Полуничний оцет своїми руками

Поки сезон полуниці в розпалі,  поспішаємо розказати читачам ЗЕЛЕНОЇ САДИБИ простий рецепт приготування ароматизованого оцту з полуниці. Як тільки не використовують в кулінарії цю ягоду! Варять варення, сушать, роблять пастилу, готують смачні алкогольні настоянки і лікери, але про те, що з полуниці можна приготувати ще й запашний оцет для заправки салатів і надання пікантної нотки стравам з риби і м’яса, знають не всі господині. Рецептом ароматизованого полуничного оцту в цій публікації поділиться з нами Людмила Воропаєва, власниця чарівного саду «Єва», що в Дніпрі.

Полуничний оцет своїми руками

Полуничний оцет своїми руками

Інгредієнти для приготування полуничного оцту

  • Полуниця;
  • Яблучний чи винний оцет 6%;
  • Скляна посудина для настоювання.
Інгредієнти для приготування оцту з полуниці

Інгредієнти для приготування оцту з полуниці

Для приготування полуничного оцту Людмила радить відібрати дрібні ягоді. В свіжому вигляді вони смакують не так, як великі, а для настоювання в оцті – саме те, що треба. Звичайно, найкраще робити ароматизований оцет своїми руками з власної полуниці, яка не оброблялася ніякими хімічними засобами.

Купуючи полуницю для приготування оцту на ринку, віддайте перевагу перевіреним продавцям власної продукції. Нам якраз підійде ягода не дуже товарного вигляду, а вірогідність того, що вона була чимось оброблена, мінімальна. Бо «заправлена хімією» полуниця, як правило, велика і дуже красива.

Спосіб приготування ароматизованого оцту з полуниці

Полуницю миємо, чистимо і складаємо в красиву скляну пляшку. Заливаємо оцтом, коркуємо і ставимо на «дозрівання» в темне місце на 10-14 днів.

Очищену полуницю складаємо в скляну тару і заливаємо оцтом

Очищену полуницю складаємо в скляну тару і заливаємо оцтом

Коли наш оцет забере в полуниці її запашний аромат і смак (через 10-14 днів), зливаємо обережно його в іншу ємність (обов’язково скляну!!!) і можемо використовувати за призначенням. Проціджуючи оцет, не треба вичавлювати сік з ягід, інакше буде осад.

Полуничний оцет готовий!

Полуничний оцет готовий!

Як можна використовувати ароматизований оцет?

Полуничний оцет можна використовувати так само, як і винний чи яблучний 6% оцет, на основі якого він зроблений – в кулінарії, косметології, народній медицині…

В кулінарії запашний оцет можна додавати в маринади і розсоли, різноманітні заправки і соуси, салати і супи, страви з риби, морепродуктів чи м’яса. Він також незамінний під час приготування десертів і випічки.

Особливо смакує оцет з полуниці в салатах зі свіжих овочів. Берете свіжі помідорки, нарізаєте кружальцями, поливаєте злегка оливковою олією, підсолюєте і збризгуєте зверху полуничним оцтом. Він надасть наповторного аромату і легкого смаку полуниці.

В принципі, ароматизований оцет можна робити і з інших ягід за такою ж технологією. Людмила Воропаєва робить запаси оцту не тільки з полуниці, а й, обов’язково, з малини. «У меня в маленькой бутылочке еще есть уксус с прошлого года. Дорога ложка к обеду! Поэтому комбинирую 🙂 », -ділиться досвідом господиня.

Ароматизований малиновий оцет своїми руками

Ароматизований малиновий оцет своїми руками

Зробіть і собі полуничний чи малиновий оцет в цьому сезоні. І нехай смак літа тонкою ноткою буде присутній на вашій кухні увесь рік!

Рецепт приготування смачного полуничного лікеру від Людмили Воропаєвої — тут.

Рецепт та фото Людмили Воропаєвої,

спеціально для ЗЕЛЕНОЇ САДИБИ.

Закладка Постоянная ссылка.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *