Пікантна закуска з баклажанів

Багато джерел стверджують, що фрукти і овочі фіолетового кольору містять найбільшу кількість антиоксидантів, які захищають наш організм від вільних радикалів, і радять за літо з’їдати якнайбільше слив, фіолетового винограду, баклажанів. Недавно ми пропонували своїм читачам рецепт маринованих слив на зиму від Людмили Воропаєвої, а сьогодні вона поділиться з нами рецептом пікантних баклажанів – смачної і корисної літньої закуски. Смакуйте на здоров’я!

marynovani-baklazhany-05-1024x768-2329905

Пікантна закуска з баклажанів

Інгредієнти для пікантної закуски з баклажанів

  • Баклажани – 2-3 штуки середніх;
  • Пучок петрушки;
  • Базилик і інші трави, за бажання;
  • Часник – 1-2 зубчики;
  • Чорний мелений перець – 0,5 ч.ложки;
  • Гвоздика – 3 штучки;
  • Оливкова олія – 2 ст.ложок.

Для маринаду:

  • Цукор – 2 ч. ложки;
  • Сіль – дрібка;
  • Цедра 1-го лимону;
  • Оливкова олія – 3-4 ст. ложки;
  • Темний бальзамічний оцет – 5-6 ст. ложок.

Спосіб приготування пікантної закуски з баклажанів

Баклажани миємо, нарізаємо кільцями товщиною не менше 0,5 см. Додаємо 2 столові ложки оливкової олії (можна замінити іншою рослинною олією) і гарно перемішуємо овочі. Викладаємо баклажани на деко, застелене папером для випікання.

Баклажани, порізані кільцями, викладаємо на деко, покрите папером для випікання

Баклажани, порізані кільцями, викладаємо на деко, покрите папером для випікання

Запікаємо при температурі приблизно 160 °С до «рум’янця» на баклажанах. Можна обсмажити баклажани з двох сторін в олії. Тоді закуска буде жирнішою (овочі вберуть більше олії) і, як наслідок, більш калорійною.

marynovani-baklazhany-03-1024x768-7564449

Запікаємо баклажани в духовці

Запечені чи підсмажені баклажани – це вже півсправи. Залишилося приготувати маринад. Для цього змішуємо бальзамічний оцет, сіль, цукор, оливкову олію і цедру лимону.

Бальзамічний оцет сьогодні можна купити чи не в кожному супермаркеті. Коштує він, в залежності від виробника і об’єму, від 50 грн. Знавці будуть стверджувати, що справжній бальзамічний оцет коштує значно дорожче. І це правда. Залежно від того, скільки років витримки має пляшка бальзамічного оцту, вона може коштувати від кількох тисяч гривень до кількох тисяч доларів. Але для щоденного приготування страв ідеально підійде і «не справжній» бальзамічний оцет, розрахований на масового покупця.

Отже, сіль і цукор мають повністю розчинитися в оцті. Для цього ми нащ маринад розігріваємо в каструльці, помішуючи. Пам’ятаєте? Баклажани ми не солили!

marynovani-baklazhany-04-1024x768-2010049

Маринад для пікантної закуски з баклажанів

Викладаємо баклажани в ємність шарами і кожен шар овочів пересипаємо зеленню, чорним перцем, порізаним на слайди часником. Додаємо гвоздику і кілька шматочків перцю чілі (якщо любите гострі страви). Заливаємо баклажани, заправлені зеленню і спеціями, маринадом на основі бальзамічного оцту.  Ставимо овочі під прес і в холодильник на дві години.

marynovani-baklazhany-06-1024x772-6650332

Баклажани мають настоятися дві години в холодильнику

Після чого можемо подавати смачну пікантну закуску з баклажанів до столу!

Смачного!

Рецепт і фото Людмили Воропаєвої,

Спеціально для ЗЕЛЕНОЇ САДИБИ.