Піде, або піца по-турецьки

Що таке піде? Це одна з найпопулярніших страв турецького фаст-фуду – щось середнє між пиріжком та піцею. Традиційно випікається у вигляді човника. Дещо нагадує за зовнішнім виглядом хачапурі. Начинка може бути різною, але турки, як правило, роблять її м’ясною з додаванням овочів. Дуже доречним доповненням буде і сир. Змінювати начинку ви можете на свій розсуд, з огляду на можливості та пору року. Часто, як начинку для піде, використовують лише овочі і яйце.

Піде, або піца по-турецьки

Піде, або піца по-турецьки

Інгредієнти для піде

  • Яйце — 1 шт.;
  • Рослинна олія — 1/3 склянки;
  • Натуральний йогурт — 2 ст. ложки, можна замінити кефіром;
  • Тепла вода — 1/2 склянки;
  • Цукор — 2 ч. ложки;
  • Дрібка солі;
  • Борошно — близько 500 г;
  • Пакетик дріжджів — 11 г.

Для начинки:

  • Будь-який фарш, в ідеалі баранячий — 0,5 кг;
  • Середня цибулина — 1 шт.;
  • Середні помідори — 2 шт.;
  • Болгарський перець — 1 шт.;
  • Рослинна олія;
  • Сіль, перець, спеції за смаком.

За бажання, можна додати сир. Також для начинки використовують гриби та картопляне пюре.

Спосіб приготування піде

Піде робиться дуже швидко – це ж фаст-фуд.  Спочатку рекомендую зайнятися приготуванням начинки. Поки вона охолоне, ми встигнемо приготувати й тісто

Як завжди, злегка обсмажуємо цибулю на сковорідці, додаємо фарш, суміш болгарського перцю та помідорів. За бажання, можна додати й гриби, що я і зробила.

Солимо, перчимо та додаємо спеції. Можна додати й сушену м’яту, особливо якщо ви використовуєте баранину. Фарш не треба доводити до готовності, адже він буде ще піддаватися тепловій обробці раазом з тістом.

Обсмажуємо фарш з овочами для начинки

Обсмажуємо фарш з овочами для начинки

Склад начинки можна міняти. І я цього разу вирішила використати картопляне пюре. Додала до нього фарш з грибами. Частина човників буде з фаршем, а частина — з фаршем та картопляним пюре. За бажання, посипаємо наші човники тертим сиром.

Отже, начинка готова, нехай вистигає, а ми перейдемо до тіста.

Дивіться також простий рецепт фокачі – картопляного хліба.

Всі інгредієнти дістаємо з холодильника заздалегідь, воду підігріваємо. Змішуємо все разом і отримаємо м’яке тісто.

Замішуємо м'яке тісто

Замішуємо м’яке тісто

Неехай воно трохи відпочине, буквально 10 хвилин.

Потім розділяємо його на 8 частин — саме стільки човників у нас виходить з цього тіста.

Розділяємо тісто на 8 частин

Розділяємо тісто на 8 частин

Розкачуємо кожну частину в овал.

Розкачуємо з тіста овали

Розкачуємо з тіста овали

Наповнюємо тісто фаршем.

Наповнюємо тісто фаршем

Наповнюємо тісто фаршем

Краї овалу скачуємо у трубочку і з’єднуємо з двох сторін в човник. Обережно беремо човник за кінчики і переносимо на деко, застелене пергаментом.

Формуємо з тіста човники

Формуємо з тіста човники

Змащуємо краї яйцем і відправляємо у розігріту до максимальної температури духовку хвилин на 5-7. Орієнтуємося на особливості своєї духовки.

Відправляємо човники у духовку. Готово!

Відправляємо човники у духовку. Готово!

Піде, або піца по-турецьки, готове. Смачного!

Дивіться також простий рецепт випікання домашнього хліба – шведський нічний хліб.

Людмила Воропаєва,

ЗЕЛЕНА САДИБА.

Tagged , . Bookmark the permalink.