Лаваш на окропі

Сьогодні якість хліба, купленого в магазинах, викликає багато запитань. Особливо, якщо взяти до уваги наявність різноманітних харчових добавок, які для довшого зберігання та покращення смакових якостей додають у практично всі мучні вироби. До власного хліба з хлібопічки у мене теж багато претензій. В першу чергу, через швидкодіючі дріжджі, без яких він не «підійде». (Дуже багато неприємного довелося прочитати і почути про них.) По-друге, він з’їдається так швидко і в такій великій кількості, що це не може не нашкодити фігурі 🙂

Лаваш на окропі

Лаваш на окропі

Інша справа – лаваш. Я передивилася купу рецептів, поки зупинилася на цьому. Він і найпростіший, і, як на мене, найсмачніший. І їсти його можна з чим завгодно, навіть просто в прикуску з аджикою. (Як зробити сиру аджику з хроном), читайте на нашій кухні. А щодо користі, особливо, якщо використовувати муку з суцільнозмеленого зерна – взагалі, ніяких питань.

Інгредієнти для лавашу на окропі

  • Мука пшенична (бажано, з суцільнозмеленого зерна) – 3 склянки;
  • Вода (окріп) – 1 склянка;
  • Сіль – 1 ч.л.

Спосіб приготування лавашу на окропі

В мене всю роботу по замішуванню тіста виконує хлібопічка. Але можна замісити його і руками. Для цього сіль розчиняємо в окропі і вливаємо у муку. Вода може бути просто гарячою, але тісто виходить більш еластичним і краще розкатується, якщо для замішування використати окріп. Вимішувати треба дуже добре, доти, доки тісто не стане крутим, але м’яким, і зовсім не липнутиме ні до пальців, ні до столу.

Воно обов’язково має полежати під плівкою з півгодини, так би мовити, дозріти. Вилежане, ділимо тісто на кульки. Їх розмір залежить від діаметру сковорідки, на якій ви збираєтеся смажити лаваш. Можна його готувати в дуже розпеченій духовці. Але мені більше подобається на сковороді. Головне, щоб вона була високої якості і не підгорала.

Поки гріється сковорода, розкатуємо перший лаваш. Тоненько – 1-1,5 мм, не більше.

Ділимо тісто на кульки і розкатуємо перший лаваш

Ділимо тісто на кульки і розкатуємо перший лаваш

Сковороду нічим змащувати не потрібно. Коли вона добре розжариться, кладемо тісто. Смажимо з одного боку, поки на зовнішній стороні лаваша не з’являться невеликі поодинокі бульбашки. Це значить, що його пора перевертати.

Підсмажуємо лаваш на сухій сковороді з одного боку

Підсмажуємо лаваш на сухій сковороді з одного боку

Підсмажуємо і з іншого боку. Потім викладаємо на будь-яку дерев’яну поверхню.

Перевертаємо лаваш і підсмажуємо з іншого боку

Перевертаємо лаваш і підсмажуємо з іншого боку

З трьох склянок муки на моїй сковорідці виходить 6-7 лавашів. Залежить від того, як тонко я їх розкатаю. Складаю один на одного. Легенько збризкую водою і накриваю чистим рушником. Так хай постоять з півгодини. Тоді вони довго залишатимуться м’якими.

Випечені лаваші складаємо один на одного і накриваємо рушником

Випечені лаваші складаємо один на одного і накриваємо рушником

Зберігати в поліетиленовому пакеті такий лаваш можна кілька днів. Свої смакові якості він не втрачає і на третю добу (довше в мене не лежав). Їжте його замість хліба з будь-якими стравами. Лаваш на окропі також можна використовувати і для приготування різноманітних закусок, наприклад, з домашніми шпротами. Але то вже окрема історія. Спробуйте цей простий рецепт лаваша і розкажіть про нього своїм друзям, поділившись інформацією через соціальні мережі.

Споживайте на здоров’я!

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.

Сохранить

Сохранить

Сохранить

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *