Чізкейк з полуницею в духовці — простий, але ідеальний

Рецептів чізкейку настільки багато, що, маючи бажання приготувати цей сирний десерт, можна розгубитися. Оскільки чізкейк – мій улюблений десерт, я перепробувала масу різних варіацій у пошуках ідеальної методики приготування. Якщо ви порівняєте різні рецепти чізкейків, то побачите, що інгредієнти приблизно однакові, головний секрет – в деталях. І сьогодні я хочу поділитися з вами набутим досвідом та рецептом мого улюбленого, а головне – простого і смачного чізкейка.

Чізкейк з полуницею в духовці — простий і ідеальний

Чізкейк з полуницею в духовці — простий і ідеальний

Інгредієнти для чізкейку з полуницею в духовці

Нам потрібно буде приготувати три шари чізкейку: основу, саму сирну начинку та топінг (те, чим прикрасимо зверху).

Інгредієнти для основи

  • борошно – 200 грамів;
  • масло – 120 грамів;
  • цукор – 2 ст. л.

Інгредієнти для начинки

  • сир м’який (або сир “Маскарпоне”, “Філадельфія”) – 1 кг;
  • цукор – 300 грамів;
  • сметана (або грецький йогурт) – 150 мл;
  • яйця – 3 шт;
  • ванільний цукор – 10 грамів.

Усі інгредієнти варто завчасно дістати з холодильника. Вони повинні бути кімнатної температури, щоб при змішуванні не з’явились грудочки через перепад температур.

Інгредієнти для топінгу

  • чорниця;
  • полуниця;
  • полуничне желе 90 грамів.

Спосіб приготування чізкейку з полуницею в духовці

Спочатку нам потрібно добре змішати руками усі інгредієнти для основи. Масло можна або трохи розтопити, або взяти охолоджене, це ніяк не вплине на смак. Головне, щоб вам було зручно його змішувати з борошном та цукром. Я, зазвичай, не витрачаю час та те, щоб його розтопити, а завчасно виймаю з холодильника. І приступаю до роботи, коли масло – кімнатної температури.

Коли маса набуде однорідної консистенції – тісто має легко ліпитися, як пластилін, викладаємо його у форму на пергаментний папір. Виліплюємо по колу невисокий бортик. Лишаємо на столі, поки готуватимемо начинку.

Як альтернативний варіант, можна приготувати основу для чізкейка з печива. Для цього беремо пачку самого звичайного квадратного печива “До чаю”, додаємо 100 г масла і 1 ст. ложку цукру. Розтираємо все у дрібні крихти. Хоч печиво солодке саме по собі, все ж варто додати ложку цукру, завдяки цьому тісто-основа буде ніби хрумке.

Оскільки знаю цей неймовірний смак, пропоную рецепт одразу на 1 кг домашнього сиру. Якщо ви не такі солодкоїжки, можете взяти менше, скоротивши, відповідно, кількість інших інгредієнтів.

Замість домашнього сиру можна використовувати “Філадельфію” чи “Маскарпоне”, як це роблять, зазвичай, у ресторанах. Це доволі дорогі сири, які не всі собі можуть дозволити використовувати для випічки. Тому у наступній статті я з вами поділюся, як можна швидко, легко та недорого приготувати домашню “Філадельфію”, яку ви не зможете відрізнити від магазинної!

У великій тарілці добре перемішуємо творог, цукор, сметану (можна додати грецький йогурт або домашній йогурт), яйця і ванілін. Усе можна додавати одночасно, не потрібно робити це поступово. Збиваємо інгредієнти міксером або блендером на низькій швидкості. Тут не діє принцип «чим більше – тим краще» (щоб чізкейк не перенаситився повітрям і не потріскав).

Взбиваємо інгредієнти для начинки чізкейка на повільній швидкості

Взбиваємо інгредієнти для начинки чізкейка на повільній швидкості

Готову суміш виливаємо на основу в формі.

Виливаємо взбитий творог на основу

Виливаємо взбитий творог на основу

Чізкейк запікається в духовці приблизно 1 годину при температурі 180 градусів. Цей час підходить для мого чізкейку, оскільки розрахований на 1 кг творогу. Якщо ви вирішили спекти менший десерт, запікайте його хвилин 50. Середина має бути наче жива, як желе, вона може тріснути, це нормально, головне – щоб не була дуже застигла. Бо тоді вийде не ніжний чізкейк, а звичайний збитий сирник.

Секрет ніжного повітряного чізкейка криється ще в одному простому прийомі – в духовку під форму варто поставити невелику ємність з водою.

Посудина з водою у духовці зробить чізкейк ніжнішим

Посудина з водою у духовці зробить чізкейк ніжнішим

Не виймайте свій пиріг одразу з духовки, дайте йому постояти приблизно 30 хв з повністю відкритими дверцятами.

Після цього необхідно дочекатися, поки чізкейк охолоне при кімнатній температурі, щоб приступити до прикрашання.

Охолоджуємо чізкейк перед тим як прикрашати його

Охолоджуємо чізкейк перед тим як прикрашати його

Є різні варіанти, як прикрасити чізкейк. Я пропоную скористатися сезоном ягід і побалувати себе чізкейком з полуницею і чорницею.

Потрібно попередньо помити ягоди, просушити їх паперовими рушниками. Полуниці розрізаємо: маленькі ягоди навпіл, великі – смужками на три частини. Далі, як вам підкаже ваша фантазія та смак: можете викладати серця, квіти, мордочки тваринок, зізнання у почуттях тощо. У мене вийшло таке поєднання ягід.

Прикрашаємо чізкейк полуницями та чорницями

Прикрашаємо чізкейк полуницями та чорницями

Що ж робити, коли не сезон свіжих ягід, а на стіл хочеться поставити красивий десерт? Є кілька рішень:

  • подбайте про те, щоб заморозити ягоди, які можна буде використовувати у випічці цілий рік. Як зробити це правильно, читайте у нашій статті Запасаємось вітамінами на зиму — як правильно заморозити ягоди і фрукти.

  • можна підготувати поливку для чізкейка зі сметани з цукром. Змішуємо 250 г сметани і 30 г цукру і додаємо на 45-тій хвилині випікання чізкейку. Решту 15 хвилин нехай запікається зі сметанною поливкою. Це також дуже смачно.

  • Ще один варіант, який я люблю використовувати – це зробити трохи більше тіста для основи. Наприклад, взяти 300 г борошна, 180 г масла і 3 ст. л. цукру. Відділити 2/3 отриманого тіста для основи. До 1/3 тіста, що лишилась, додаємо ще 50 г борошна. Має вийти дрібна крихта. Нею можна посипати сирну начинку зверху. Виходить хрусткий чізкейк, закритий тістом зверху.

  • Можна прикрашати чізкейк різними сезонними фруктами. Хочу попередити, щоб ви не додавали ківі, тому що він починає гірчити у чізкейку.

Далі розчиняємо пачку желе у гарячій воді, даємо трохи схолоти та заливаємо чізкейк зверху. У мене упаковка на 90 г, виробник рекомендує розбавляти у 400 мл окропу. Я раджу взяти трішки менше води (десь 300-350 мл), щоб наш верхній шар краще застиг і не так швидко танув на столі.

Прикрашаємо чізкейк, заливаючи зверху желе

Прикрашаємо чізкейк, заливаючи зверху желе

Повільно заливайте желе зверху. Якось я виклала чоловіку серце з полуниць, линула 300 мл желе, і мої полуниці відправилися у вільне плавання по поверхні чізкейка. Замість романтичної картини, коханий отримав незрозумілу абстракцію. Тому лийте повільно, акуратно, набираючи желе ложкою і рівномірно його розподіляючи.

Якщо ви випікаєте у роз’ємній формі, будьте обережні, щоб желе не просочилося через щілини у місцях стиків. Мала неприємний досвід, довго відмивала липку кухню. Тому перед тим як заливати зверху желе, або переконайтеся, що пергаментний папір повністю закриває усе дно і не дасть желе просочитися, або все ж перестрахуйтеся і обмотайте зовнішню поверхню форми фольгою. Або просто поставте її на деко. Якщо щось проллється, зможете потім просто помити підставку.

Після цього ставимо наш пиріг на кілька годин у холодильник до повного застигання.

Вийшов такий вітамінний чізкейк. Щоб чізкейк гарно різався, не приклеюючись до ножа, намочіть цей столовий прибор перед використанням.

Щоб чізкейк гарно різався, не приклеюючись до ножа, намочіть цей столовий прибор перед використанням

Щоб чізкейк гарно різався, не приклеюючись до ножа, намочіть цей столовий прибор перед використанням

Сподіваємося, ви знайдете для себе оптимальний варіант приготування цього ніжного солодкого десерту. Діліться фотографіями та відгуками. Якщо виникнуть питання – пишіть, розберемо незрозумілі моменти чи допущені помилки в приготуванні чізкейку з ягодами.

Смачного! 🙂

Галина Константинович,

ЗЕЛЕНА САДИБА.

Tagged , . Bookmark the permalink.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *