Яєчна шкаралупа — ваш незамінний помічник в саду і на городі

Все частіше садівники і городники при вирощуванні овочів і фруктів шукають заміну мінеральним добривам. Складна екологія і алергічні захворювання, що почастішали, змушують власників присадибних ділянок використовувати природні способи підвищення родючості ґрунту. І дійсно, природа сама здатна подбати про себе, а тому має цілий арсенал засобів, які при вмілому застосуванні підвищать врожай і поліпшать смак плодів. Найцінніше джерело необхідних для родючості елементів — яєчна шкаралупа. Про те, в чому її користь, а також про способи застосування яєчної шкаралупи в саду і на грядках і піде мова в цій статті.

Яєчна шкаралупа — ваш незамінний помічник в саду і на городі

Яєчна шкаралупа — ваш незамінний помічник в саду і на городі

Зміст:

Яєчна шкаралупа — хімічний склад

Основний хімічний елемент яєчної шкаралупи — карбонат кальцію. Основний, але не єдиний. Крім кальцію, в шкаралупі містяться різні органічні речовини, фосфор, фтор, мідь, залізо і багато інших елементів (всього 27).

Дуже часто шкаралупу використовують як джерело натурального кальцію. І не дарма, адже ця речовина пройшла синтез в організмі птиці, в результаті чого і маємо на виході неорганічний кальцій. Тому використання яєчної шкаралупи як джерела кальцію, набагато краще, ніж крейди.

Підготовка яєчної шкаралупи для використання в саду і на городі

Для використання як добрива найкраще підійде шкаралупа від яєць свійської птиці. У курей, вирощених на волі і які отримують не тільки повноцінне харчування, а й сонячні ванни, яйця, а отже і шкаралупа, мають повний набір поживних елементів.

Шкаралупа яєць фабричних курей хоч і буде трохи біднішою, але теж цілком згодиться для використання на грядках. Також краще шкаралупа від сирих яєць, адже під час варіння частина цінних речовин розпадається. І ще один нюанс — коричнева шкаралупа за вмістом мікроелементів трохи багатша, ніж біла.

Шкаралупу перед застосуванням потрібно промити і просушити. Особливо це стосується сирих яєць, причому, промиваючи, потрібно видалити внутрішню плівку. Для просушування не обов’язково використовувати нагрівальні прилади — протягом тижня шкаралупа гарно висохне при звичайній кімнатній температурі.

Щоб використовувати яєчну шкаралупу як добриво, необхідно перетворити її в порошок. Чим дрібніше вийде змолоти шкарлупу, тим краще —  тільки в такому вигляді вона швидше віддасть ґрунтові всі свої корисні властивості. Подрібнювати шкаралупу можна різними способами — у ступці, блендері, м’ясорубці, кавомолці або за допомогою качалки, прокачуючи шкарлупки між двома шарами клейонки. Отриманий дрібний порошок до використання краще зберігати в скляній банці з щільною кришкою.

Щоб використовувати яєчну шкаралупу як добриво, необхідно перетворити її в порошок

Щоб використовувати яєчну шкаралупу як добриво, необхідно перетворити її в порошок

Використання яєчної шкаралупи на дачі

Яєчну шкаралупу у вигляді порошку вносять у лунки при висадці розсади у ґрунт. У підготовлену лунку висипають жменю яєчної шкаралупи, розпорошуючи по стінках. Дуже добре реагують на таку «заправку» помідори та болгарський перець. При дефіциті кальцію багато сортів цих рослин схильні хворіти на вершинну гниль.

Оцінять додавання яєчної шкаралупи у ґрунт й всі види капусти, баклажани і диня. При посіві цибулі, шпинату, салату і буряка порошком посипають борозенки на грядках.

Не всі городні культури люблять лужний ґрунт, а оскільки яєчна шкаралупа, подібно крейді, розкислює ґрунт, то не варто вносити порошок під бобові, суницю, огірки, кабачки та інші гарбузові.

Шкаралупа у боротьбі зі шкідниками і хворобами

Яєчна шкаралупа не тільки збагачує ґрунт корисними елементами, але й допомагає у боротьбі зі шкідниками і хворобами. Порошок зі шкаралупи, внесений при посадці капусти, запобігає появі такої неприємної хвороби, як кіла.

Досвідчені городники використовують крупномолоту шкаралупу в боротьбі зі слимаками. Для цього порошок з великими фракціями змішують з деревною золою 1/1 і посипають міжряддя. Це стає непереборною перешкодою не тільки для слимаків, але й для інших ґрунтових шкідників.

При пікіровці розсади досвідчені городники опудрюють сіянці порошком зі шкаралупи. Така процедура оберігає рослини від появи чорної ніжки.

Великі шматочки шкаралупи, укладені в лунку при посадці, служать захистом рослин від капустянки та кротів.

Інші способи використання яєчної шкаралупи для здоров’я рослин

Настій з яєчної шкаралупи для підгодівлі розсади та кімнатних рослин

Для підгодівлі розсади та кімнатних рослин часто використовують настій з яєчної шкаралупи. Для приготування рідкого підживлення 5 ст. ложок порошку з яєчної шкаралупи заливають 1 л окропу. Суміш охолоджують і настоюють в темному місці 5 днів, періодично струшуючи ємність. В процесі настоювання може з’явитися неприємний запах сірководню, але тут вже нічого не поробиш — яйця вони такі.

Отриманим настоєм можна поливати розсаду овочів, квітів та кімнатних рослин. Підживлення проводять 1 раз на місяць, чергуючи з іншими видами добрив.

Дренаж з яєчної шкаралупи

Квітникарі-любителі використовують яєчну шкаралупу, як дренаж. Для цього при посадці або пересадці кімнатних рослин на дно горщика вкладають шар яєчної шкаралупи. Для цих цілей шкаралупу не подрібнюють, а просто ламають на великі фракції, розміром 1,5-2 см.

Яєчну шкаралупу можна з успіхом використовувати для вирощування розсади

Яєчну шкаралупу можна з успіхом використовувати для вирощування розсади

Ємності для розсади

Останнім часом багато хто використовує шкаралупу від яєць для вирощування розсади. Щоб вийшли стаканчики, сирі яйця не розбивають навпіл, а акуратно знімають частину шкаралупи з їх кінчика, у вигляді кришечки. Яйце виливають, а шкаралупу промивають і висушують. Висушені шкарлупки встановлюють в контейнер і наповнюють ґрунтом, в який і проводять посів.

Шкаралупа зручна для подальшого використання — підрісшу розсаду можна висаджувати в горщики або у відкритий ґрунт разом зі шкаралупою. Досить її лише трохи пом’яти, щоб коріння могло зростати без зайвих перешкод.

Про інші не традиційні ємності для росади читайте в статті Про незвичайні способи вирощування розсади.

Розкислення ґрунту яєчною шкаралупою

Для розкислення та удобрення ґрунту 1 раз в 2-3 роки (залежить від кислотності ґрунту) порошок з яєчної шкаралупи розсипають по грядках під осіннє перекопування з розрахунку 1 склянка на 1 м². Процес вивільнення поживних речовин — справа не швидка, тому такі процедури проводять заздалегідь.

Методи розкислення ґрунту дивіться в матеріалі «Як розкислити ґрунт? 4 простих способи»

Поліпшення структури ґрунту

Порошок грубого помолу, крім підвищення родючості, поліпшить структуру ґрунту. Оскільки процес розкладання шкаралупи тривалий, то її ефект, як розпушувача ґрунту, буде діяти кілька років.

Інші способи покращення грунту дівіться в статті Як покращити якість грунту – 5 екологічних методів.

Приготування компосту

Для збагачення компосту товчену шкаралупу закладають в компостні купи.

Дорогі читачі! Яєчна шкаралупа — наш незамінний і безкоштовний помічник на ділянці. Заготовити її нескладно, а користі вона принесе чимало. Добриво, розпушувач ґрунту, засіб для боротьби зі шкідниками — основні способи застосування шкаралупи. Якщо ви використовуєте її для підвищення родючості ґрунту, поділіться своїм досвідом у коментарях до статті.

Галина Мар’їна,

Ботанічка.

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *