Гарбузовий суп – швидко, корисно, смачно

В моїй сім’ї гарбузовий суп-пюре  готується, як мінімум, раз на тиждень. По-перше, продукти, які необхідні для його приготування – завжди під рукою. По-друге, він не вимагає ніякого клопоту. По-третє, готується дуже  швидко. Ну, і головне – гарбузовий суп, рецепт якого я використовую, це корисна страва і для здорових, і для хворих, і для малих, і для старих. Пропоную і вам ввести у своє меню такий супчик. Як на мене, він дуже смачний і в моно-варіанті, але, за бажанням, його можна подавати з грибами, куркою, сухарями, сиром… Загалом, гарбузовий суп-пюре залишає багато простору для фантазії.

garbuzovij-sup-01-1024x768-9846886

Гарбузовий суп – швидко, корисно, смачно

У цій страві найбільше мене тішить те, що її можна готувати у будь-яку пору року. При цьому гарбузовий суп не втрачає своєї користі від того, що для його приготування використовується заморожений гарбуз. При правильній заморозці гарбуз не втрачає своїх поживних і корисних властивостей. То ж якщо ви маєте заморожений гарбуз (вже почищений і порізаний на шматочки), гарбузовий суп-пюре готується ще швидше і простіше. Навесні, коли свіжих овочів і фруктів обмаль, такий супчик врятує від нестачі необхідних вітамінів та мікроелементів.

Читайте також рецепт найсмачнішої гарбузової каші.

Гарбузовий суп-пюре – рецепт приготування

Для приготування гарбузового супу нам знадобиться:

  • гарбуз – 300 г;
  • картопля – 200 -250 г;
  • невелика цибулина – 50-70 г;
  • оливкова олія – 2 ст. ложки;
  • сіль, перець, часник, зелень – собі до смаку.

Готувати гарбузовий суп можна і в звичайній каструлі, і в мультиварці. Я використовую останній варіант, бо так простіше. Але і в каструлі з товстим дном гарбузовий суп-пюре вийде смачним.

Цибулю нарізаємо дрібними шматочками і відправляємо в мультиварку, в чашу якої попередньо влили олію. Олію я рекомендую брати саме оливкову. Тоді суп з гарбуза виходить дуже ніжним, я б сказала, не пюре, а крем-суп. Але і будь-яку іншу рослинну олію можна використовувати. Я пробувала готувати на соняшниковій – теж непогано.

Зауважу тільки одне, не вживайте рафіновану олію. Раджу, взагалі, про неї забути. Вона не несе ніякої користі організму людини. Це чистий жир, в якому від самої рослини вже нічого не залишилося.

Цибулю нарізаємо дрібними шматочками і відправляємо в мультиварку

Цибулю нарізаємо дрібними шматочками і відправляємо в мультиварку

Поки цибуля підсмажується в мультиварці на режимі «випічка» чи в каструлі на невеликому вогні, чистимо картоплю і гарбуз. Ріжемо невеличкими шматками. Коли цибуля зарум’янилася, кидаємо овочі в чашу. Перемішуємо і хвилин десять підсмажуємо. За цей час доведеться ще пару разів перемішати, щоб не підгоріло, особливо, якщо готуєте в каструлі.

Коли цибуля зарум’янилася, кидаємо картоплю і гарбуз в чашу

Коли цибуля зарум’янилася, кидаємо картоплю і гарбуз в чашу

Потім – заливаємо овочі водою, щоб повністю в неї занурилися. Варимо їх до майже готовності. Як правило, це триває ще хвилин 10. Пробуємо виделкою: якщо трохи твердуваті, але повністю проколюються – саме те, що треба.

Варимо овочі до майже готовності

Варимо овочі до майже готовності

Збиваємо відварені овочі блендером або будь-яким іншим пристроєм для подрібнювання.

Збиваємо відварені овочі блендером або будь-яким іншим пристроєм для подрібнювання

Збиваємо відварені овочі блендером або будь-яким іншим пристроєм для подрібнювання

Повертаємо пюре в чашу мультиварки чи каструлю. Солимо, додаємо перець, часник чи інші улюблені спеції та приправи. Я, крім перцю і часнику, додаю до гарбузового супу сушений базилік (гарно смакує також суміш прованські трави, які можна виростити на городі). Знову доводимо до кипіння, і наш гарбузовий суп-пюре готовий. За консистенцією  він в міру густий, схожий на сметанний крем. Можна зробити наш суп-пюре більш рідким, доливши до нього кип’яченої води.

Це дуже легка і дієтична страва. Щоб додати їй поживності, окремо в сковорідці підсмажую шампіньйони. Щоб вони підсмажилися, а не зварилися у власному сокові, треба смажити їх на гарячій сковорідці, трохи змащеній олією, а солити – по готовності. До речі, з шампіньйоні можна приготувати смачнющий грибний крем-суп.

Для гарбузового супу у мене завжди напоготові сухарі з пшеничного домашнього хліба, або гарбузові булочки. Можете, замість, грибів, додати шматочки обсмаженого курячого філе, а можете, взагалі, нічого не додавати. Особливо, якщо хочете схуднути. Багато господинь, знаю, додають до гарбузового супу плавлений сирок або вершки, твердий сир чи молоко. Але ми полюбляємо абсолютно вегетаріанський варіант. Це набагато корисніше.  Так само як і окрошку на буряку або червоний борщ — без м’яса.

Але млинці з гарбуза (з молоком і яйцями) ми теж любимо. Бо дуже вже смачні!

Готуйте з задоволенням. Свої секрети приготування цієї страви пишіть в коментарях. А якщо вам сподобався гарбузовий суп, рецепт якого щойно прочитали, поділіться ним з друзями в соціальних мережах. Хай їм теж смакує!

Будьте здорові!

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.

Сохранить

Сохранить

Сохранить