Паска на найпростішому тісті — випікаємо, не поспішаючи

Паска,  рецепт якої ви дізнаєтеся з цієї статті, підходить для тих, у кого немає зайвого часу для роботи з тістом. У ньому все дуже просто: приготуємо тісто і залишимо його в холодильнику на ніч. Вранці залишиться тільки дістати і через пару годин можемо розпочинати випікання. Процес приготування дуже простий, а смак — на найвищому рівні!

paska-06-1024x767-1931171

Паска на найпростішому тісті — випікаємо, не поспішаючи

Інгредієнти для паски на найпростішому тісті

  • Борошно — 300 г;
  • Дріжджі — 25 г;
  • Масло вершкове — 120 г;
  • Молоко — 1/2 склянки;
  • Цукор — 4 ст. ложки;
  • Яйця — 2 шт.;
  • Ізюм або інші сухофрукти — 1 склянка;
  • 0,5 ч. ложки солі;
  • Улюблені спеції та ароматизатори — на смак (у мене це ванілін та кардамон);
  • Рослинна олія (для змащення форми);
  • Цедра лимона та апельсину — за бажання;
  • Ром, коньяк — за бажання (для замочування сухофруктів).

Для глазурі:

  • Білок — 1 шт.;
  • Цукрова пудра — 200 г;
  • Лимонний сік — 1 ч. ложка.

Паска — рецепт на найпростішому тісті

Важливо! Усі продукти для приготування тіста на паску за цим рецептом мають бути кімнатної температури.

Молоко нагріваємо до 90 градусів та чекаємо, поки воно стане приємно теплим. Якщо є можливість, то молоко після цього відправляємо ще в термос, як мінімум, на 3 години. Так тісто буде менше черствіти.

Сухофрукти готуємо заздалегідь. Я люблю їх замочувати в ромі, коньяку. Це необов’язкова процедура, можна пропустити, але ось як виглядають вони в мене після цього.

paska-14-1024x767-5134087

Сухофрукти готуємо заздалегідь. Я люблю їх замочувати в ромі, коньяку

Люблю додавати цедру лимона та апельсина. А останнім часом просто в холодильнику тримаю в місткості цедру, пересипану цукром, і використовую не тільки у випічку, а й в чай. Цей рецепт паски можна зробити і без цедри цитрусових, але з нею буде ароматніше.

paska-13-1024x768-6366676

Я додаю до паски цедру, пересипану цукром

Отже, молоко підготовлене. Додаємо в нього трохи цукру, дріжджі та пару ложечок борошна і залишаємо на підхід хвилин на 10.

Після цього у борошно додаємо цукор, що залишився, сіль, яйця, масло і дріжджову суміш. Добре вимішуємо тісто. Воно злегка липке, але борошна більше не додаємо.

Ось таке тісто у нас вийшло.

paska-12-1024x767-1844637

Добре вимішуємо тісто

Додаємо у нього тепер підготовлені сухофрукти, попередньо посипавши їх трохи борошном.

paska-11-1024x767-9694111

Додаємо у тісто підготовлені сухофрукти, попередньо посипавши їх борошном

Під час того, як ми додаємо у тісто родзинки або сухофрукти, додаємо і ваші улюблені спеції та ароматизатори. У мене це кілька розмелених зерен кардамону та ванілін.

Кладемо тісто в змащену рослинною олією ємність і закриваємо кришкою або плівкою.

Ставимо тісто в холодильник на ніч або, як мінімум, на 8 годин. Тісто може перебувати у холоді до 48 годин.  Це дуже зручно, тому що можна планувати свій час, обираючи коли зручно розпочинати випічку.

Вранці дістаємо тісто з нашої ємності і перекладаємо в іншу посудину, щоб воно швидше зігрілося. Тісто не обминаємо! За годину або півтори воно стає теплим. Ділимо його на частини, відповідно до обраних форм.

paska-02-1024x767-7528876

Ділимо тісто на частини, відповідно до обраних форм

Формуємо та підбиваємо кожен шматочок так, щоб родзинки не залишалися на поверхні і не обгоріли при випічці паски.

paska-01-1024x752-2041470

Формуємо та підбиваємо кожну частину тіста

Я розміщую формочки у духовку при включеній лампочці на підхід. Цього достатньо для гарного підйому нашого тіста. Звичайно, можна й просто поставити у тепле місце. Через годину тісто збільшилося вдвічі. Можна змастити верхівку сумішшю жовтка та молока, а можна взагалі не змащувати, адже, як правило, ми прикрашаємо паски.

Ось так вони виглядають через годину.

paska-10-1024x767-7970721

Через годину тісто збільшилося вдвічі

А тепер просто, не виймаючи наші формочки з духовки, включаємо її на 180 градусів. Саме так! Цей спосіб мені дуже подобається.

Хвилин через 30-40 наша паска, рецепт якої, погодьтеся, дуже простий, готова. Перевіряємо, як завжди, до сухої скіпки.

Оскільки я печу в силіконових формочках, то практично відразу дістаю їх з форм та залишаю остигати на решітці.

Ось так вони виглядають після охолодження.

paska-09-1024x767-8619435

Випікаємо паски 30-40 хв. Дістаємо з форми та залишаємо остигати

А тепер приступимо до їх прикрашання. Варіантів багато, але я скористаюся традиційним — білковою глазур’ю.

Білок злегка збиваємо та додаємо цукрову пудру і добре розтираємо, в кінці додаємо лимонний сік.

Покриваємо наші пасочки глазур’ю, потім зверху прикрашаємо різнобарвними присипками, шоколадом, готовими кондитерськими прикрасами, цукерками, горіхами — тут політ фантазії безмежний.

Паска за цим рецептом виходить в міру солодка, волога та м’яка.

paska-05-1024x765-8280383

Паска на найпростішому тісті готова. Смачного!

Не забудьте прикрасити вашу оселю до цього світлого свята. Шукайте ідеї у нашому матеріалі «Пасхальний декор – 55+ ідей»

Смачної вам паски!

Людмила Воропаєва,

ЗЕЛЕНА САДИБА.