Кальмари з картоплею — вечеря нашвидкуруч

Сучасний ритм життя – швидкий і динамічний – диктує свої правила щодо приготування та споживання їжі. Але це не означає, що прийшов час харчуватися у фастфудах. Зовсім ні. Бо вдома можна за лічені хвилини готувати смачні страви нашвидкуруч з мінімуму продуктів. При цьому особливі навички та таланти шеф-кухаря зовсім не потрібні. Сьогодні я розкажу, як можна за 20 хвилин приготувати поживну вечерю з картоплі та кальмарів. Саме те, що треба після важкого трудового дня.

Кальмари з картоплею — вечеря нашвидкуруч

Кальмари з картоплею — вечеря нашвидкуруч

Інгредієнти для кальмарів з картоплею

Одна з очевидних переваг цієї страви з картоплі нашвидкуруч – наявність необхідних продуктів вдома у будь-яку пору року. Єдине, до чого вам доведеться звикнути, якщо вподобаєте цей рецепт, купувати заздалегідь заморожені кальмари, які можна зберігати в морозильній камері дуже довго.

Кальмари сьогодні продаються практично в кожному рибному магазині. Бувають очищені і не очищені. Але їх чистка не забирає багато часу, то ж беріть, які є.

Отже, щоб приготувати кальмари з картоплею, з розрахунку на дві дорослі порції, нам знадобиться:

  • Заморожені кальмари – 3 штуки (приблизно 300 гр.);
  • Картопля 500-600 гр.;
  • Цибуля – 1 шт. (середня за розмірами);
  • Олія – 2-3 ст. ложки;
  • Сіль, перець чорний мелений, часник, базилік (можна прованські, середземноморські чи італійські трави, взагалі, будь-які спеції, які вам до вподоби) – на смак;
  • Сметана, або вершки — 50-100 г (за бажання).

Кальмари з картоплею — рецепт приготування

Щоб приготувати кальмари з картоплею і витратити на цей процес не більше 20 хвилин, доведеться «зварити» картоплю в мікрохвильовці.  Перед тим, як приготувати картоплю таким чином, її треба добре вимити  і очистити від бруду. Шкірку знімати не потрібно. Вимиту картоплю кладемо в поліетиленовий пакет, що в народі називають «майка». Додаємо столову ложку сирої води і чайну ложку олії. Виганяємо повітря з пакета і гарно зав’язуємо його на вузлик.

Кладемо вимиту картоплю в

Кладемо вимиту картоплю в “майку” і “варимо” в мікрохвильовці

Картоплю в пакеті ставимо в мікрохвильову піч. Режим вибираємо той, який ви, зазвичай, використовуєте для розігрівання їжі. Час – 12-15 хвилин, в залежності від потужності машини. Для першого разу поставте 12 хвилин, якщо картопля буде не зовсім готова, наступного задасте більше часу на приготування (на 1-2 хвилини).

Поки «вариться» картопля… До речі, для цього рецепту її можна зварити і стандартним способом. Але тоді приготування страви нашвидкуруч буде вже не таким швидким. Можна використати і вчора зварену картоплю. Але задля експерименту спробуйте картоплю в мікрохвильовці.

То ж поки вона готується, дістаємо з морозильної камери кальмари. Заливаємо гарячою водою для розморожування. На це піде пару хвилин. Якщо кальмари неочищені, чистимо їх і гарно промиваємо проточною водою. Паралельно ставимо каструлю з водою на вогонь, щоб їх зварити.

Заливаємо кальмари гарячою водою

Заливаємо кальмари гарячою водою

Поки кальмари розморожуються, чистимо і шинкуємо півкільцями цибулю. На сковорідку виливаємо 2 ложки рослинної нерафінованої олії і смажимо на невеликому вогні.

Смажимо цибулю

Смажимо цибулю

Поки ми поралися з цибулею, кальмари розморозились і закипіла вода. Промиваємо під проточною водою морепродукти і кидаємо кальмари  в киплячу воду рівно на хвилину. Воду солити не треба. Варити кальмари не більше хвилини!!! Це важливо, щоб вони не стали гумові. Кальмари, які продаються неочищеними, можна варити максимум 2 хвилини. Очищені вже піддавалися термічній обробці, поки потрапили на прилавок магазину. То ж їх достатньо прокип’ятити лише одну хвилину.

Кальмари дістаємо з каструлі, промиваємо холодною водою, щоб остудити, і нарізаємо кільцями.

Коли мікрохвильова піч дасть сигнал про готовність картоплі, дістаємо її з пакета, просто його розрізаючи. Картопля дуже гаряча, то ж кілька хвилин доведеться витратити на її охолодження. Власноруч вирощену картоплю я не чищу від шкірки, а нарізаю разом з нею. Куплену в магазині варто почистити.

Нарізану кружальцями варену картоплю відправляємо на сковорідку до цибулі. Додаємо сіль, перець, подрібнену дольку часнику, трави (мені гарно смакують середземноморські і базилік).

Нарізану кружальцями варену картоплю відправляємо на сковорідку до цибулі. Додаємо сіль, перець, подрібнену дольку часнику, трави

Нарізану кружальцями варену картоплю відправляємо на сковорідку до цибулі. Додаємо сіль, перець, подрібнену дольку часнику, трави

Потім додаємо подрібнені кальмари. Перемішуємо. Можливо, трохи додаємо олії ще, якщо картопля на вигляд суха, або сметану чи вершки, якщо вживаєте молочні продукти.

Накриваємо кришкою і тримаємо на невеликому вогні ще з пів хвилинки (поки сметана не закипить).

Додаємо сметану і кальмари і тушимо ще пару хвилин під кришкою

Додаємо сметану і кальмари і тушимо ще пару хвилин під кришкою

Все. Наша вечеря нашвидкуруч готова. І, дійсно, забрала в нас часу – не більше 20 хвилин. До картоплі гарно смакує аджика з хроном, квашена капуста чи мариновані шампіньйони.

А якщо полюбляєте швидкі рецепти, прочитайте ще, як готувати шпроти по-домашньому. Вони готуються довше, але зате їх можна їсти кілька днів.

 Споживайте на здоров’я!

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.

Сохранить

Сохранить

Сохранить

Сохранить