Шведський нічний хліб — найпростіший рецепт домашнього хлібу

Мабуть, тільки ледачий не пробував пекти цей хліб. Вирішила і я. Здавалося б, все дуже просто. Але, якщо чесно, не відразу все вийшло. Та я людина вперта і зробила шведський нічний хліб кілька разів, щоб зрозуміти чому терпіла невдачі. Тому моя порада: якщо хочете посмакувати справжнім шведським домашнім хлібом, зробіть перший раз все точно за цим рецептом, спробуйте який він на смак, а потім вже починайте експериментувати з добавками і часом випічки. Впевнена, що у вас все вийде!

Шведський нічний хліб — найпростіший рецепт домашнього хлібу

Шведський нічний хліб — найпростіший рецепт домашнього хлібу

Інгредієнти для шведського нічного хлібу

  • Борошно пшеничне -240 грамів;
  • Вода – 250-300мл (через різну вологість борошна і виходить така різниця в кількості води);
  • 1,5 чайної ложки солі;
  • 1 чайна ложка цукру;
  • 50 грамів насіння льону;
  • 50 грамів насіння кунжуту;
  • 1 чайна ложка сухих дріжджів;
  • Вершкове масло або рослинна олія для змащування форми.

Спосіб приготування нічного шведського хлібу

Отже, приступимо. Форму для хліба одягнемо в, так звану, французьку сорочку: змащуємо маслом, посипаємо борошном і струшуємо зайве. Цей метод допомагає запобігти прилипанню готових виробів до форми при приготуванні будь-якої випічки. Потім просто змішуємо всі інгредієнти в одній ємності. Вода повинна бути теплою. Тісто виходить, як густа сметана.

Виливаємо його в підготовлену форму. Затягуємо зверху плівкою, яку попередньо змастили олією, щоб уникнути прилипання тіста до плівки. Відправляємо його в холодильник годин на 12. Краще робити це, звісно, ввечері (не дарма ж цей хліб зветься «нічний»). Тоді ароматний хлібчик буде готовий до сніданку.

Вранці знімаємо плівку і ставимо форму в холодну духовку. Виставляємо температуру 220 °С і випікаємо домашній хліб приблизно 35-40 хв. Час випічки буде залежати від особливостей вашої духовки. До речі, під час випічки цей хліб більше не збільшується в розмірі, це нормально. Правильно випечений шведський нічний хліб має хрустку скоринку і видає глухий звук при постукуванні.

Дістаємо хліб з духовки і викладаємо на решітку. Хлібчик виходить дуже м’яким, пористим і зберігає свою свіжість і на слідуючий день.

Тепер про добавки і експерименти. Зверху вранці, перед тим, як поставити випікатися, іноді додаю різне насіння, наприклад, гарбузове, як цього разу. Але – без фанатизму! З часом спробуйте частину борошна замінити на житнє – колір і смак зміниться. Можна спробувати додати і інші спеції в тісто, зокрема, гострий перець і часник, оливки і т. д. Але, як казала з самого початку, раджу перший раз зробити його точно за рецептом, а потім вже експериментувати.

Якщо любите радувати близьких домашнім хлібом, спробуйте ще рецепт фокаччі з картопляного тіста. Це традиційна італійська випічка, яка вважається чудовим замінником хліба. А ще фокачча – це величезне поле для експериментів!

Людмила Воропаєва,

ЗЕЛЕНА  САДИБА.