Білоруський холодник з буряка — вгамує апетит в спеку

Влітку хочеться чогось освіжаючого, легкого та поживного одночасно. Спека… Холодник з буряка цілком відповідає цим вимогам. За цим білоруським рецептом холодний суп у нашій родині готують вже 4 покоління, хоча, звичайно, деякі зміни до рецепту були внесені.

Білоруський холодник з буряка

Білоруський холодник з буряка

Інгредієнти для білоруського холодника

  • Буряк — 400 г;
  • Морква — 1 середня;
  • Картопля молода — 400 г;
  • Сметана — 150 г;
  • Лимон — 1 шт.;
  • Яйця — 5 шт.;
  • Сіль, зелень, спеції, гірчиця — за смаком;
  • Свіжий огірок — 3 шт.

Рецепт розрахований на 4 літри води.

Інгредієнти для білоруського холодника

Інгредієнти для білоруського холодника

Спосіб приготування білоруського холодника

Буряк та моркву добре миємо та не очищаючи відварюємо у підсоленій воді. Яйця так само відварюємо та залишаємо всі продукти охолоджуватися.

Молоду картоплю чистимо, нарізаємо на шматочки та відварюємо до готовності.

Відварені овочі та яйця дрібно нарізаємо та відправляємо у каструлю до картоплі. Додаємо сіль та сік лимону. На цьому етапі ставимо холодник з буряка у холодильник, нехай настоюється та охолоджується.

Овочі та яйця дрібно нарізаємо та відправляємо у каструлю. Додаємо сіль та сік лимона

Овочі та яйця дрібно нарізаємо та відправляємо у каструлю. Додаємо сіль та сік лимона

Для того щоб колір холодника був насичено яскравим, раніше додавали лимонну кислоту. Дістати лимон в ту пору було нереально. Зараз, за бажання, можна використовувати і просто лимонний сік.

Порційно у кожну тарілку додаємо дрібно порізану зелень, огірок та нежирну сметану. Тепер можна замінити її і на йогурт без добавок. Я люблю додавати для гостроти гірчицю  та чорний мелений перець. Прикрасьте також ваш холодник великим шматочком відвареного яйця. А ще краще використовувати для цих цілей половинку перепелиного.

Холодник готовий!

Холодник готовий!

Наш білоруський холодник з буряка готовий. У спекотний літній день він стане повноцінним обідом або легкою вечерею.

Якщо полюбляєте влітку готувати холодні супи, приготуйте ще такий варіант холодника з буряка. Він  готується з м’ясом, тому може більше сподобається м’ясоїдам.

Спробуйте також ще один літній рецепт першої страви «Суп-пюре зі шпинату і стрілками часнику».

Смачного!

Людмила Воропаєва,

ЗЕЛЕНА САДИБА.

Tagged , . Bookmark the permalink.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *