Мармурові яйця на Великдень

Мармурові яйця на Великдень роблять за допомогою цибулиння та звичайної зеленки. Крашанки виходять на диво гарні, вони виглядають, як справжні камені правильної форми. Зеленка та цибуля — доступні нешкідливі барвники, за допомогою яких можна досягти відмінного результату. Але у будь-якому процесі є свої особливості. Фарбувати «зеленкою» в емальованому посуді я наполегливо не раджу. З такою каструлею вам доведеться попрощатися на довгий час, адже діамантовий зелений розчин відмивати дуже проблематично. Підійде для цих цілей посуд з нержавіючої сталі або стара каструля, якій пора в утиль.

Мармурові яйця на Великдень

Мармурові яйця на Великдень

Час приготування: 30 хвилин

Інгредієнти для мармурових яєць на Великдень

  • 1 десяток білих курячих яєць;
  • 0.5 л лушпиння червоної цибулі;
  • 0.5 л лушпиння ріпчастої цибулі;
  • лист паперу;
  • 1 пляшечка аптечної «зеленки» (розчин діамантовий зелений);
  • 0.5 м марлі або іншрї сітчастої тканини;
  • гумки для волосся, грошей чи нитки;
  • стара каструля;
  • медичні рукавички;
  • оливкова олія.

Спосіб приготування мармурових крашанок на Великдень

Лушпиння червоної цибулі потрібне обов’язково. Не думайте, що вона пофарбує шкаралупу в темно-фіолетовий колір. Попри явну відмінність у кольорах цибулі, фіолетове лушпиння фарбує в темно-коричневий, приблизно лише на два тони темніше жовтого.

Отже, беремо ножиці та дрібно нарізаємо лушпиння червоної цибулі.

Нарізаємо лушпиння червоної цибулі

Нарізаємо лушпиння червоної цибулі

Далі очищаємо жовту ріпчасту цибулю, і також дрібно нарізаємо її лушпиння. Якщо ви запасетесь лушпинням заздалегідь, то на забарвлення десятка яєць знадобиться по півлітровій банці кожного кольору, наповнених не надто щільно.

Нарізаємо лушпиння жовтої цибулі

Нарізаємо лушпиння жовтої цибулі

Приблизно пів-аркуша паперу нарізаємо дрібними квадратиками та тонкими смужками. Чим різноманітнішими будуть шматочки паперу, тим цікавішим результат.

Нарізаємо звичайний папір

Нарізаємо звичайний папір

Змішуємо нарізку. Кількість нарізаного паперу має бути у 2-3 рази менше, ніж лушпиння. Якщо взяти більше, то яйця вийдуть блідими, з великою кількістю білих плям.

Змішуємо нарізане лушпиння та папір

Змішуємо нарізане лушпиння та папір

Сирі яйця миємо під краном, тремо шкаралупу абразивною стороною мочалки, щоб стерти відбитки та бруд.

Вимиті яйця обвалюємо у суміші лушпиння

Вимиті яйця обвалюємо у суміші лушпиння

Мокрі яйця кладемо в тарілку з нарізкою, обвалюємо у цій імпровізованій паніровці повністю.

Покриваємо яйця лушпинням з усіх боків

Покриваємо яйця лушпинням з усіх боків

Відрізаємо необхідну кількість квадратів з марлі або сітчастої тканини. Кладемо у центр марлевого квадрата яєчко, затягуємо краї гумкою або перев’язуємо ниткою.

Пальцями, через тканину, розподіляємо всередині марлевого мішечка нарізку по шкаралупі, щоб не залишалося великих незаповнених плям.

Якщо нарізка скочується в одне місце, змочіть яйце в тканині холодною водою.

Загортаємо яйця в марлю

Загортаємо яйця в марлю

Упаковані яйця кладемо в каструлю з нержавіючої сталі та заливаємо холодною водою.

Заливаємо мішечки з яйцями холодною водою

Заливаємо мішечки з яйцями холодною водою

Виливаємо у катсрулю приблизно половину пляшки зеленки, кількість якої безпосередньо залежить від того, якої інтенсивності ви хочете отримати забарвлення. Загалом, чим більше, тим зеленіше.

Розбавляємо у воді зеленку та ставимо варитись

Розбавляємо у воді зеленку та ставимо варитись

Ставимо каструлю на вогонь, доводимо до кипіння, варимо 15 хвилин на помірному вогні.

Акуратно зливаємо зелений окріп, промиваємо упаковані яйця холодною водою, поки не охолонуть.

Охолоджуємо яйця холодною водою, знімаємо марлю та змиваємо лушпиння

Охолоджуємо яйця холодною водою, знімаємо марлю та змиваємо лушпиння

Потім надягаємо рукавички, знімаємо марлю, прибираємо паперові частинки, промиваємо проточною водою.

Змащуємо яйця рослинною олією

Змащуємо яйця рослинною олією

Щоб яєчка засяяли, як полірований мармур, змащуємо шкаралупу крапелькою густої оливкової олії.

Мармурові яйця на Великдень, пофарбовані за допомогою цибулиння та звичайної зеленки

Мармурові яйця на Великдень, пофарбовані за допомогою цибулиння та звичайної зеленки

Після того, як у вас вийшли симпатичні «розписані» яйця, на жаль, залишаються деякі проблеми у вигляді брудної раковини та зеленої каструлі. Швидко позбутися слідів від «зеленки» можна за допомогою звичайного розчинника для фарби. Протріть каструлю зсередини змоченою в розчиннику ганчіркою та вимийте водою із милом.

Дивіться також рецепт паски для смачного Великодня у нашому матеріалі «Паска на найпростішому тісті — випікаємо, не поспішаючи»

Мармурові яйця на Великдень, пофарбовані за допомогою цибулиння та звичайної зеленки, готові. Світлого вам Свята!

Олена Цинкевич

Ботанічка.

Tagged , , , . Bookmark the permalink.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *