Маковий рулет, або маківник

Домашня випічка ніколи не втратить актуальності. Бо є в ній якась магічна сила. Саме аромат свіжоспечених хліба, булочок з корицею чи, наприклад, маківника, в більшості людей асоціюється з запахом домашнього затишку. Ну що може бути кращим, ніж прокинутися недільного ранку від того, що з кухні лине ледь відчутний аромат пиріжків з яблуками? Даруйте своїм близьким такі приємні моменти – не жалійте часу на домашню випічку! Сьогодні на кухні ЗЕЛЕНОЇ САДИБИ знову чаклуватиме Людмила Воропаєва і навчить нас випікати смачний маковий рулет.

Маковий рулет, або маківник

Маковий рулет, або маківник

Інгредієнти для макового рулету

Для тіста:

  • Мука пшенична – 550 грамів;
  • Молоко -1, 5 склянки;
  • Масло вершкове -150 грамів;
  • Яйця курячі – 2 штуки;
  • Цедра одного лимона;
  • Цукор – 0, 5 склянки;
  • Дріжджі – 2 ч. ложки.

Для начинки:

  • Готова макова начинка;
  • Мед (за бажання);
  • Родзинки, горіхи – за смаком.
Для прискорення приготування маківника можна використати готову макову начинку

Для прискорення приготування маківника можна використати готову макову начинку

Для прикрашання готового рулету:

  • Помадка (200 грамів цукрової пудри, 1 яєчний білок, 1 ч.ложка лимонного соку);
  • Пелюстки мигдалю.

Спосіб приготування маківника від Людмили Воропаєвої

Для маківника, або макового рулету готують тісто на дріжджах. Спочатку треба збити яйця з цукром до білої піни. Просіяну муку змішуємо з сухими дріжджами, додаємо тепле молоко, тепле вершкове масло, яйця з цукром, цедру лимону. Замішуємо тісто.

Тісто для маківника треба ніби відбивати, розтягувати

Тісто для маківника треба ніби відбивати, розтягувати

Тісто для макового рулета за цим рецептом вимішується французським методом – до появи бульбашок, поки воно не перестане прилипати до поверхні. Це не просто. Тісто треба ніби відбивати, розтягувати. Муку при цьому не додаємо! Після вимішування воно стане дуже м’яким, слухняним і еластичним. Але, як правило, на це піде не менше 7-10 хвилин, поки воно гарно не збереться в “грудку”. Залишаємо тісто для маківника підходити на 40 хвилин.

Після вимішування тісто для макового рулету стане дуже м’яким, слухняним і еластичним

Після вимішування тісто для макового рулету стане дуже м’яким, слухняним і еластичним

Розкатуємо тісто приблизно на 0,5 см товщиною, розподіляємо по ньому макову начинку. Людмила використовує для прискорення процесу випічки макового рулету готову макову начинку, куплену в магазині. Але додає до неї замочені попередньо в коньяку родзинки. Якщо додати до макової начинки трохи меду, рулет буде солодшим.

Формуємо для маківника таку форму, як на фото.

Формуємо маківник такої форми

Формуємо маківник такої форми

Залишаємо наш рулет підходити ще 40 хвилин.

Рулет має підходити ще 40 хвилин

Рулет має підходити ще 40 хвилин

Після чого змащуємо яйцем і відправляємо в духовку (розігріту до 180 °С) для випікання. Випікаємо рулет з маком приблизно 40 хвилин. Перевіряємо готовність сірником чи зубочисткою.

Готовий рулет можна змастити помадкою і посипати пелюстками мигдалю. Помадку готуємо так: цукрову пудру збиваємо з білком і лимонним соком.

Готовий рулет можна змастити помадкою і посипати пелюстками мигдалю

Готовий рулет можна змастити помадкою і посипати пелюстками мигдалю

Подаємо домашню випічку з чаєм чи кавою. І хорошим настроєм! 🙂

Рецепт і фото Людмили Воропаєвої,

спеціально для ЗЕЛЕНОЇ САДИБИ.

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *