Борщова заправка на зиму – рецепт Людмили Воропаєвої

Борщава заправка – необхідна в кожному господарстві заготовка на зиму. Бо це найпростіший спосіб приготувати червоний борщ смачним і начиченого бурякового кольору. Якось в групі «Веранда», що на Фейсбук, ми обговорювали те, хто і як любить готувати український борщ. Виявилося, що варіантів приготування цієї класичної для української кухні страви десятки, якщо не сотні! З цього приводу на ЗЕЛЕНІЙ САДИБІ навіть з’явився окремий матеріал «Який червоний борщ – справжній український?» Тоді Людмила Воропаєва сказала, що любить готувати борщ з власної борщової заправки. І в цій публікації ми поділимося її рецептом.

Борщова заправка на зиму – рецепт Людмили Воропаєвої

Борщова заправка на зиму – рецепт Людмили Воропаєвої

Інгредієнти для борщової заправки

Щоб приготувати смачну заправку до борщу нам знадоблять наступні продукти:

  • Буряк – 1,5 кг;
  • Цибуля – 400 гр;
  • Морква – 400 гр;
  • Солодкий перець – 2 шт.;
  • Часник – 1 головка;
  • Томатний сік – 1 літр;
  • Томатна паста – 1 ст.ложка;
  • Олія – 150 мл;
  • Сіль, спеції – за смаком.

Інгредієнти для борщової заправки

Інгредієнти для борщової заправки

Як бачите, борщова заправка від Людмили Воропаєвої готується без використання оцту. Роль консерванту тут відіграє томатний сік. Людмила робить його зі свіжих помідорів, змелених блендером і перетертих через сито (щоб позбавитися залишків насіння і шкірки). Можна використати томатний сік, що залишився з минулого сезону.

Заправка до борщу, рецепт якої ви прочитаєте нижче – це ще й хороший спосіб зберегти на зиму овочі, якщо немає хороших умов для їх тривалого зберігання у свіжому вигляді.

Борщова заправка – спосіб приготування

Овочі ріжемо зручним і звичним для вас способом. Людмила використовує спеціальну шинковку.

Овочі ріжемо зручним і звичним для вас способом

Овочі ріжемо зручним і звичним для вас способом

Олію нагріваємо в каструлі з товстим дном і обсмажуємо в ній буряк 5 хвилин. Додаємо моркву і також смажимо, помішуючи, 5 хвилин. Далі – цибуля, яка також обсмажується 5 хвилин разом з іншими овочами. За нею – болгарський перець теж на 5 хв. Потім – черга часнику.

Обсмажуємо овочі в каструлі

Обсмажуємо овочі в каструлі

З часником обсмажуємо овочі ще дві-три хвилини і додаємо томатний сік, сіль, томатну пасту. Тушимо все це 5 хвилин і кладемо улюблені спеції (можете взяти ті, які ви, зазвичай, використовуєте при приготуванні борщу: перець чорний і духмяний, лавровий лист, базилік і ін.). Пробуємо, регулюємо смак на власний розсуд.

Після додавання спецій тушимо борщову заправку на зиму ще 10 хвилин, розкладаємо гарячою по чистим стерильним баночкам і закриваємо кришками. Весь процес приготування забирає приблизно 35 хвилин.

«Самое главное в этом рецепте заправки – не упустить момент и вовремя добавить  томатный сок к овощам. Это нужно сделать до того момента, как свекла начнет терять цвет» – наголошує Людмила.

Борщова заправка на зиму готова!

Борщова заправка на зиму готова!

В останній момент приготування борщової заправки можете додати свіжу зелень на свій смак. До речі, часник, якщо ви його не використовуєте, зазвичай, при приготуванні борщу, можете не класти. Як і всі кулінарні доробки Людмили Воропаєвої, цей рецепт заправки до борщу залишає багато простору для творчості.

Не бійтеся експериментувати і шукайте свій улюблений смак українського борщу!

Рецепт і фото Людмили Воропаєвої,

Спеціально для ЗЕЛЕНОЇ САДИБИ.

Tagged , . Bookmark the permalink.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *