Паска на найпростішому тісті — випікаємо, не поспішаючи

Ну ось і настав час подумати про те, за яким рецептом будемо пекти паски цього року. Безумовно, у кожної господині є свій улюблений рецепт, перевірений роками. А може, навіть родинний, від мами або бабусі. Але іноді хочеться чогось новенького! Тому і перериваємо Інтернет у пошуках з надією, що здивуємо своїх близьких чудовими пасочками. Сьогоднішній рецепт дуже підходить для тих, у кого немає зайвого часу для роботи з тістом. У ньому все дуже просто: приготуємо тісто і залишимо його в холодильнику на ніч. Вранці залишиться тільки дістати і через пару годин можемо приступити до випікання.

Паска на найпростішому тісті — випікаємо, не поспішаючи

Паска на найпростішому тісті — випікаємо, не поспішаючи

Інгредієнти для паски на найпростішому тісті

  • Борошно — 300 г;
  • Дріжджі — 25 г;
  • Масло вершкове — 120 г;
  • Молоко — 1/2 склянки;
  • Цукор — 4 ст. ложки;
  • Яйця — 2 шт.;
  • Ізюм або інші сухофрукти — 1 склянка;
  • Сіль;
  • Улюблені спеції та ароматизатори — за смаком (у мене це ванілін та кардамон);
  • Рослинна олія (для змащення форми);
  • Цедра лимону та апельсину — за бажання;
  • Ром, кон’як — за бажання (для замочування сухофруктів).

Для глазурі:

  • Білок — 1 шт.;
  • Цукрова пудра — 200 г;
  • Лимонний сік — 1 ч. ложка.

Спосіб приготування паски на найпростішому тісті

Важливо! Усі продукти мають бути кімнатної температури.

Молоко нагріваємо до 90 градусів та чекаємо, поки воно стане приємно теплим. Якщо є можливість, то молоко після цього відправляємо ще в термос, як мінімум, на 3 години. Так тісто буде менше черствіти.

Сухофрукти готуємо заздалегідь. Я люблю їх замочувати в ромі, коньяку. Це необов’язкова процедура, можна пропустити, але ось як виглядають вони в мене після цього.

Сухофрукти готуємо заздалегідь. Я люблю їх замочувати в ромі, коньяку

Сухофрукти готуємо заздалегідь. Я люблю їх замочувати в ромі, коньяку

Люблю додавати цедру лимона та апельсина. А останнім часом просто в холодильнику тримаю в ємності цедру, пересипану цукром, і використовую не тільки у випічку, а й в чай.

Я додаю до паски цедру, пересипану цукром

Я додаю до паски цедру, пересипану цукром

Отже, молоко підготовлене. Додаємо в нього трохи цукру, дріжджі та пару ложечок борошна і залишаємо на підхід хвилин на 10.

Після цього у борошно додаємо цукор, що залишився, сіль, яйця, масло і дріжджову суміш. Добре вимішуємо тісто. Воно злегка липке, але борошна більше не додаємо.

Ось таке тісто у нас вийшло.

 Добре вимішуємо тісто

Добре вимішуємо тісто

Додаємо у нього тепер підготовлені сухофрукти, попередньо посипавши їх трохи борошном.

Додаємо у тісто підготовлені сухофрукти, попередньо посипавши їх борошном

Додаємо у тісто підготовлені сухофрукти, попередньо посипавши їх борошном

Під час того, як ми додаємо у тісто родзинки або сухофрукти, додаємо і ваші улюблені спеції та ароматизатори. У мене це кілька розмелених зерен кардамону та ванілін.

Кладемо тісто в змащену рослинною олією ємність і закриваємо кришкою або плівкою.

Ставимо тісто в холодильник на ніч або, як мінімум, на 8 годин. Тісто може перебувати у холоді до 48 годин.  Це дуже зручно, тому що можна планувати свій час, обираючи коли зручно приступити до випічки.

Вранці дістаємо тісто з нашої ємності і перекладаємо в іншу посудину, щоб воно швидше зігрілося. Тісто не обминаємо! За годину або півтори воно стає теплим. Ділимо його на частини, відповідно до обраних форм.

Ділимо тісто на частини, відповідно до обраних форм

Ділимо тісто на частини, відповідно до обраних форм

Формуємо та підбиваємо кожен шматочок так, щоб родзинки не залишалися на поверхні і не обгоріли при випічці.

Формуємо та підбиваємо кожну частину тіста

Формуємо та підбиваємо кожну частину тіста

Я розміщую формочки у духовку при включеній лампочці на підхід. Цього достатньо для гарного підйому нашого тіста. Звичайно, можна й просто поставити у тепле місце. Через годину тісто збільшилося вдвічі. Можна змастити верхівку сумішшю жовтка та молока, а можна взагалі не змащувати, адже, як правило, ми прикрашаємо нашу пасочку.

Ось так вони виглядають через годину.

Через годину тісто збільшилося вдвічі

Через годину тісто збільшилося вдвічі

А тепер просто, не виймаючи наші формочки з духовки, включаємо її на 180 градусів. Саме так! Цей спосіб мені дуже подобається.

Хвилин через 30-40 наші пасочки готові. Перевіряємо, як завжди, до сухої скіпки.

Оскільки я печу в силіконових формочках, то практично відразу дістаю їх з форм та залишаю остигати на решітці.

Ось так вони виглядають після охолодження.

Випікаємо паски 30-40 хв. Дістаємо з форми та залишаємо остигати

Випікаємо паски 30-40 хв. Дістаємо з форми та залишаємо остигати

А тепер приступимо до їх прикрашання. Варіантів багато, але я скористаюся традиційним — білковою глазур’ю.

Білок злегка збиваємо та додаємо цукрову пудру і добре розтираємо, в кінці додаємо лимонний сік.

Покриваємо наші пасочки глазур’ю, потім зверху прикрашаємо різнобарвними присипками, шоколадом, готовими кондитерськими прикрасами, цукерками, горіхами — тут політ фантазії безмежний.

Пасочка вийшла в міру солодка, волога та м’яка.

Паска на найпростішому тісті готова. Смачного!

Паска на найпростішому тісті готова. Смачного!

Не забудьте прикрасити вашу оселю до цього світлого свята. Шукайте ідеї у нашому матеріалі «Пасхальний декор – 55+ ідей»

Смачної вам паски!

Людмила Воропаєва,

ЗЕЛЕНА САДИБА.

Tagged , . Bookmark the permalink.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *