Ватрушки з сиром — простий рецепт ароматної домашньої здоби

За однією з версій, слово «ватрушка» походить від слова «ватра», що означає «вогонь», «вогнище». Вважається, що така домашня випічка має дуже древнє слов’янське коріння. Сьогодні ватрушка з сиром однаково популярна як в українській, так і російській кухні. Начинка для ватрушок може бути різною – сир, картопляне пюре, варення чи джем. Але класичний рецепт ватрушок – це, звичайно, ватрушки з сиром (творогом). Саме такі ватрушки ми і будемо сьогодні з вами готувати.

Ватрушки з сиром — простий рецепт ароматної домашньої здоби

Ватрушки з сиром — простий рецепт ароматної домашньої здоби

Інгредієнти для ватрушок з сиром

  • Борошно — 600 г;
  • Сметана — 200 г;
  • Молоко — 200 мл;
  • Ванілін — пакетик 2 г;
  • Цукор — 3-5 столові ложки;
  • Дріжджі живі — 25 г;
  • Яйця — 2 шт.;
  • Дрібка солі.

Для начинки:

  • Сир — 500-600 г. (якщо сир недостатньо жирний, то додайте до нього сметану);
  • Яйце — 1 шт.;
  • Цукор за смаком;
  • Родзинки – за бажання.

Інгредієнти для ватрушек з сиром

Інгредієнти для ватрушек з сиром

Спосіб приготування ватрушок з сиром

Щоб тісто гарно підійшло, а здоба була пухкою, рекомендую дріжджі спочатку добре розтерти з ложкою цукру і залишити хвилин на 10-15 для реакції. Тим часом підігріємо молочко зі сметаною. Додаємо до дріжджів. Туди ж додаємо решту цукру, дрібку солі, ванілін, борошно і все гарненько перемішуємо. Тісто має вийти м’яке, таке, що не липне до рук. Якщо що — додайте трохи борошна.

Ставимо, щоб підійшло, бережно обминаємо руками і знову ставимо на підхід. Можна цю процедуру повторити двічі. Навіть не «можна», а «треба». Наполегливо рекомендую двічі дати тісту піднятися. Розділяємо тісто на шматочки по 50 г і формуємо ватрушки зручним способом. Даємо і їм підійти.

Замішуємо тісто та даємо йому підійти

Замішуємо тісто та даємо йому підійти

Формування ватрушок

Формування ватрушок вимагає окремої уваги. За допомогою чашки вирізаємо з кожного шматка тіста основу для ватрушки.

Вирізаємо основу для ватрушки

Вирізаємо основу для ватрушки

Залишок та обрізки розтягуємо, скручуємо і розкладаємо на основу по периметру. Краї основи трохи змочуємо водою для кращого зчеплення.

Формуємо бортик

Формуємо бортик

Кладемо листочок м’яти для аромату на «дно» ватрушки, зверху – сирну масу. Відправляємо ватрушки з сиром у духовку до зарум’янювання приблизно на 15-20 хвилин (духовка розігріта до 180 градусів).

Додаємо начинку та відправляємо ватрушки у духовку

Додаємо начинку та відправляємо ватрушки у духовку

Готові ватрушки можна додатково змастити сметанною помадкою. А саме: 2-3 столових ложки сметани та цукор за смаком. Можна додати в цю суміш ще й трохи ваніліну. До речі, якщо є бажання, то в сирок можна додати промиті родзинки або інші сухофрукти на ваш смак.

Але найголовніше — коли я готувала ватрушки за цим рецептом, у мене залишилося трохи тіста. Я помістила його на ніч в холодильник. І на наступний день зробила з нього кренделі. Залишила їх на підхід на 40 хвилин у теплому місці (до збільшення в об’ємі в 3 рази). І ось, яке диво вийшло (дивіться фото нижче).

На наступний день з тіста можна зробити кренделі

На наступний день з тіста можна зробити кренделі

Балуйте своїх рідних домашньою випічкою! Спробуйте приготувати ще яблучний пиріг «Бабине літо», або солодкі плюшки, або маковий рулет. Хай вам буде дуже смачно!

Людмила Воропаєва,

ЗЕЛЕНА САДИБА.

Tagged , . Bookmark the permalink.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *