Пастила – рецепт смачних домашніх “цукерок”

домашня пастила з ягід зображення 1Про пастилу ви, мабуть, чули вже не раз, тож скажу лише одне: це смачні і корисні солодощі (наскільки може бути солодке корисним 🙂 ). А ще – гарний спосіб заготовок на зиму з врожаю ваших (або чужих) садів та городів. Цього року в нашій сім’ї хітом була ягідна пастила. І якщо полуниця вже відійшла, то малина і смородина ще є. Так само, як і вишні або сливи. Тож сьогодні пропоную рецепт пастили з ягід.

Пастила – рецепт приготування

Беремо кілограм ягід (наприклад малини), засипаємо 500 гр. цукру і лишаємо, поки пустить сік. Після цього проварюємо хвилин 15, щоб покипіло на невеликому вогні. Тоді зціджуємо сік якомога краще, ягоди перемелюємо блендером. Якщо недостатньо солодкі, то можна додати цукру або меду і ретельно перемішати.

пастила зображення 1

Після цього застеляємо деко пергаментом і викладаємо на нього ягоди, розправляючи лопаткою. Товщина шару не повинна перевищувати 5мм, але і не бути надто тонкою (хоча б 2 мм). Потім ставимо в духовку на 60 градусів. У моєї є функція обдуву, тож я нею активно для цього випадку користуюся – ефект справжньої сушки для фруктів.

пастила рецепт картинка

Як сушити пастилу?

Сушу так само, як і цукати, в кілька етапів: посушилося з годину – захололо – знову посушилося. Або ж після першого підсихання виношу на горище, прикривши зверху марлею від мух та сміття.

Щоб пастила відклеїлася від пергаменту дехто радить змащувати його олією. Але я не люблю цукерки з олією, тож просто змащую пензликом папір водою, і через кілька хвилин пастила легко відстає.

Які ягоди-фрукти використати для приготування пастили?

Тепер про сировину та варіанти смаків. Експериментуйте! Рецепт вище – то основа. А далі – ваша фантазія і можливості! Я от робила:

  • вишні з малиною (бо вони м’ясисті, а малина запашна);
  • абрикоси з грецькими горіхами (дуже круто);
  • вишні з м’ятою (цікавий смак. До речі, спробуйте приготувати ще печиво з м’яти. Моя любов 🙂 ).

Можна додавати корицю, ваніль, кардамон – раптом хто любить цей смак. Одним словом – ваша фантазія – основа успіху. Бо так реально вигадати те, що подобається вам, але ніхто іще цього не робив.

Сік, злитий із ягід, можна використати для приготування сиропу. Додати в нього цукру, закип’ятити і законсервувати.

Як зберігати домашню пастилу?

Мало не забула застерегти: недосушена пастила не може довго стояти в прохолодному приміщенні або з поганим провітрюванням, бо запліснявіє.

пастила домашня картинка

Зберігати нарізаною на смужки і скрученою в роли (перев’язуємо ниткою) або ж порізаною пластинками чи квадратиками в банках, як звичайну консервацію. Банки попередньо помити і просушити. Стерилізувати не потрібно.

Смачного вам літа!

Людмила Юрченко,

ЗЕЛЕНА САДИБА.

Сохранить

Сохранить

Сохранить

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *