Традиційний англійський різдвяний торт своїми руками

Традиційний англійський різдвяний торт — така ж обов’язкова випічка на Різдво в Великій Британії, як у нас паска на Великдень. Випікається він за кілька тижнів до католицького Різдва, а готувати інгредієнти британці починають ще в кінці осені. Внаслідок того, що цей торт при зберіганні регулярно поливають ромом чи бренді, він може лежати в прохолодному місці і чекати на свій час пару місяців. В моїй родині він вже теж став традиційним на новорічні свята. На смак англійський різдвяний торт більше нагадує соковитий кекс. Через велику кількість родзинок і цукатів він дуже важкий та поживний. А алкоголь додає такій святковій випічці пікантну нотку, яка з часом відчуватиметься все сильніше. Загалом, різдвяний торт, як дороге вино — чим довше лежить, тим стає смачнішим.

Традиційний англійський різдвяний торт своїми руками

Традиційний англійський різдвяний торт своїми руками

Інгредієнти для традиційного англійського різдвяного торта

  • Борошно – 300 грамів;
  • Масло – 300 грамів;
  • Цукор – З00 грамів;
  • Яйця – 5 шт.;
  • Заморожені ягоди чорної смородини – 400 грамів;
  • Родзинки без кісточки – 250 грамів;
  • Суміш в’яленої вишні, черешні, журавлини – З00 грамів;
  • Цукати – 80 грамів;
  • Бренді або ром – 100 мл;
  • Мелені спеції для випічки – 1 ч. ложка (суміш ваніліну, кардамону, імбиру, кориці…. кожен обирає за власним смаком, можна й трохи чорного перцю додати);
  • Мелений мускатний горіх – 1/2 ч. ложки;
  • Рублений мигдаль або мигдальні пелюстки – 60 грамів;
  • Апельсиновий сік – 4 ст. ложки;
  • Цедра лимона, апельсина.
Інгредієнти для традиційного англійського різдвяного торта

Інгредієнти для традиційного англійського різдвяного торта

Треба сказати, що набір ягід, фруктів та цукатів може бути довільним — але загальну вагу краще залишити не меншою за 800 грамів.

Спосіб приготування традиційного англійського різдвяного торта своїми руками

До підготовки цукатів і ягід до випічки краще приступити за кілька днів. Промиємо родзинки і в’ялені ягоди, поріжемо цукати на шматочки, співмірні з родзинками, подрібнюємо цедру лимону. Додаємо в цю суміш бренді, апельсиновий сік і залишаємо на кілька днів настоюватися. Проте якщо ви не встигли це зробити заздалегідь, не біда — помістіть їх разом з бренді ненадовго в мікрохвильовку.

Починаємо з підготовки фруктів до випічки

Починаємо з підготовки фруктів до випічки

Починаємо готувати тісто. Збиваємо масло з цукром і вводимо по одному яйця, потім – борошно. Додаємо обрані нами спеції.

Готуємо тісто

Готуємо тісто

Невелику частину тіста треба відкласти окремо і на деякий час забути про неї. До основної частини тіста даємо всі сухофрукти і перемішуємо.

А тепер черга за замороженими ягодами чорної смородини. Повторюю, ягоди — заморожені! Обережно перемішуємо наше тісто разом зі смородиною.

Додаємо у тісто всі фрукти та заморожені ягоди чорної смородини

Додаємо у тісто всі фрукти та заморожені ягоди чорної смородини

Дно та стінки форми для випікання вистелюємо пекарським папером і змащуємо рослинною олією.

Викладаємо тісто у форму, а зверху тонким шаром кладемо частину тіста без сухофруктів і смородини, яку попередньо відклали. Це дозволить запобігти підгоранню ягід і цукатів у верхній частині різдвяного торту.  Ставимо в попередньо розігріту духовку.

Ставимо тісто в попередньо нагріту духовку

Ставимо тісто в попередньо нагріту духовку

Випікаємо різдвяний торт при температурі 160 градусів близько 3 годин, поки він не стане щільним на дотик, а шпилька або зубочистка після проколу не буде сухою. У всіх духовки різні, враховуємо це. Щоб поверхня не підгорала, можна всередині процесу накрити торт фольгою чи пергаментом. Хороша підказка: як тільки починає смачно пахнути — торт готовий!

Як тільки починає смачно пахнути — різдвяний торт готовий!

Як тільки починає смачно пахнути — різдвяний торт готовий!

Після того як торт охолоне, потрібно проколоти його в різних місцях і полити бренді. Залишивши на ньому папір з форми, загорнути ще у папір для випікання, а потім – у фольгу, та помістити в прохолодне місце. Раз в тиждень різдвяний торт треба просочувати бренді. Зберігати в прохолодному місці його можна до 3 місяців.

Прикрашаємо за своїми уподобаннями. Наприклад, можна підігріти абрикосове варення, пропустити через сито і покрити ним верх торта. На ще теплий джем викласти гарним візерунком горіхи і цукати. Пов’язати стрічку (дивіться головне фото до публікації).

Людмила Воропаєва.

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *