Готуємо бограч — майстер-клас Віктора Ганущина

Якщо ви хоч раз відвідували Закарпаття, то страва бограч, рецептом якої в цій публікації поділюся, вам добре знайома. Бограч – така ж візитівка Закарпаття, як квітучі сакури – Ужгороду. Цієї весни, дякуючи івенту “Весняна гірка у весняному Ужгороді”, який щороку проводить Віктор Ганущин, садівник, фотограф і мандрівник, про якого ЗЕЛЕНА САДИБА вже писала, я любувалася ніжним цвітом сакур і смакувала найкращий у своєму житті бограч. Найкращий, бо приготований колективно в приємній компанії і в неймовірно красивому саду. Про сад Віктора Ганущина читайте тут.

bograch-19-1024x768-4554175

Бограч

Як виявилося, бограч – не складна у приготуванні перша страва. І приготувати її можна вдома на плиті, але найкраще смакує той бограч, який довго томився в казанку під відкритим небом. В гостях у Віктора Ганущина ми вирішили скористатися всіма благами цивілізації його будинку і зробити першу частину бограчу на плиті в кухні, але варили бограч все-таки на відкритому вогні у казанку. Бо бограч зі смаком вогню і диму – це справжній бограч!

bograch-16-1024x768-3536713

Віктор Ганущин – мандріник, садівник, фотограф і… кухар

Інгредієнти для приготування бограчу

  • 150 грамів копченого сала;
  • 2 великі цибулини;
  • 1 кг м’яса (на 5 літрів бограчу) – це може бути свинина чи яловичина (голяшка), а найкраще використати 3 види м’яса (один вид може бути копченими ковбасками);
  • 3 середні морквини;
  • 3 середні корені петрушки;
  • 700 грамів картоплі;
  • Томатна паста – приблизно 70 гр;
  • Мадярська паприка, каррі, гіркий перець, сіль.

Як бачите, ніяких особливих продуктів для приготування бограчу не потрібно. Але, щоб страва вийшла по-справжньому смачна і незабутня, варто додати ще кілька обов’язкових інгредієнтів:

  • хороша компанія;
  • свіже повітря;
  • зорі і небо;
  • два рази “по п’ятдесят” :)… бо бограч – це, як каже Віктор, процес…
bograch-15-1024x768-9403453

За нашим процесом приготування бограчу спостерігав молодий місяць…

Бограч – покроковий рецепт приготування з фото

Починаємо готувати бограч з того, що дрібно шинкуємо копчене сало, попередньо знявши з нього шкірку. Вона нам пригодиться для навару.

bograch-01-1024x768-9357905

Дрібно ріжемо сало на шматочки

Кидаємо на сковорідку шкірки і малу частину подрібненого сала, чекаємо, поки сковорідка добре нагріється і змаститься жиром. Тоді додаємо все сало і смажимо, помішуючи, щоб не згоріло.

bograch-02-1024x768-6486535

Викладаємо на сковорідку трішки сала і шкірки для розтопки

bograch-03-1024x768-4882168

Додаємо все сало і смажимо, поки добре не розтопиться

Поки смажиться сало, дрібно шинкуємо цибулю. І коли сало добре розтопиться, додаємо і її на сковорідку. Смажимо до готовності і додаємо столову ложку мадярської паприки. Тушимо ще 2 хвилини.

Справжню мадярську паприку ми купили на базарі в Ужгороді, але підійде, я думаю, і звичайна червона паприка, яка є в кожному супермаркеті.

bograch-06-1024x768-6537188

Додаємо цибулю і паприку

Поки хтось один в компанії смажить цибулю, інший вже нарізав невеликими шматочками м’ясо (ми використали лише один вид – свинину, але, як на мене, смак і без інших двох видів м’яса був неперевершений).

bograch-04-1024x768-7760529

Нарізаємо свинину шматочками

Кидаємо м’ясо на сковорідку до сала і цибулі і тушимо нашу заготовку для бограчу з півгодини під закритою кришкою на невеликому вогні.

bograch-07-1024x768-3479228

Додаємо м’ясо і тушимо півгодини

Саме час для перших “по-п’ятдесят”… Бо бограч – це не страва, це процес 🙂

bograch-20-1024x768-9289977

Ну… За бограч!

І поки міцна настоянка робить приємну компанію ще більш приємною, м’ясо вже вимагає до себе уваги.

Чистимо і тремо на тертушку моркву і корінь петрушки. Додаємо на сковорідку. Добре перемішуємо, додаємо приблизно 200 мл води, кидаємо шматочок гіркого перцю і тушимо під кришкою, поки м’ясо не стане м’яким.

bograch-09-1024x768-4047658

Тремо на тертушці моркву

bograch-10-1024x768-6826129

Корінь петрушки теж тремо на тертушці

bograch-11-1024x768-9581473

Додаємо до м’яса петрушку і моркву

Томатну пасту розводимо водою до континстенції соку, вливаємо рідину в сковорідку і тушимо ще приблизно 15 хвидин.

bograch-12-1024x768-8822907

Додаємо томатну пасту

Є час, щоб почистити і порізати кубиками картоплю.

bograch-13-1024x768-6776264

Нарізаємо кубиками картоплю

Переходимо плавно до фінальної частини приготування бограчу. Ставимо на вогонь казанок (або каструлю на плиту), викладаємо в нього м’ясо, картоплю і заливаємо водою (знадобиться приблизно 2 літри на 5-літровий казан).

Спробуйте також смачнющий гороховий суп з копченими ковбасками за рецептом Людмили Воропаєвої.

Додаємо спеції: як мінімум, чайну ложку каррі, перець чорний, часник сушений або свіжий (в продажі є спеціальна приправа до бограчу, але її, мабуть, можна купити тільки в Закарпатті 🙂 ), солимо, доводимо до кипіння і варимо на малому вогні до готовності.

bograch-17-1024x768-7482039

Варимо бограч на малому вогні до готовності

Поки вариться бограч, не забуваємо, що це не страва, а процес 🙂

Готовий бограч розливаємо по тарілкам і смакуємо гарячим з величезною насолодою…

bograch-18-1024x768-7266504

Смакуємо бограч гарячим

Сподіваємося, що ви обов’язково приготуєте бограч першої ліпшої нагоді на свіжому повітрі і в хорошій компанії.

Оксана Дивисенко,

ЗЕЛЕНА САДИБА.