Посиденьки на «Веранді». Який червоний борщ — справжній український?

як варити брщ з м'ясом фотоРецептів українського борщу (того самого, справжнього, червоного) в Інтернеті можна знайти десятки, якщо не сотні. І майже всі вони будуть смачними, хоч і дуже різними. Більше того, українці з різних регіонів люблять посперечатися на тему, а чий борщ – справжній український? «Як, ви не кладете квасолю до червоного борщу?! То він у вас якийсь не український!» — кажуть на Волині. Я знаю випадок, як закохані (вона – з Києва, він – з Донецької області) мало не відмінили весілля через нюанси приготування червоного борщу. Вона ніяк не хотіла погодитись, що його мама правильно варила справжній український борщ, використовуючи зварений попередньо буряк. «Ну як можна варити борщ з вареного буряка? Це ж якось по-китайськи, а не по-українськи!», — довго обурювалася наречена. Між тим, у різних регіонах України — різні версії того, як правильно приготувати український борщ. А кожна господиня, звісно, має свої секрети. Деякі з них я записала з нашого спілкування у групі Веранда на Фейсбук, чим і хочу поділитися з читачами ЗЕЛЕНОЇ САДИБИ.

Мій рецепт червоного борщу

Спочатку напишу, як мене навчила готувати борщ господиня будинку, в якому ми пару тижнів знімали перший поверх у Рівному. Вона жила на другому і час від часу заходила до мене на каву. Якось побачила, що я варю червоний борщ, сказала, що я готую його не по-людськи))) І розкрила свої секрети приготування українського борщу. Вже забула, як ту жіночку звали, а по її рецепту борщ готую досі. І завжди згадую добрим словом, бо він гарантовано виходить смачний і красивий — насиченого бурякового кольору.

Отже для приготування борщу нам знадобиться (з розрахунку на 2 літри води):

  • м‘ясо (червоне чи курка – байдуже, можна і зовсім без нього);
  • 4-5 середніх картоплин;
  • Приблизно 250 грамів свіжої або квашеної капусти;
  • Одна невелика морквина;
  • Цибулина;
  • Буряк середнього розміру;
  • Півлимону;
  • Олія для зажарки;
  • Сіль, часник, зелень (яка є — суха, свіжа чи заморожена), лавровий лист, перець духмяний і чорний горошком.

червоний борщ фото

«Чаклуємо» над борщем в наступній послідовності:

  1. Якщо варимо борщ з м’ясом, то кладемо його в каструлю з холодною водою і кип’ятимо на малому вогні до напівготовності (приблизно півгодини-година, в залежності від того, яке м’ясо);
  2. Поки вариться бульйон, чистимо всі овочі. Подрібнюємо цибулю і капусту ножем (шинкуємо), моркву і буряк – на великій тертушці. Картоплю тільки чистимо – не ріжемо!!!
  3. Смажимо в невеликій кількості олії, час від часу помішуючи, буряк (щоб він став м’який);
  4. Поливаємо буряк соком лимону, перемішуємо і залишаємо у спокої, як мінімум, на півгодини;
  5. Кладемо картоплю цілою в бульйон або в холодну воду (якщо борщ без м’яса) і варимо її до готовності;
  6. Дістаємо відварену картоплю з каструлі, а на її місці варимо капусту;
  7. Картоплю товчемо в пюре;
  8. Поки вариться капуста в бульйоні, підсмажуємо в олії цибулю і моркву;
  9. Відправляємо в каструлю буряк, потовчену картоплю і зажарку з моркви і цибулі. Гарно все перемішуємо;
  10. Солимо, додаємо спеції, часник і зелень (на смак), ще хвилин 5 кип’ятимо на малому вогні, виключаємо плиту і даємо борщу з півгодини настоятися.

український борщ фото

Ось так можна зварити борщ. А секретів у цього рецепту два: 1) картопля товчеться в пюре, 2) підсмажений на сковороді буряк «взаємодіє» з півгодини з лимонним соком. Його кислота – гарантія того, що червоний борщ не втратить свій яскравий насичений колір після кипіння на малому вогні.

Посиденьки на Веранді «Про борщ»

Читайте далі, що думають учасники групи Веранда на Фейсбук про такий рецепт борщу, та які мають власні секрети його приготування.

Зоя Коломієць, Рівненська обл.:

Цікаво. Я 1-2 картоплинки цілими варю, а потім розминаю і кидаю в борщ. Ще, щоб колір борщу був насичено червоний, буряк кидаю варитись разом з м’ясом цілий, добре вимитий, потім виймаю, чищу, останнім додаю в засмажку, і даю томатну пасту і ложку яблучного або виноградного оцту. Ще смак дають стовбурки з петрушки і укропу, додані в кінці варки. А ще мої хлопці дуже люблять, коли я додаю в борщ трохи сушеного любистку. Спробуйте для початку в окрему тарілк (ніби присолити) сипнути сухого любистку. Він трохи специфічний, але ми його дуже любимо. Я вже любисток навіть у соус для пасти і в піцу зверху замість (або разом) з орегано даю )))

Mylana Beskid Calcagni, Ужгород:

Я люблю картоплю кубиками, а буряк у пательні — це класика, і ложку оцту, щоб зберегти колір. Бо не може справжній борщ бути з лимоном, який у нас не росте 🙂

Татьяна Трибун:

Я варю буряк окремо від мяса в кожурі, потім тру або дрібненько ріжу і протушую разом з цибулею і томатною пастою. Тоді борщ має насичений темний буряковий колір.

Людмила Юрченко, Київська обл.:

У нас усі люблять картоплю шматочками. Якось зайшли в Польщі (у Ґданську) в ресторанчик і замовили борщ. А він без картоплі. Діти поколотили ложками і так голосно на весь ресторан: «А картопля де?)))» Тож нам розтовчена не підійде точно))

Людмила Воропаєва, Дніпро:

А я последние несколько лет использую борщевую заправку. Заправку делаю из своего буряка, моркови, помидор, перца болгарского. При этом не использую уксус. Цвет борща получается изумительный. В конце варки добавляю еще ботву моркови из морозилки. Времени трачу минимум, и на вкус отменный.

справжній український борщ фото

Светлана Борисевич, Кривий Ріг:

Читаю, і вже не дивуюся : скільки людей з різних регіонів, стільки і рецептів… Я теж роблю борщову заправку, але не розумію, навіщо туди вкладати і буряк, і моркву, і перець?.. І буряк, і морква завжди є свіжими..Тільки перець солодкий і зелень морожу. Томати взимку можу прокислити, або просто перемолоти і закип’ятити. Цього року навіть перекручені томати по пакетах морозила. Нам треба дуже швидко, чи смачно і корисно? А от вже щодо борщу, то як варила, то і буду варити, бо такий смачний і звичний до смаку: буряк після закипання м’яса на кістці, далі все по порядку. Хочу «красный» борщ — то до свекрухи, вона білоруска, з буряка, без капусти, з лимоном, сахаром… капець… але смачно! 🙂

Светлана Любка, Луганськ:

Я стараюсь буряк запекти в духовці, А картопю теж розминаю, але тільки половину, а другу половину вкидаю нарізану брусочками.

Ольга Оша, Дніпро:

У меня было две бабушки, у одной борщ был цвета свёклы, у другой — алый. Одна всегда клала квашеную свеклу без всякой другой кислоты, другая — исключительно полосатый буряк. Я не люблю кислый борщ, только кислосладкий, поэтому либо морковка должна быть очень сладкой, либо трошки сахара добавляю. Немного картошки добавляю в сковородку, где готовится буряк, потом давлю вилкой и все в кастрюлю.Как ни странно, от этого меняется в лучшую сторону вкус борща. Да, и ещё обязательно обе бабушки скоблили ножом кусочек старого сала, который был обязательно всегда в холодильнике, а я так не люблю. В общем, все как всегда, на вкус и цвет товарищей нет. Главное, чтобы именно твоим родным этот борщ был самый вкусный на свете! Думаю так.  Да, и ещё забыла, обязательно домашний густой томат и перец ратунда! 🙂

А яким, на вашу думку, повинен бути справжній український борщ? Залишайте свої коментарі під публікацією, а краще — приєнуйтеся до групи Веранда на Фейсбук. У нас там цікаві, бувають, посиденьки. У рубриці «На кухні» ще є цікаві рецепти перших страв. Спробуйте приготувати холодний суп з буряка або гарбузовий суп-пюре.

Смакуйте на здоров’я!

Оксана Дивисенко,

ЗЕЛЕНА САДИБА.

 

Метки: , , . Закладка Постоянная ссылка.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *