, варто пересипати шматочки (або кружечки, набрані ложкою для морозива) цукром із розрахунку 350 г солодкого порошку на кілограм кавуна. Також смачно виходить заморозити кавун у цукровому сиропі (500 г цукру на літр води).

Вишні та черешні можна заморожувати як з кісточками, так і без. Якщо морозите з кісточками, тоді можна буде з них готувати компот, кисіль, желе, десерти. Якщо ви хочете заморозити вишні для пирогів, заморожуйте їх без кісточок.

Іноді можуть залежуватися банани вдома. Якщо вони вже починають зверху чорніти, можна врятувати ці фрукти від псування. Почистіть їх, поріжте на кубики або кільця приблизно по 3 см. Заморозьте розкладені шматочки на пергаментному папері, потім складіть у контейнери. Дуже зручно додавати у різні коктейлі, смузі чи кекси.

Заморожений кавун - ідеальний інгредієнт для освіжаючих коктейлів та смузі

Заморожений кавун – ідеальний інгредієнт для освіжаючих коктейлів та смузі

10 правил заморозки ягід та фруктів

1. Вибір ягід для заморозки

Починається заморожування з вибору ягід. Для заморозки вибирайте дозрілі плоди, але не перезрілі, без хвостиків та листочків. Не варто купувати незрілі ягоди, вони, на відміну від інших фруктів, не дозрівають згодом на сонці.  Переконайтеся, що серед них немає пошкоджених плодів, вибирайте ягоди насиченого кольору. Звертайте увагу при покупці на контейнери. Вологі плями усередині свідчать, що ягоди перезріли. Якщо ж трапилося так, що якісь ягоди вже зіпсувалися, переберіть усі, викиньте зіпсовані та просто м’які, щоб уникнути подальшого псування.

2. Правильно мийте ягоди перед заморозкою

Мийте ягоди у дуже холодній воді. Покладіть полуницю спочатку у друшляк і обережно промийте під прохолодною водою, перш ніж відривати плодоніжки. Якщо відірвати їх перед миттям, вода може вплинути на текстуру і аромат ягід. Ожину, малину, шовковицю, смородину, обліпиху і чорницю не промивайте проточною водою, тому що напір води може їх розчавити. Замість цього, помістіть ягоди в друшляк і занурте їх у миску з холодною водою. Обережно поводіть друшляком у воді, потім злийте воду. Щоб висушити всі види ягід, після миття обережно розкладіть їх в один шар на таці, обкладеній паперовими рушниками. Зверху можете їх промокнути іншим сухим паперовим рушником і дати просохнути.

3. Які ягоди краще заморожувати з цукром

Ягоди, заморожені з цукром, краще зберігають колір та текстуру, у той час як ті, що заморожені без нього, краще додавати до пирогів та іншої випічки.

4. Герметичність упаковок

Заморожені ягоди розфасуйте по спеціальних харчових контейнерах, на яких є маркування, що їх можна заморожувати, або пластикових пакетах, які мають защіпки. Витисніть якомога більше повітря з пакета перед тим, як його запечатати. Щоб ягоди не набрали у морозилці сторонніх запахів, герметично їх закривайте.

5. Порційна заморозка

Для того, щоб не тарабанити по замороженій глибі ягід і не ловити по кухні відколоті шматки, варто подбати про те, щоб ягоди були заморожені невеликими порціями, скільки вам приблизно потрібно для одного прийому чи, наприклад, для пирога.

6. Підписуйте всі ємності з заморозкою

Підписуйте усі ємності із замороженими продуктами. Варто вказати назву, дату заморозки та вагу.

7. Не заморожуйте повторно!

Не можна заморожувати і знову розморожувати ягоди та фрукти, вони втрачають вітаміни і можуть зіпсуватися та призвести до харчових отруєнь.

8. Витримуйте терміни зберігання

Заморожені ягоди можна зберігати у морозильній камері до 12 місяців при умові, що температура становить мінус 18 градусів. Якщо температура в морозилці мінус 12 градусів та вище, то бажано не зберігати заготовки довше 4 місяців.

9. Заморожуємо швидко – розморожуємо повільно

Розморожувати потрібно поступово, бажано в холодильнику чи при кімнатній температурі, ні в якому разі не в мікрохвильовці. Є таке правило, яке слід пам’ятати, заготовлюючи вітаміни на зиму: заморожуємо швидко, розморожуємо – повільно.

10. Для випічки ягоди не розморожують

При розморожуванні частина вітамінів йде у сік, тому, по можливості, не зливайте його. Ягоди для випічки взагалі не потрібно розморожувати, а одразу класти у тісто.

Заморожені ягоди розфасуйте по спеціальних харчових контейнерах

Заморожені ягоди розфасуйте по спеціальних харчових контейнерах

Як використовувати заморожені ягоди

Заморожені ягоди ідеально підходять для приготування смузі і коктейлів. Мало того, що вони смачні, корисні, додають краси напоям, вони ще й охолоджують їх, замінюючи собою лід.

Також заморожені плоди будуть чудовою начинкою для пирогів, штруделів, рулетів та іншої випічки. Можливо, ви будете здивовані, але пироги із замороженими ягодами навіть кращі, ніж зі свіжими. І все завдяки тому, що під час заморожування ягоди втрачають трішки вологи, і саме це запобігає її надлишку, яка могла б пошкодити текстуру тіста.

Дивіться наші рецепти домашньої випічки з замороженими чи свіжими ягодами: пісний пиріг зі смородиною, швидкі пиріжки з вишнею, віденський пиріг з вишнею.

Також із заморожених ягід можна робити варення, мармелад та пастилу. Рецепти смачнющої пастили – в матеріалах Гарбузова пастила – коли і солодко, і корисно і Ягідна пастила – рецепт смачних домашніх цукерок.

Хай вам буде смачно!

Галина Константинович,

ЗЕЛЕНА САДИБА.

Tagged . Bookmark the permalink.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *