Кальмари з картоплею – вечеря нашвидкуруч

страви з картоплі фотоСучасний ритм життя – швидкий і динамічний – диктує свої правила щодо приготування та споживання їжі. Але це не означає, що прийшов час харчуватися у фастфудах. Зовсім ні. Бо вдома можна за лічені хвилини готувати смачні і корисні страви нашвидкуруч з мінімуму продуктів. При цьому особливі навички та таланти шеф-повара зовсім не потрібні. Сьогодні я розкажу, як можна за 20 хвилин приготувати поживну вечерю з картоплі і кальмарів. Саме те, що треба після важкого трудового дня.

Картопля з кальмарами – це одна з «чергових» страв на кухні моєї родини. І познайомив мене з нею мій майбутній чоловік, коли в часи залицяння запрошував до себе додому на вечерю. Чи сам придумав, чи де вичитав – історія замовчує, але навіть після того, як ми одружилися, ця страва не випала з нашого меню. Бо смачно, швидко і корисно.

Кальмари з картоплею – що знадобиться?

Одна з очевидних переваг цієї страви з картоплі нашвидкуруч – наявність необхідних продуктів вдома у будь-яку пору року. Єдине, до чого вам доведеться звикнути, якщо вподобаєте цей рецепт, купувати заздалегідь заморожені тушки кальмарів, які можна зберігати в морозильній камері дуже довго. Я купую вже очищені напівфабрикати.

кальмари з картоплею картинка

Кальмари сьогодні продаються практично в кожному рибному магазині. Бувають і не очищені. Але їх чистка не забирає багато часу, то ж беріть, які є.

Отже, щоб приготувати кальмари з картоплею, з розрахунку на дві дорослі порції, нам знадобиться:

  • Заморожені тушки кальмарів – 3 штуки (приблизно 300 гр.);
  • Картопля 500-600 гр.;
  • Цибуля – 1 шт. (середня за розмірами);
  • Олія – 2-3 ст. ложки;
  • Сіль, перець чорний мелений, часник, базилік (можна прованські, середземноморські чи італійські трави, взагалі, будь-які спеції, які вам до вподоби) – за смаком;
  • Сметана – 50 гр. (за бажання).

Кальмари з картоплею – рецепт приготування

Щоб приготувати кальмари з картоплею і витратити на цей процес не більше 20 хвилин, доведеться «зварити» картоплю в мікрохвильовці.  Перед тим, як приготувати картоплю таким чином, її треба добре вимити  і очистити від бруду. Шкірку знімати не потрібно. Вимиту картоплю кладемо в поліетиленовий пакет, що в народі називають «майка». Додаємо столову ложку сирої води і чайну ложку олії. Виганяємо повітря з пакету і гарно зав’язуємо його на вузлик.

Картоплю в пакеті ставимо в мікрохвильову піч. Режим вибираємо той, який ви, зазвичай, використовуєте для розігрівання їжі. Час – 12-15 хвилин, в залежності від потужності машини. Для першого разу поставте 12 хвилин, якщо картопля буде не зовсім готова, наступного – задасте більше часу на приготування (на 1-2 хвилини).

Поки «вариться» картопля… До речі, для цього рецепту її можна зварити і стандартним способом. Але тоді приготування страви нашвидкуруч буде вже не таким швидким. Можна використати і вчора зварену картоплю. Але задля експерименту спробуйте картоплю в мікрохвильовці. То ж поки вона готується, дістаємо з морозильної камери кальмари. Кладемо в мийну раковину і заливаємо гарячою водою для розморожування. Паралельно ставимо каструлю з водою на вогонь, щоб їх зварити.

кальмари з картоплею рецепт зображеннякальмари з картоплею зображення 1

Поки кальмари розморожуються, чистимо і шинкуємо півкільцями цибулю. На сковорідку виливаємо 2 ложки рослинної нерафінованої олії і смажимо на невеликому вогні.

Поки ми поралися з цибулею, кальмари розморозились і закипіла вода. Промиваємо під проточною водою морепродукти і кидаємо кальмари  в киплячу воду рівно на хвилину. Воду солити не треба. Варити кальмари не більше хвилини!!! Це важливо, щоб вони не стали гумові. Кальмари, які продаються неочищеними, можна варити максимум 2 хвилини. Очищені вже піддавалися термічній обробці, поки потрапили на прилавок магазину. То ж їх достатньо прокип’ятити лише одну хвилину.

кальмари з картоплею картинка 2кальмари з картоплею картинка 3

Кальмари дістаємо з води, промиваємо холодною, щоб остудити, і нарізаємо соломкою. Коли мікрохвильова піч дасть сигнал про готовність картоплі, дістаємо її з пакета, просто його розрізаючи. Картопля дуже гаряча, то ж кілька хвилин доведеться витратити на її охолодження. Власноруч вирощену картоплю я не чищу від шкірки, а нарізаю разом з нею. Куплену в магазині варто почистити, невідомо, чим її обробляли заради швидшого росту і гарного зберігання.

кальмари з картоплею рецепт картинка 2кальмари з картоплею рецепт картинка 3

Нарізану невеликими шматочками варену картоплю відправляємо на сковорідку до цибулі. Кілька хвилин обсмажуємо разом. Далі – висипаємо подрібнені кальмари. Перемішуємо. Можливо, трохи додаємо олії ще, якщо картопля на вигляд суха.

страви нашвидкуруч картинкастрави нашвидкуруч картинка 1

Додаємо сіль, перець, подрібнену дольку часнику, трави (мені гарно смакують середземноморські і базилік) і сметану або просто кип’ячену воду, щоб картопля з кальмарами була сочніша. Накриваємо кришкою і тримаємо на невеликому вогні ще з півхвилинки (поки сметана не закипить).

страви нашвидкуруч картинка 2

Все. Наша вечеря нашвидкуруч готова. І, дійсно, забрала в нас часу – не більше 20 хвилин. До картоплі гарно смакує аджика з хроном або квашена капуста. А якщо полюбляєте швидкі рецепти, прочитайте ще, як готувати мідії зі спагеті та сирники з манкою  чи бананові кекси. Спробуйте також шпроти по-домашньому. Вони готуються довше, але зате їх можна їсти кілька днів.

 Споживайте на здоров’я!

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.

Сохранить

Сохранить

Сохранить

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *