Спартак — шоколадно-медовий торт зі сметанним заварним кремом

Домашня випічка — це, як правило, щось особливе на кухні кожної господині. І хоч, здається, кондитерська комерційна промисловість сягнула неймовірних висот своєї майстерності і не перестає дивувати, приготовані власними руками солодощі – це завжди подія. Особливо, якщо це торт. А якщо він приготований руками чоловіка – це, взагалі, шедевр! Сьогодні на нашій кухні чаклував Роман Самсонюк. В публікації — рецепт неймовірно смачного шоколадно-медового торту зі сметанним кремом «Спартак».

“Спартак” – шоколадно-медовий торт зі сметанним заварним кремом

Вага торта – 1,5 кг; в 100 г – 360 ккал.

Інгредієнти для приготування торту Спартак

Для тіста:

  • борошно – 350 г;
  • какао-порошок – 30 г;
  • цукор – 150 г;
  • мед – 70 г;
  • масло вершкове – 100 г;
  • яйця курячі – 2 штуки;
  • сода – 5 г;
  • розпушувач для тіста – 5 г.

Для крему:

  • сметана 20-25% – 400 г;
  • цукор – 130 г;
  • ванільний цукор – 10 г;
  • крохмаль (будь-який) – 20 г;
  • яйце куряче – 1 штука;
  • масло вершкове 82% – 200 г (якщо немає 82%, можна і менше).

Для помадки:

  • цукор – 100 г;
  • какао-порошок – 30 г;
  • молоко – 50 г;
  • масло вершкове – 50 г.

Рецепт приготування торту Спартак

Готуємо крем

Готувати торт Спартак почнемо з крему, бо йому потрібно буде ще повністю охолонути.

Сметану, цукор, ванільний цукор, крохмаль і яйце висипаємо в каструльку чи сотейник. Каструльку ставимо на водяну баню та постійно помішуємо, поки маса не загусне. Дно посуди з інгредієнтами для крему не повинно торкатися води. Ось така густа маса (як на фото праворуч) повинна вийти.

Перекладаємо крем в глибоку миску, накриваємо харчовою плівкою і відправляємо його охолоджуватись в холодильник. А поки крем охолоджується, пора зайнятися тістом на торт Спартак.

Робимо тісто на торт і випікаємо коржі

Просіяну муку, какао та розпушувач змішуємо в мисці і поки відставляємо в сторону.

Цукор перетираємо з яйцями, додаємо мед та масло і ставимо на водяну баню. Постійно помішуємо, доки все не перетвориться в однорідну масу і добре не прогріється. Додаємо соду і проварюємо ще хвилин з п’ять.

Знімаємо з плити, виливаємо суміш в нашу муку з какао і замішуємо тісто — спочатку лопаткою, а потім руками. Воно має бути м’яким і еластичним. Тісто розділяємо на 8 рівних частин і накриваємо плівкою

Робочу поверхню трохи «підпиляємо» борошном і починаємо розкачувати коржі.

Якщо коржі розкачати  дуже тонко (25 см), то торт Спартак буде низький, як у мене. Якщо 20-22 см, то коржі будуть пишніші, і торт буде вищий, це вже — як кому подобається.

Розкачаний корж за допомогою качалки перекладаємо на папір для випічки, робимо виделкою проколи і ставимо корж в розігріту до 180 градусів духовку.

Деко з коржем ставимо посередині духовки. Час випікання у кожного може бути різний. Корж діаметром 25 см в мене випікався 5 хвилин, орієнтуйтесь по своїй духовці.

Коржі виймаємо з духовки, шукаємо підходящий діаметр і по ньому обрізаємо корж.

Обрізки з коржів підсушуємо, якщо потрібно — в духовці, і перетираємо качалкою, вони нам знадобляться для обсипання боків торта.

Складаємо торт, змащуючи кремом

Прийшов час доробити крем. Збиваємо м’яке вершкове масло протягом 5-7 хвилин, поки воно не стане світлим і повітряним. По 1 ложці додаємо наш сметанний крем в збите масло, продовжуючи ретельно збивати. Масло і сметанний крем для торта Спартак повинні бути однакової температури!

Крем готовий. Приступаємо до складання торту.

Приблизно 70 г крему відкладемо для того, щоб обмазати торт з боків, решту ділимо на 7 частин і змащуємо коржі, верхній корж не змащуємо.

Наші коржі змащені і зібрані, бік торта змащуємо кремом і обсипаємо крихтами, які зробили з обрізків. Торт Спартак майже готовий.

Тепер готуємо помадку. В каструльці змішати какао-порошок і цукор, додати молоко і поставити на повільний вогонь. Постійно помішуючи, довести суміш до кипіння і проварити 2 хвилини.

Зняти з вогню, додати масло, розмішати, дати трохи охолонути. Верхній корж змастити помадкою і дати торту постояти декілька годин. Я ставлю на ніч в холодильник. Наш торт Спартак готовий!

Торт

Торт “Спартак”

Якщо полюбляєте більш «швидкі» торти, перегляньте рецепт сирного  торту без випічки.

Смачного!

Роман Самсонюк,

ЗЕЛЕНА САДИБА.