Прищипування огірків, або Як в рази збільшити врожай огірочків

Огірок — одна з найулюбленіших городніх культур наших городників. Однак не всім і не завжди вдається отримати дійсно хороший врожай. І хоч вирощування огірків вимагає регулярної уваги і турботи, є невеликий секрет, який дозволить в рази підвищити їх врожайність. Йдеться про прищипування огірків. Для чого, як і коли прищипувати огірки, розповімо в статті.

Прищипування огірків, або Як в рази збільшити врожай огірочків

Прищипування огірків, або Як в рази збільшити врожай огірочків

Зміст:

Навіщо прищипувати огірки

Огірки — теплолюбні рослини, тому для їх повноцінного зростання необхідні тепло, сонячне світло і повітря. Не забуваємо також про полив та підживлення. При цьому важливим моментом агротехніки огірків є їх формування, або тип зростання.

Існує два варіанти вирощування огірків:

  • коли рослина стелиться по землі;
  • коли рослину підв’язують, і вона росте вертикально вгору.

Другий спосіб ефективніший, він дозволяє отримати більший врожай, огірки — гарної форми, без прим’ятих жовтих бочків в місцях стикання із землею. Про нього і поговоримо.

Найкраще для вертикального вирощування обирати сорти і гібриди огірків з обмеженим ростом бічних пагонів. Якщо подобається якийсь певний сорт з бічними пагонами, тоді доведеться більше попрацювати над його формуванням.

Від гіллястості куща залежить відстань між саджанцями огірків.

Ось кілька гарних, перевірених гібридів огірків для максимального врожаю при вертикальному вирощуванні: «Герман F1», «Моніс F1», «Імпресса F1», «Марінда F1», «Фурор F1».

.Читайте також наш матеріал 9 незамінних гібридів огірків, які я раджу вирощувати всім.

На початку літа огірки вже підросли і можна зайнятися їх підв'язкою та формуванням, а відповідно — прищипуванням

На початку літа огірки вже підросли і можна зайнятися їх підв’язкою та формуванням, а відповідно — прищипуванням

Переваги прищипування огірків

Одна з головних проблем при вирощуванні огірків — їх загущеність через бічні пагони. Здавалося б, що в цьому поганого: більше пагонів — більше місця для зав’язі, більше огірків. Але все якраз навпаки.

Через велику загущеність рослина втрачає сили, не провітрюється, плоди не отримують достатньо сонячного світла, що призводить до низької врожайності та хвороб.

Щоб уникнути загущеності огірків і використовують такий агротехнічний прийом, як прищипування. Крім того, це можливість сформувати рослину для отримання більшого врожаю і поліпшення якості плодів.

Основні переваги прищипування огірків:

  • раннє прищипування сприяє розвитку кореневої системи.
  • при прищипуванні відростків і видаленні пожовклих листів у нижній частині стебла, рослина надалі добре провітрюється, що перешкоджає утворенню прикореневої гнилі та хвороб.
  • Прищипування допомагає рослині зберігати сили для подальшого зростання і утворення більшої кількості плодів.
  • Активніше подається сік наверх, огірки дозрівають швидше.
  • При загущенні куща огірки починають жовтіти, прищипування дозволяє цього уникнути.
  • При правильному формуванні стебел рослина добре провітрюється та отримує достатньо світла.
  • Формування куща дозволить посадити на одній і тій самій площі більше рослин, що дає можливість зібрати більший врожай огірків.

Читайте також нашу статтю 5 органічних підкормок при вирощуванні огірків.

Коли починати прищипувати огірки

Навесні ми посіяли або посадили наші огірки — насіння або розсаду. Розсаду не слід перетримувати в тепличних умовах, так для рослини менше стресу при пересадці у ґрунт. Достатньо появи 1-2 справжніх листків.

Після висадки розсади треба замульчувати землю, щоб зберігати у ній вологу і уникнути появи бур’янів. На перших порах, в залежності від ґрунту, огірки поливають щодня. При пересиханні ґрунту, нестачі вологи листя огірків помітно темніє, краї листків загострюються.

На початку літа рослини вже підросли і можна зайнятися їх підв’язкою та формуванням, а відповідно — прищипуванням.

Прищипуючи, зав'язі, що з'явилися, і бічні пагони огірків видаляємо на висоті 30-40 см від землі

Прищипуючи, зав’язі, що з’явилися, і бічні пагони огірків видаляємо на висоті 30-40 см від землі

Як прищипувати огірки

Коли рослини трохи підросли, на них зав’язуються плоди, а в пазухах листків з’являються пагони.

Зав’язі, що з’явилися, та бічні пагони видаляємо на висоті 30-40 см від землі, листя залишаємо. Видаляти (прищипувати) потрібно відразу, не чекати поки пагони витягнуться. Шкода видаляти перші огірочки, хочеться якнайшвидше отримати врожай, але це окупиться пізніше.

Річ у тому, що на початку росту коренева система в огірка дуже поверхнева. Якщо залишити перші пагони і зав’язі, то замість зміцнення кореневої системи, особливо якщо ґрунт щільний, рослина витрачає сили на витягування стебел. При цьому нерозвинена коренева система не може в достатній мірі забезпечити огірок жиавленням і водою.

На наступному етапі зростання в пазухах 3-5 листків залишаємо зав’язі, а бічні пагони прищипуємо. Це приблизно наступні 30-40 см. Огірки на основному стеблі залишаємо.

Вище також залишаємо зав’язі, а пагони прищипуємо після утворення на них першого листка.

При подальшому зростанні огірків на кожному ярусі з 3-5 листків по висоті на пагонах залишаємо вже по 2 листи і зав’язі, вище — по 3 листа, далі — по 4 і т.д.

Коли огірок перестає рости вгору, стебло закріплюють вгорі на шпалері і дозволяють йому рости вільно вниз. Коли відстань до землі складе приблизно 1 метр, верхівку прищипують.

Видалення зайвих вусів зменшує витрату вологи рослиною.

Якщо верхні пагони починають затінювати нижні, слід прищипнути декілька пазух.

У процесі росту огірка поступово формуємо рослину до одного головного стебла, обрізаючи бічні пагони.

У процесі росту огірка поступово наводимо рослину до одного головного стебла, обрізаючи бічні пагони

У процесі росту огірка поступово формуємо рослину до одного головного стебла, обрізаючи бічні пагони

Жовті, хворі та занадто великі листи в процесі росту видаляємо.

Зібравши врожай в нижній частині рослини, можна заглибити корінь. Розчищаємо лунку і засипаємо нижню частину стебла компостом та землею. Це сприяє появі нових бічних коренів, що посилює ріст і плодоношення огірка.

Пасинки видаляються гострим секатором у суху погоду. Залишаються тільки невеликі пеньки 5-7 мм.

Після обрізки травмовані огірки добре поливаємо теплою, бажано відстояною, водою 20-26 градусів. Уникайте поливу безпосередньо обрізаних ділянок на рослині, щоб не викликати загнивання. Через півгодини після поливу прорихліть ґрунт, можна додати підживлення.

І не забувайте найголовніше правило великого врожаю огірків: вчасно збирайте рясний врожай, не даючи огіркам перезріти. Це стимулює появу нових зав’язей і правильний розподіл руху соку.

Гарного та смачного вам врожаю!

Тетяна Омельянюк,

Ботанічка.

Tagged , . Bookmark the permalink.