Пиріг зі смородиною – смачна пісна випічка

Пиріг з ягодами – це не тільки ідеальна домашня випічка для посту, це ще й швидко, смачно і просто. Набір продуктів – мінімальний, ягоди можна використовувати будь-які (смородину, вишню, чорницю, малину і ін.), як свіжі, так і заморожені. Дивно, але пісний пиріг з ягодами, рецептом якого поділюся в цій публікації, чогось завжди печу саме в холодну пору року. Задля нього в моїй морозильній шафі з літа оселяються -надцять кілограмів різних ягід. Але найсмачніший він мені зі смородиною.

Пісний пиріг зі смородиною, фото

Пісний пиріг зі смородиною

Пиріг зі смородиною – нам знадобиться

За що ще люблю цей пиріг, що його можна зробити в будь-яку хвилину, бо продукти необхідні для його приготування завжди є в наявності. Отже, що треба, щоб спекти пісний пиріг з ягодами:

  • Борошно – 300-320 мл;
  • Цукор – 5 ст.ложок;
  • Олія (рафінована, щоб без аромату) – 5 ст. ложок;
  • Ягоди – склянка;
  • Сода і сіль – ні кінчику ножа;
  • Ванільний цукор – 1 ст.ложка;
  • Вода льодяна – 6 ст.ложок.

Пиріг зі смородиною – рецепт приготування

Цей рецепт можна віднести до швидкої домашньої випічки. Єдине – готове тісто має годину визріти в холодильнику. І, звичайно, сам процес випікання займає з пів години – в духовці, годину – в мультиварці. Але роботи з ним дуже мало.

  • Дістаємо з морозильної камери ягоди.
  • Робимо льодяну воду – у склянку води з крана кидаємо кілька кубиків льоду.
  • Борошно, цукор, олію, соду, сіль, ванільний цукор (не обов’язково) і воду розмішуємо в одній посудині до утворення м’якого й еластичного тіста.
  • Завертаємо тісто на пиріг у харчову плівку і кладемо в холодильник на годину (якщо полежить довше – не страшно. Я колись про нього забула на добу. Нічого – вийшов, як завжди.
  • Дістаємо тісто з холодильника, ділимо на дві частини. Одна – трохи менша за другу.
  • Розкатуємо качалкою більшу частину тіста до необхідних вам розмірів. Раджу використати для випікання спеціальний папір. Мені він дуже допомагає. Особливо, якщо печу пиріг в мультиварці. Я розкатую тісто прямо на папері. І потім кладу папір разом з тістом у мультиварку. Але можете використати традиційний спосіб — змастити олією деко чи форму для випікання.
  • В смородину додаємо столову ложку борошна і цукру, розмішуємо. Так начинка буде солодшою і не витікатиме.
  • Рівномірно викладаємо смородину на нижній шар тіста.
  • Розкатуємо другий шар тіста і накриваємо наш пиріг зі смородини. Пальцями змикаємо низ і верх пиріжка, робимо ножем пару отворів, щоб пар виходив назовні й змащуємо верх олією.
  • Посипаємо для краси пиріг насінням кунжуту, льону чи просто цукром.
  • Включаємо мультиварку на режимі випічка на 1 год. Якщо випікаєте в духовці, то 30-35 хвилин при 180 градусах. Цей пиріжок не рум’яниться! Тож не перепечіть!

Дістаємо пісний пиріг з мультиварки чи духовки й вже можна чаювати. Звичайно, пісна випічка не така смачна, як та, що містить вершкове масло і яйця. Але такий пиріжок з ягодами дуже ароматний і апетитний, я вас запевняю. І не вимагає багато роботи й часу на приготування.

Якщо любите швидкі рецепти випічки, то вам сподобаються бананові кекси чи м’ятне печиво. А ягоди ще можна використати у пиріжках, які виходять завжди, або приготувавши пиріг з чорницею чи іншими ягодами — замороженими чи свіжими..

Смачного!

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.