“Спартак” – шоколадно-медовий торт зі сметанним заварним кремом

Торт "Спартак"Домашня випічка – це, як правило, щось особливе на кухні кожної господині. І хоч, здається, кондитерська комерційна промисловість сягнула неймовірних висот своєї майстерності і не перестає дивувати, приготовані власними руками солодощі – це завжди подія. Особливо, якщо це торт. А якщо він приготований руками чоловіка – це, взагалі, шедевр! Сьогодні на кухні ЗЕЛЕНОЇ САДИБИ чаклував Роман Самсонюк. В публікації – рецепт неймовірно смачного шоколадно-медового торту зі сметанним кремом «Спартак».

Вага торта – 1,5 кг; ціна – 120 грн; в 100 г – 360 ккал.

Інгредієнти для тіста

  • борошно – 350 г;
  • какао-порошок – 30 г;
  • цукор – 150 г;
  • мед – 70 г;
  • масло вершкове – 100 г;
  • яйця курячі – 2 штуки;
  • сода – 5 г;
  • розпушувач для тіста – 5 г.

Інгредієнти для крему

  • сметана 20-25% – 400 г;
  • цукор – 130 г;
  • ванільний цукор – 10 г;
  • крохмаль (будь-який) – 20 г;
  • яйце куряче – 1 штука;
  • масло вершкове 82% – 200 г (якщо немає 82%, можна і менше).

Інгредієнти для помадки

  • цукор – 100 г;
  • какао-порошок – 30 г;
  • молоко – 50 г;
  • масло вершкове – 50 г.

Торт «Спартак» – рецепт приготування

Готувати почнемо з крему, бо йому потрібно буде ще повністю охолонути.

Сметану, цукор, ванільний цукор, крохмал і яйце висипаємо в каструльку чи сотейник. Каструльку ставимо на водяну баню та постіно помішуємо покі маса не загусне. Дно посуди з інгредієнтами для крему не повинно торкатися води. Ось така густа маса (як на фото праворуч) повинна вийти.

Готуємо сметанний заварний крем

Готуємо сметанний заварний крем

Готуємо сметанний заварний крем

Готуємо сметанний заварний крем

Готуємо сметанний заварний крем

Готуємо сметанний заварний крем

Перекладаємо крем в глибоку миску, накриваємо харчовою плівкою і відправляємо його охолоджуватись в холодильник. А поки крем охолоджується, пора зайнятися тістом.

Просіяну муку, какао та розпушувач змішуємо в мисці і поки відставляємо в сторону.

Цукор перетераємо з яйцями, додаємо мед та масло і ставимо на водяну баню. Постійно помішуємо, доки все не перетвориться в однорідну масу і добре не прогріється. Додаємо соду і проварюємо ще хвилин з п’ять.

Готуємо тісто

Готуємо тісто

Готуємо тісто

Готуємо тісто

Знімаємо з плити, виливаємо суміш в нашу муку з какао і замішуємо тісто – спочатку лопаткою, а потім руками. Воно має бути м’яким і еластичним. Тісто розділяємо на 8 рівних частин і накриваємо плівкою

Замішуємо тісто

Замішуємо тісто

Готове тісто

Готове тісто

Ділимо тісто на 8 частин

Поділене тісто

Робочу поверхню трохи «підпиляємо» мукою і починаємо розкатувати коржі.

Якщо коржі розкатати  дуже тонко (25см), то торт буде низькій, як у мене. Якщо 20-22см, то коржі будуть пишніші, і торт буде вищий, це вже – як кому подобається.

Розкатаний корж за допомогою качалки перекладаємо на бумагу для випічки, робимо виделкою проколи і ставимо корж в розігріту до 180 градусів духовку.

Розкатуємо коржі по одному

Розкатуємо коржі по одному

Перекладаємо корж на пергамент

Перекладаємо корж на пергамент

Перекладаємо корж на деко

Перекладаємо корж на деко

Деко з коржем ставимо по середині духовки. Час випікання у кожного може бути різний. Корж діаметром 25 см в мене випікався 5 хвилин, орієнтуйтесь по своїй духовці.

Коржі виймаємо з духовки, шукаємо підходящій діаметр і по ньому обрізаємо корж.

Обрізкі з коржів підсушуємо, якщо потрібно в духовці, і перетираємо качалкою, вони нам знадобляться для обсипання боків торта.

Обрізаємо корж за формою

Обрізаємо корж за формою

Обрізаємо корж за формою

Обрізаємо корж за формою

Подрібнюємо обрізки коржів

Подрібнюємо обрізки коржів

Прийшов час доробити крем. Збиваємо м’яке вершкове масло протягом 5-7 хвилин, поки воно не стане світлим і повітряним. По 1 ложці додаємо наш сметанний крем в збите масло, продовжуючи ретельно збивати. Масло і сметанний крем повинні бути однакової температури.

Крем готовий. Приступаємо до складання торту.

Приблизно 70гр крему відкладемо для того, щоб обмазати торт з боків, решту ділимо на 7 частин і змащуємо коржі, верхній корж не змащуємо.

Взбиваємо сметанний крем з маслом

Взбиваємо сметанний крем з маслом

Перемазуємо коржі

Перемазуємо коржі

Верхній корж кремом не змащуємо

Верхній корж кремом не змащуємо

Наші коржі змащені і зібрані, бік торта змащуємо кремом і обсипаємо крихтами, які зробили з обрізків. Торт майже готовий.

Тепер готуємо помадку. В каструльці змішати какао-порошок і цукор, додати молоко і поставити на повільний вогонь. Постійно помішуючи, довести суміш до кипіння і проварити 2 хвилини.

Зняти з вогню, додати масло, розмішати, дати трохи охолонути. Верхній корж змастити помадкою і дати торту постояти декілька годин. Я ставлю на ніч в холодильник. Наш торт «Спартак» готовий.

Торт "Спартак"

Торт “Спартак”

Якщо полюбляєте більш “швидкі” торти, перегляньте рецепт сирного  торту без випічки.

Смачного!

Роман Самсонюк,

ЗЕЛЕНА САДИБА.

Tagged , . Bookmark the permalink.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *