Готуємо бограч — майстер-клас Віктора Ганущина

Якщо ви хоч раз відвідували Закарпаття, то страва бограч, рецептом якої в цій публікації поділюся, вам добре знайома. Бограч – така ж візитівка Закарпаття, як квітучі сакури – Ужгороду. Цієї весни, дякуючи івенту “Весняна гірка у весняному Ужгороді”, який щороку проводить Віктор Ганущин, садівник, фотограф і мандрівник, про якого ЗЕЛЕНА САДИБА вже писала, я любувалася ніжним цвітом сакур і смакувала найкращий у своєму житті бограч. Найкращий, бо приготований колективно в приємній компанії і в неймовірно красивому саду. Про сад Віктора Ганущина читайте тут.

Бограч

Бограч

Як виявилося, бограч – не складна у приготуванні перша страва. І приготувати її можна вдома на плиті, але найкраще смакує той бограч, який довго томився в казанку під відкритим небом. В гостях у Віктора Ганущина ми вирішили скористатися всіма благами цивілізації його будинку і зробити першу частину бограчу на плиті в кухні, але варили бограч все-таки на відкритому вогні у казанку. Бо бограч зі смаком вогню і диму – це справжній бограч!

Віктор Ганущин - мандріник, садівник, фотограф і... кухар

Віктор Ганущин – мандріник, садівник, фотограф і… кухар

Інгредієнти для приготування бограчу

  • 150 грамів копченого сала;
  • 2 великі цибулини;
  • 1 кг м’яса (на 5 літрів бограчу) – це може бути свинина чи яловичина (голяшка), а найкраще використати 3 види м’яса (один вид може бути копченими ковбасками);
  • 3 середні морквини;
  • 3 середні корені петрушки;
  • 700 грамів картоплі;
  • Томатна паста – приблизно 70 гр;
  • Мадярська паприка, каррі, гіркий перець, сіль.

Як бачите, ніяких особливих продуктів для приготування бограчу не потрібно. Але, щоб страва вийшла по-справжньому смачна і незабутня, варто додати ще кілька обов’язкових інгредієнтів:

  • хороша компанія;
  • свіже повітря;
  • зорі і небо;
  • два рази “по п’ятдесят” :)… бо бограч – це, як каже Віктор, процес…
За нашим процесом приготування бограчу спостерігав молодий місяць...

За нашим процесом приготування бограчу спостерігав молодий місяць…

Бограч – покроковий рецепт приготування з фото

Починаємо готувати бограч з того, що дрібно шинкуємо копчене сало, попередньо знявши з нього шкірку. Вона нам пригодиться для навару.

Дрібно ріжемо сало на шматочки

Дрібно ріжемо сало на шматочки

Кидаємо на сковорідку шкірки і малу частину подрібненого сала, чекаємо, поки сковорідка добре нагріється і змаститься жиром. Тоді додаємо все сало і смажимо, помішуючи, щоб не згоріло.

Смажимо сало для бограчу

Викладаємо на сковорідку трішки сала і шкірки для розтопки

Смажимо сало

Додаємо все сало і смажимо, поки добре не розтопиться

Поки смажиться сало, дрібно шинкуємо цибулю. І коли сало добре розтопиться, додаємо і її на сковорідку. Смажимо до готовності і додаємо столову ложку мадярської паприки. Тушимо ще 2 хвилини.

Справжню мадярську паприку ми купили на базарі в Ужгороді, але підійде, я думаю, і звичайна червона паприка, яка є в кожному супермаркеті.

Додаємо цибулю і паприку

Додаємо цибулю і паприку

Поки хтось один в компанії смажить цибулю, інший вже нарізав невеликими шматочками м’ясо (ми використали лише один вид – свинину, але, як на мене, смак і без інших двох видів м’яса був неперевершений).

Нарізаємо свинину шматочками

Нарізаємо свинину шматочками

Кидаємо м’ясо на сковорідку до сала і цибулі і тушимо нашу заготовку для бограчу з півгодини під закритою кришкою на невеликому вогні.

Додаємо м'ясо і тушимо півгодини

Додаємо м’ясо і тушимо півгодини

Саме час для перших “по-п’ятдесят”… Бо бограч – це не страва, це процес 🙂

Ну... За бограч!

Ну… За бограч!

І поки міцна настоянка робить приємну компанію ще більш приємною, м’ясо вже вимагає до себе уваги.

Чистимо і тремо на тертушку моркву і корінь петрушки. Додаємо на сковорідку. Добре перемішуємо, додаємо приблизно 200 мл води, кидаємо шматочок гіркого перцю і тушимо під кришкою, поки м’ясо не стане м’яким.

Тремо на тертушку моркву

Тремо на тертушці моркву

Корінь петрушки теж тремо на тертушці

Корінь петрушки теж тремо на тертушці

Додаємо до м'яса корінь петрушки і моркву, заливаємо водою і тушимо під кришкою

Додаємо до м’яса петрушку і моркву

Томатну пасту розводимо водою до континстенції соку, вливаємо рідину в сковорідку і тушимо ще приблизно 15 хвидин.

Додаємо томатну пасту

Додаємо томатну пасту

Є час, щоб почистити і порізати кубиками картоплю.

Нарізаємо кубиками картоплю

Нарізаємо кубиками картоплю

Переходимо плавно до фінальної частини приготування бограчу. Ставимо на вогонь казанок (або каструлю на плиту), викладаємо в нього м’ясо, картоплю і заливаємо водою (знадобиться приблизно 2 літри на 5-літровий казан).

Додаємо спеції: як мінімум, чайну ложку каррі, перець чорний, часник сушений або свіжий (в продажі є спеціальна приправа до бограчу, але її, мабуть, можна купити тільки в Закарпатті 🙂 ), солимо, доводимо до кипіння і варимо на малому вогні до готовності.

Варимо бограч на малому вогні до готовності

Варимо бограч на малому вогні до готовності

Поки вариться бограч, не забуваємо, що це не страва, а процес 🙂

Готовий бограч розливаємо по тарілкам і смакуємо гарячим з величезною насолодою…

Смакуємо бограч гарячим

Смакуємо бограч гарячим

Сподіваємося, що ви обов’язково приготуєте бограч першої ліпшої нагоді на свіжому повітрі і в хорошій компанії. І запрошуємо вас наступної весни на “Весняну гірку у весняному Ужгороді”, буде не тільки смачно, а й дуже красиво!

Оксана Дивисенко,

ЗЕЛЕНА САДИБА.

Tagged . Bookmark the permalink.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *